Fotoğraf Makinelerindeki Simgeler

Discussion in 'Güzel Sanatlar' started by Uygu, Sep 26, 2012.

  1. Uygu

    Uygu New Member

    İster amatör ister profesyonel olun dijital fotoğraf makinesini hakkını vererek kullanmak bir parça ön bilgi gerektiren bir iştir. Tabi kolay değil: Bir sürü düğmedüğmelerin üzerlerinde bazı işaretler ya da yazılar her biri iki ya da daha fazla fonksiyona sahip tuşlar. Sonuçta bu ürünleri kullanan herkesin de ileri seviyede fotoğrafçılık bilgisine sahip olmasını da beklememek gerekir.

    İşte bu yazıda dijital fotoğraf makineleri üzerindeki bazı işaret ve şekillerin ne anlama geldiği bu işaretlerin hangi fonksiyonları aktif (ya pasif) hale getirdiğini ele alıyoruz.
    Varsayalım ki bu köşeyi takip eden bir fotoğrafseversiniz. Yazılarımızı okuyarak bir dijital fotoğraf makinesi aldınız. Şimdi sıra fotoğraf çekmeye geldi. Ama bu minik cihazların üzerlerindeki bazı işaret kelime ve şekiller size çok uzak. Tek tek araştıracak vaktiniz de yok. Buyrun o halde buradan devam edin ve önünüzde yeni bir kapı açılsın



    Yazımız için üç farklı marka ve modelde dijital fotoğraf makinesi kullandık. Görsellerin tamamı bu ürünlerin üzerlerindeki tuşlara ait. Makinelerden biri Olympus FE-150 diğeri Samsung Digimax L85 ötekisi ise Canon Ixus 65. Her üç makine de kompakt sınıfa ait ürünler. Daha üst seviyedeki cihazlara (prosumer veya D-SLR) girmedik. Zaten kompakt ürünlerdeki işaretler bütün cihazlarda da kullanıldığından buna çok da gerek yoktu.


    AÇMA/KAPAMA
    Her üç üründe de açma ya da kapatma işlemi için üzerinde POWER yazan bir tuş bulunuyor. Piyasadaki birçok dijital fotoğraf makinesinde bu fonksiyon yine bu şekilde ifade ediliyor. En az dikkatli kullanıcının bile rahatlıkla görebileceği şekilde üst yüze yerleştirilen bu düğme yardımı ile ürünü açmak ya da kapatmak mümkün.


    MODLAR
    Çekim modu (Fotoğraf) izleme modu (Play) ve Video çekim modu kimi ürünlerde sürgülü 3 farklı seçenekli bir tuş ile ifade edilirken bazı ürünlerde bu tip bir düğme bulunmaz. Nitekim Olympus ve Canon’da bu tip bir düğme mevcutken Samsung’da böyle bir düğme yok. Çekilen fotoğrafları izleme modu arka yüzde PLAY işareti ile gösterilen bir düğme ile aktif edilirken video ise çekim modlarına entegre edilmiş


    ÇEKİM MODLARI
    Kompakt makinelerinin bir kısmında dairesel bir tuş ile sınıflandırılan çekim modları bir kısmında da MENU’ye entegre ediliyor. Samsung L85’de çekim modları üst yüzde bulunan dairesel bir düğme ile tanımlanmış. Olympus FE-150 ve Canon Ixus 65’de ise tüm modlar MENU’ye entegre edilmiş ve yazılım yardımı ile ulaşabiliyorsunuz.

    Çekim modlarında ise M (manuel) Av (Aperture Priority - Diyafram Öncelikli) Auto (Otomatik) Tv(Shutter Priority – Ensatane Öncelikli) Scene (ortalama 10-15 farklı hazır mod barındıran çekim modu) en çok kullanılanların başında gelir. Eğer teknik konularda fazla bilgili olmayan bir kullanıcı iseniz çeşitli ortamlar için önceden hazırlanmış ayarları makineye yükleyen Scene çekim modları tam size göre. Bu modlar yardımı ile uygun ayarları kullanarak zahmetsizce fotoğraf çekmeniz mümkün.


    MAKRO
    Hemen hemen bütün dijital fotoğraf makinelerinde bulunan ve çiçek simgesi ile gösterilen makro modunormalde 30-40 cm olan en düşük netlik mesafesini makinesine göre değişmekle beraber 10cm’den 1-2 cm’e kadar düşürür. Böylece çicek böcek ve benzeri yakın plan çekimlerinde net fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bu özelliği kullanmazsanız yakın çekimlerde flu ve netsiz fotoğraflar çekersiniz. Bu özelliği genelde arka yüzde LCD ekranın etrafında bulunan bir düğme yardımı ile aktif hale getirebilirsiniz. Elimizdeki 3 fotoğraf makinesinde de bu şekilde bir aktivasyon gerekiyor. Bu modu açtığınızda ekranda çicek simgesini görürsünüz böylece yakın plan çekim modunda olduğunuzu anlarsınız. Elimizdeki örnek fotoğraf makinelerinde karşılaşmasak da bazı ürünlerde bu mod açıkken normal netlik yapılamaz. Bu yüzden bu özelliği aktif hale getirdiğinizde normal çekim yapmak isterseniz kapatmanız gerekebilir.


    MANZARA
    Dağ simgesi ile gösterilen bu özellik her dijital fotoğraf makinesinde bulunmaz. Amacı dağ orman akarsu gibi uzak bir noktaya netlik gerektiren manzara çekimlerinde netliğin otomatik olarak sonsuza ayarlanmasını sağlamaktır. Bu sayede fotoğraf makinesi netlik yapmak için uğraşmaz kullanıcıya da sadece kadrajı ayarlamak kalır. Elimizdeki örnek fotoğraf makinelerinden sadece Canon Ixus 65’te böyle bir özellik vardı. Çok gerekli bir fonksiyon olmasa da (çünkü birçok makine manzaraya netlik yapabiliyor) bulunması faydalı olan bir özellik.


    YAKINLAŞTIRMA/UZAKLAŞTIRMA
    Genelde dijital fotoğraf makinelerinin arka yüzünde sağ üst bölümde bulunan bir tuş olan ve yakınlaştırma/uzaklaştırma (zoom in/ zoom out) görevini görür. Sağa ve sola doğru iki ayrı tuş izlenimini veren bu düğmenin sol parçasının üzerinde W (Wide – Geniş) T (Tele – Tele) harfleri bulunur. W’ye basıldığında objektif en kısa odaklı haline gelir T de ise en uzun odaklı olur. Yani zoom objektifin odak uzaklığı bu düğme ile ayarlanır. Böylece kadraj yapmak için yerimizden ayrılmamıza gerek olmaz. Elimizdeki fotoğraf makinelerinden Samsung L85 ve Olympus FE-150’de yukarıda da anlattığımız gibi bir tuş vardı. Canon Ixus 65 ise bu konuda biraz farklı bir yöntem uygulamış: Deklanşöre entegre ettiği bir düğme ile yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapılıyor. Her iki yöntemi de kullanan farklı makineler bulunmakla beraber ağırlıklı olarak arka yüzdeki W/T düğmesi tercih edilir.

    Bu düğmenin bir diğer özelliği ise izleme modunda iken fotoğraflara yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabilmedir. Bu sayede netlik sorunlarını kadrajla ilgili problemleri ya da kişilerin yüz ifadelerini daha yakından görüp kontrol etmek mümkün hale gelir.


    FLAŞ
    İstisnasız bütün dijital fotoğraf makinelerinde bulunan ve artık global bir simge haline gelen yıldırım işareti ile flaş modları arasında seçim yapabilirsiniz. En çok kullanılan flaş modları; Otomatik (sadece gerektiğinde flaş çakarbu gerekliliği fotoğraf makinesi belirler) Sürekli Açık (Her zaman çakar) Kapalı (Hiçbir zaman çakmaz) Kırmızı Göz Engelleme (gözlerin kırmızı görünmesini engeller). Bunlara ek olarak bazı ürünlerde Yavaş Senkron (Slow Sync) adı verilen (her marka ve model farklı isim verebilir ama genelde bu isim kullanılır) modu ile genelde belli enstantane ile kullanılabilen flaş düşük enstantane değerleri ile de kullanılabilir. Böylece dolgu flaşı dediğimiz etrafı aydınlatma amaçlı bir kullanım da mümkün hale gelir. Elimizdeki örnek ürünlerden Olympus FE-150’de temel 4 flaş modu varken Samsung ve Canon modellerinde ise bunlara ek olarak aynı zamanda Slow Sync modu da mevcut.


    PICTBRIDGE
    Genelde yazıcı simgesi ile gösterilen (her marka ve modelde bu yazıcı simgesi farklı olabiliyor) bu özellik fotoğraf makinesinin uyumlu bir yazıcıya (her yazıcıda bu özellik bulunmaz) uygun bir kablo ile bağlanarak çıkış alınabileceğini işaret eder. Böylece bilgisayara ihtiyaç duymadan uyumlu bir yazıcıdan baskı almanız mümkün olur. Günümüzde hemen hemen bütün dijital fotoğraf makineleri bu özelliğe sahiptir. Elimizdeki her üç üründe de bu özellik bulunuyordu. Fakat hepsinin de simgesi (birbirine benzemekle beraber) farklı idi.


    Alıntı
     

Share This Page