Arkeoloji İznik Antik Roma Tiyatrosu

Discussion in 'Tarih' started by Uygu, Sep 25, 2012.

  1. Uygu

    Uygu New Member

    İznik Antik Roma Tiyatrosu, Anadolu’nun kuzeybatısı, İznik’in ise güneybatısında yer alan ve kısmen de olsa günümüze kadar ayakta kalabilmiş bir antik bölgedir.
    Anadolu’da bulunan en ihtişamlı arkeolojik kalıntılarından biri olarak gösterilen İznik Antik Roma Tiyatrosu’nun yapımı uzun sürmüştür.



    Milattan önce II. Yüzyılda yapımı tamamlanan tiyatronun inşaasında temel olarak taş ve harç kullanılmıştır. Bazı bölgelerde mermer kaplamalar da bulunmaktadır. Tiyatro zaman zaman onarım görme ihtiyacı duysa da, sarf edilen işçiliğin kalitesi dikkat çekicidir.

    İznik Antik Roma Tiyatrosu üzerindeki arkeolojik çalışmalar 1980 yılında başlamıştır. Bu çalışmaların öncüsü ise ünlü arkeolog Dr. Bedri Yaman’dır.
    Yapılan kazılar sonucunda görkemli bir sahne ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda tiyatronun altyapısını oluşturan blokların, birbirlerine kapı biçiminde geçitlerle bağlantılı olduklarını görebiliriz. Yine kazılar sonucunda, İznik Antik Roma Tiyatrosu’na ait çeşitli kitabeler, heykeller ve seramik ürünleri elde edilmiştir.

    Bulunan seramiklerin sadece İznik Antik Roma Tiyatrosu’na ait olmaması, başta Milet, Şam ve Rodos gibi dönemin lider kentlerinden gelmiş seramik ürünlerin bulunması bölgenin önemini bir kat daha arttırmaktadır.



    İznik Antik Roma Tiyatrosu’nda bulunan tarihî eserlere genel bir bakış atacak olursak, Helenistik ve Roma dönemlerine ait olduklarını ve bu dönemlerin genel özelliklerini yansıttıklarını görebiliriz.

    19 galeriden oluşan İznik Antik Roma Tiyatrosu, hala ihtişamını korumakta, bilhassa Bursa ve çevresinde görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Zira İznik Antik Roma Tiyatrosu, sadece eski dönemlere ait bir tiyatro olmaktan öte, ziyaretçilerine çok daha fazlasını sunan çekici bir büyüklüğe sahiptir.

    Alıntı
     

Share This Page