Op Art-Optik Resim

Discussion in 'Güzel Sanatlar' started by Uygu, Sep 26, 2012.

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Optik resim olarak da bilinen 1960'ların bir resim akımıdır. Renk çizgi gibi öğeler göz yanılsamaları yaratmak için kullanılır. Eserler genelde soyut olup pek çok durumda siyah-beyazdır. Lekecilik ve hareket resmine karşı gelişen Op-art sanat yapıtını kurallarla bilimsel olarak düzenlemeye önem vermiştir. Rastlantıya dayanan içgüdüsel otomatik yazı resmi(içgüdüsel-nonfigüratif) bu anlayışın tam karşıtı olmaktadır.

    Op-art resimde üçüncü boyut etkisini verme eğiliminin soyut sanatta ortaya çıkan şeklidir. Bunun için geometrik biçimler ritmik biçimde düzenlenmiş ve bu biçimler üzerinde renkle modle yapılmıştır. Op-art yeni konstrüktivist geometrik biçimleme yöntemleriyle akrabadır ve onların olanaklarından geniş olarak yararlanmıştır. Josef Albers ile Vasarely’nin temsil ettiği Op-artoptik aldatmalara dayanan çalışmalara sahiptir. Resim sanatına aldatıcı bilimsel perspektif resmine itibar etmeyen yeni bir konstrüktivizm ve doğal olmayan yeni bir optik görüntü getirmiştir.

    İlk olarak 1960 yılında Litvanyalı-Amerikalı sanatçı George Maciunas tarafından John Cage ve çevresindeki sanatçı ve müzisyenleri tanımlamak için kullanılmış uluslararası bir avant-garde gruba verilen addır. Maciunas'a göre Fluxus'un amacı "sanatta devrimsel bir gelgitin oluşmasını sağlamak yaşayan sanatı ve karşı sanatı (anti-art) yaymak" idi. Bu açıdan Fluxus Dada ile yakından ilişkilendirilebilir. Zamanın çoğu avant-garde sanatçısı Fluxus içinde yer almıştır. Bunlar arasında Joseph Beuys Yoko Ono Nam June Paik sayılabilir. 1960'ların çoğulculuğuna yol açması açısından önemli olup etkisi günümüzde de sürmektedir .

    Alıntı
     

Share This Page