Solaryum hakkında herşey

Discussion in 'Serbest Kürsü' started by Özgür, Dec 26, 2009.

  1. Özgür

    Özgür Administrator Staff Member

    SOLARYUM VE SOLARYUMLA İLGİLİ HERŞEY

    SOLARYUM NEDİR?


    Solaryum makineleri , güneş ışığının insanlar üzerindeki , sağlığı teşvik eden etkilerini kullanılabilir hale getirmek amacı ile üretilmişlerdir.
    Güneş ışınları , görünebilen orta dalga boyundaki gün ışığı , görünmeyen enfaruj ve ultraviyole ışınlarının bileşiminden oluşmaktadır.
    Ultraviyole ışınlar üçe ayrılmaktadır. UV-A , UV-B ve UV-C . İnsan için zararlı olan UV-C ışınları ozon tabakası tarafından filtre edilmektedir.
    UV-A ve UV-B ışınlarının etkileri de birbirinden farklıdır. UV-B ışınları
    UV-A ışınlarından 1000 kat güçlü , yakıcı , agresif ışınlardır. UV-A ışınları ise pigmentlerin renk değiştirmesini sağlamaktadır.
    Deri üç tabakadan oluşmaktadır. İlk önce üst deri tabakasına gelen UV ışınları bronzlaşma mekanizmalarını harekete geçirmektedir. Bunlar bronzlaşma ve yeni pigment oluşumunu sağlayan mekanizmalardır.
    UV-A ışınları cildin koruma mekanizmasını harekete geçirerek pigmentlerin renk değiştirmesini ve dolayısıyla bronzlaşmayı sağlamaktadır.
    UV-B ışınları çok az miktarda uygulandığı takdirde yeni pigment oluşumunu ve üst derinin kalınlaşmasını sağlamaktadır. Bu yeni pigmentler derinin üst tabakasına doğru ilerlerken UV-A ışınları ile karşılaştıkları takdirde , daha kalıcı ve derin bir bronzluk oluşur.
    İşte solaryum da aynı biyolojik mekanizmayı harekete geçirmektedir. Solaryumla bronzlaşma güneş ile aynı efektlere sahiptir. Tek fark solaryum da ışınların optimal fayda sağlayacak şekilde kombine ve filtre edilmiş olmasıdır.


    İLK SOLARYUM TECRÜBESİ

    Solaryuma Girerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar !..


    · Ten tipine uygun makine ve kullanım süresi belirlenmelidir. Herkesin aynı makineye aynı seans süresiyle girdiği dönemler çoktan tarih oldu.

    · Son teknoloji ürünü solaryum cihazlarını tercih edin. Çünkü antikalar bronzlaşmak için değil seyredilmek içindir.

    · Solaryum cihazlarında kullanılan ampullerin 600 saatte bir değiştirilmesi gereklidir. Ampulu bitmiş makine son kullanma tarihi geçmiş ilaca benzer. O yüzden kendinizi işinin ehli, profesyonel, bilgisayar kontrollü işletmelere teslim edin. Aksi takdirde “10 seans girdim, neden hala beyaz peynir gibiyim ?” şeklinde bir soru beliriverir aklınızda. Aldığınız renkte kaynayan yumurtanın suyuna soğan kabuğu atıldığında yumurtanın aldığı renge benzer. Boşa giden zaman ve parada cabası.

    · İdeal ten rengi için, beyaz tenlilerin kar bronzluğu, koyu tenlilerin ise deniz bronzluğu tarzında renk veren makineleri tercih etmeleri gereklidir. Tabi bunun için kar ve deniz bronzluğu mantığının ne olduğunu bilen işletmeler önemlidir. Aksi takdirde çayır çimen geze geze yanığı ya da çöl yanığı olabilirsiniz.

    · Her solaryum seansından önce makyaj ve parfüm iyice temizlenmelidir. Yoksa cildinizde oluşacak lekeleri temizlemenin makyaj temizlemekten daha zor ve uzun sürdüğünü öğrenmiş olursunuz.

    · Solaryuma özel ürünler dışında koruyucu bir madde kullanılmamalıdır. Yinede maceracı ruhunuz sayesinde bilmediğiniz bir şeyi denemek istiyorsanız en azından küçük ve kimsenin kolay kolay göremeyeceği bir bölgenizde test edin.

    · Gözlük kullanılmalı ve direkt ışığa bakılmamalıdır. Vücudunuzdaki pamukçukları UV ortamında izlemek istiyorsanız bunu bir bar ortamında yapmanız göz sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.

    · Prospektüslerinde UV ışınlarına karşı duyarlılık yaratabilir ibaresi olan ilaçlar kullananlar solaryuma girmemelidirler. Genelde ilaçlar komşulardan alındığından komşunuza ya da en iyisi bir eczacı veya doktora danışın.

    · Alkol kullanımından sonra solaryuma girilmemelidir. Çünkü UV ışınları ve ısı, kan dolaşımınızı hızlandıracağından alkol duvarını aşmanız kolaylaşır. Alkollü solaryum kullananlar için henüz bir ceza yok ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın.

    · Epilasyon, ağda, cilt bakımı sonrasında solaryuma girilmemelidir. Cildiniz hassaslaştığı için bir süre ara vermeniz teninize iyi gelecektir.

    · Kontakt lensler ve takılar çıkartılıp solaryuma girilmelidir. Aksi takdirde lensleriniz kurur. Lensin kurumuşu kayısının kurumuşuna benzemez. Gözede iyi gelmez.

    · Kalıcı makyaj ve lazer uygulamalarından sonra solaryuma girilmemelidir. Kaş yapayım derken göz çıkartmayın ve biraz bekleyin. Kimse mükemmel değildir.

    · 16 yaşından küçükler solaryuma girmemelidir. Çünkü UV ışınları büyümeyi etkileyebilir. Ciltte henüz taze olduğundan gereken tek şey sabır.

    · Şüpheli durumlarda doktora danışılmalıdır. Her türlü korunma yöntemi faydalıdır.

    · Seans öncesi ve sonrası profesyonel solaryum kozmetik ürünleri kullanılmak cildin nem dengesi, görüntü ve kalıcılık açısından faydalıdır. Ayda 5 kere solaryuma gireceğinize kozmetik kullandığınızda 3 kere girmeniz yeterli olacaktır.

    · Bronzlaşma sürecinizin başlangıcında 2 seans arasında minimum 2 gün ara vermeniz, yeni renk hücreleri üretiminize zaman tanımanız açısından sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda gece rahat uyursunuz.

    · Solaryum seansının öncesinde ve sonrasında duş almak sağlıklıdır. Eğer solaryumdan sonra duş alınmaz denen bir yerdeyseniz, yanlış bir yerdesiniz demektir. Ölü deriyi atmak için peeling ve kese yapılabilir. Daha rahat bronzlaşırsınız ve benim yarim mis gibi kokuyor parçası sizin için söylenebilir.

    · Aynı gün içerisinde hem solaryum hem de güneş banyosu aşırı yüklenmeden dolayı tavsiye edilmez. Her konuda abartmayı sevdiğimiz için bu konuda da dozu kaçıranlar olacaktır. Hiç olmazsa daha iyi değil mi?

    · Solaryum kozmetikleri güneşte, güneş kozmetikleri de solaryumda kullanılmaz.
    Koruma faktörlü güneş kozmetiği kullanarak solaryuma girmek yağmurlukla duş almaya benzer ve dalmaçyalı köpeğiniz varsa köpekler sahiplerine benzer tezini doğrulamış olursunuz.

    · Düzenli solaryuma giren kişilerin cilt tiplerine uygun nemlendiriciler kullanması cilt sağlığı ve görüntü açısından faydalıdır. Annenizin nemlendiricisi size uygun olmayabilir. O yüzden paraya kıyın, cilt tipi analizi yaptırıp, kendinize iyi bir nemlendirici alın. Bunu geleceğinize yaptığınız bir yatırım olarak düşünün.

    · Vücudunda et beni bulunanların güneşe çıkmadan ya da solaryuma girmeden önce doktorlarına danışmaları gereklidir. Güneşlenme öncesinde benleri koruma altına almak en doğru yoldur. Yoksa bütünüyle koruma altına alınabilirsiniz.

    · Solaryumda terleyerek zayıflamak söz konusu değildir. O yüzden klimalı makineleri tercih edin ve rahatınıza bakın.

    · Vücudunuzda dövme varsa ve özellikle yeniyse kapatırsanız iyi olur. Eğer bana bir şey olmaz diyorsanız dövmeniz solar.

    · Gelelim en önemli noktaya, solaryum cinsel gücü artırır. UV-B ışınları vücutta D Vitamini üretimini sağlayarak direnç mekanizmalarını güçlendirir. Kan dolaşımı hızlanır ve hücrelere daha fazla oksijen gider. Vücudun verimi artar. Bronz görüntünün sağladığı özgüvende tetikleyici etki yapar. Bronz ten ile cinsel güç arasında doğru orantı sizi solaryum fanatiği haline dönüştürebilir


    SOLARYUMUN FAYDALARI

    • Derinin alt tabakasına nüfuz ederek sedef hastalığının bazı türlerine iyi gelir.
    • Ciltteki akne ve sivilce izlerinin tedavisinde kullanılır.
    • Solaryum ışınları metabolizmayı güçlendirerek solunumu düzenler ve soğuk algınlığına yakalanma riskini üçte bir oranında azaltır.
    • Virüslü hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
    • Kansere karşı güçlü koruma sağlar. ( Göğüs , bağırsak , prostat vs. )
    • Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kramplara karşı etkilidir.
    • Güneş banyolarında UV-B ışınları cildin su toplamasına ve soyulmasına neden olurken , solaryum da kullanılan optimize edilmiş ışınlar sayesinde böyle bir durum söz konusu değildir.
    • Solaryum , endorfin ( mutluluk hormonu ) salgılanmasını sağlar. Cinsel gücü artırır.
    • Bronz ten kişinin öz güvenini artırır ve kendisini iyi hissetmesine neden olur.
    • UV-B ışınları D vitamini üretimini sağlayarak osteoporoz yani kemik erimesine karşı koruma sağlar.
    • Depresyonlara karşı etkilidir.
    • Kalp ve dolaşım sistemini güçlendirir. Vücudun verimini artırır.

    Hamilelik ve solaryum
    Hamile kadınların cildi daha hassastır ve güneş yanığına karşı daha korumasızdır. Hamilelik sırasında pigment yapıcı melanositleri uyaran hormon düzeyleri yükselir. Bu durum hamile kadını aşırı pigmentasyona karşı duyarlı hale getirir. Eğer yüzünüzde hamilelik maskesi oluşmuşsa yani düzensiz ve koyu renk değişiklikleri varsa, ultra viyole ışınlarına karşı aşırı duyarlısınız demektir. Bu durumda cildiniz güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla ve daha şiddetli cevap verecektir. Bununla birlikte güneş altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına neden olabilir. Her iki durum da hamileliğiniz açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken uzun süre güneş altında kalmanız önerilmez.
    Yapay ultra viyole ışınları yani solaryumun gelişmekte olan bebek üzerindeki etkilerini inceleyen yeterli sayıda araştırma ne
    yazık ki mevcut değildir. Kısıtlı sayıda bazı araştırmalar bu tür uygulamaların folik asit eksikliğine neden olabileceğini düşündürmektedir. Bunun nedeni güçlü ve uzun süre maruz kalınan ultra viyole ışınlarının vücuttaki folik asidi parçalayarak etkin bir şekilde kullanımını engellemesidir. Kısaca, hamilelikte solaryum konusunda net bir cevap yoktur, bu nedenle en doğrusu 9 ay beklemek veya doktorunuza ciddi olarak bu konuyu danışmaktır
     
  2. Özgür

    Özgür Administrator Staff Member

    Cilt Tipi Analizi


    Solaryum hizmetinin bilinçli bir şekilde verilebilmesi için bu konuda uzman danışmanlara ihtiyaç vardır. Herkesin ten tipi farklı, dolayısıyla ihtiyaçları da farklıdır.
    Bu yüzden bazı profesyonel olmayan işletmelerde olduğu gibi herkesin aynı makinaya 20 dakika süreyle girmesi ve müşterinin gireceği makinayı kendisinin belirlemesi yanlıştır. Bu konuda yapılacak ilk işlem, danışman tarafından gelen kişiye cilt tipi analizi yapılarak, kendisine uygun makina, seans süresi ve kozmetik ürünün belirlenmesidir.



    [​IMG]
    Cilt Tipi : 1
    [​IMG]
    Hassas Ciltler
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    Göz rengi : Açık renk
    Saç rengi : Kızıl, açık sarı
    Ten : Hassas, alerjik, çilli
    Güneş ve solaryum çok kısa sürelerle uygulanmalıdır. Güneşte 15 dakikadan fazla korumasız kalınmamalıdır. Solaryum kullanımında ise 5 dakikalık seanslarla başlanmalıdır. Daha sonra kademeli bir şekilde seans süreleri 10 maksimum 15 dakikaya kadar çıkarılabilir. Güneş alerjisi kısa süreli solaryum seansları ile önlenebilir. İki seans arasında minimum 2 gün ara verilmelidir. Ciltte kızarıklık meydana gelmesi durumunda cilt normale dönene kadar güneş ya da solaryum banyosu yapılmamalıdır. Koyu renk filtreli cihazları tercih etmeleri gerekir. Cilt tipi 1 olan kişilerle çok sayıda pigment beni ve et beni bulunabilir. Bu durumda mümkün olduğunca az UV ışınları ile temas edilmesinde fayda vardır. Kar bronzluğu tarzında renk veren cihazları tercih etmeleri uygundur.





    Cilt Tipi : 2
    [​IMG]
    Beyaz Ciltler
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    Göz rengi : Yeşil, mavi, ela
    Saç rengi : Açık kumral, sarı
    Ten : Beyaz, hassas
    Korumasız olarak güneşe çıkmaları sakıncalıdır. Kolay yanık alabilirler. Solaryum seanslarına 10 dakikalık seanslarla başlayabilirler. Daha sonra seans süreleri 15 - 20 dakikaya kadar kademeli bir şekilde çıkarılabilir. Koyu renk filtreli makinaları tercih etmelerinde fayda vardır. Açık renk filtreli cihazlarda kızarma ihtimalleri yüksektir. Kızarma istenmeyen bir durumdur. Kızarma meydana geldiğinde geçene kadar UV ışınlarından uzak durulmalıdır. Kar bronzluğu tarzında renk veren cihazları tercih etmeleri gerekir.





    Cilt Tipi : 3
    [​IMG]
    Normal Ciltler
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    Göz rengi : her renk olabilir
    Saç rengi : kumral
    Ten rengi : normal, hassasiyeti az
    Güneş hassasiyetleri cilt tipi 1 ve 2 olan kişilere göre daha azdır. Başlangıç seansları 10 - 15 dakika arasıdır. İlerleyen seanslarda maksimum seans süreleri 25 dakikaya kadar çıkabilir. İlk seanslarda kar bronzluğu tarzında renk veren koyu renk filtreli cihazları tercih edip, renk oturduktan sonra deniz bronzluğu tarzında renk veren açık filtreli cihazlara tercih etmeleri gerekir.






    Cilt Tipi : 4
    [​IMG]
    Koyu Ciltler
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]
    Göz rengi : Kahverengi, siyah
    Saç rengi : Koyu kahve, siyah
    Ten : Esmer, buğday
    Güneş hassasiyetleri hemen hemen hiç yoktur. Solaryuma 15 - 20 dakikalık seanslarla başlayabilirler. Maksimum girebilecekleri süre 25 - 30 dakika arasıdır. Açık renk filtreli cihazlara girmeleri uygundur. Aksi takdirde ilerleyen seanslarda renkleri matlaşabilir. Deniz bronzluğu tarzında renk veren cihazlar kendileri için idealdir.
     
  3. Özgür

    Özgür Administrator Staff Member

    UV HAKKINDA
    • UV Işınları bulutları % 90 oranında geçebilir
    • Kardan % 80 oranında yansır
    • Gölgede % 50 UV mevcuttur
    • Kum % 25 oranında yansıtır
    • Su yüzeyinin altına % 95 oranında geçer
    • Her 300 m yükseklik farkında % 4 UV miktarı artar
    [​IMG]
    Uyarı ve Tavsiyeler
    [​IMG]
    DOZAJLAMA VE CİLDİN UV’ YE MARUZ KALMASININ SINIRLANDIRILMASI
    [​IMG]

    Solaryum kullanılmaması gereken durumlar :
    · 16 yaş altındaki çocuk ve gençlerde
    · UV – Cilt tipi 1 olan kişilerin bir bölümü
    · Akut hastalıklarda
    · Hastalıklı cilt reaksiyonlarında ya da güneş ışınlarından dolayı yoğunlaşan deri hastalıklarında
    · Cildin çok sayıda pigment benlerine ( 40-50 den fazla ) tipik olmayan pigment benlerine ( konjenital ) sahip olması durumunda
    · Güneş gören cildin/güneş yanığı lekeleri oluşturmaya ( Lentigines ) meyilli olması durumunda
    · Çocuklukta çok sayıda güneş yanığı geçirildiyse
    · Cildin cilt kanserine ait ön belirtileri göstermesi, cildin cilt kanserine karşı genetik yatkınlığa sahip olması, cilt kanseri hastalığının geçirilmesi durumunda
    · Organ naklinden sonra
    · Kan bağı olan akrabalarda bir Malign Melanom ortaya çıkması durumunda
    · İlgili noktalarda belirsizlik varsa bir doktora danışılmalı
    Foto alerjik, foto hassaslaştırma ya da foto toksik tepkilerin ihtimal dahilinde olması sebebiyle solaryumların kullanımında aşağıda belirtilenler dikkate alınmalıdır :
    · Cilde sürülen kozmetik ürünlerin mümkünse ışınlanmadan bir kaç saat önce silinmesi
    · Işınlama esnasında güneş koruma ürünlerinin kullanılmaması
    · Dahili ya da harici olarak foto hassasiyeti yaratabilecek herhangi bir ilaç ya da maddenin kullanılmaması
    Akut ( ya da kronik ) göz hasarlarından sakınılmak amacıyla :
    · UV Koruma gözlüğü olmadan ışınlama yapılmamalı

    UV’ YE MARUZ KALMALARIN VE IŞINLANMALARIN KİŞİSEL DOZAJLAMASI
    Sağlık risklerinin sınırlandırılması amacıyla UV cilt ışınlamasına ilişkin aşağıdaki dozajlama esaslarının yerine getirilmesi önemlidir.
    · UV ışınlamaları daima güneş yanığından sakınılarak gerçekleştirilmeli
    · Buna rağmen güneş yanığı meydana gelmiş ise güneş yanığının iyileşmesine kadar başka ışınlama yapılmamalıdır.
    · Işınlamalar fazla sıklıkla yapılmamalıdır ve toplam sayıları açısından ve bir ışınlama serisi içerisinde sınırlandırılmış olmalıdır.
    · Bir ışınlama serisinden sonra ışınlama toplam süresine eşit olan bir ışınlama arası verilmelidir.
    IŞINLAMA SIKLIĞI
    · Azami olarak günde bir UV ışınlarına maruz kalma ( Bu solaryumdaki ve güneş altındaki ışınlamalar için geçerlidir. Asla aynı günde hem solaryum hem de güneş banyosu yapılmamalıdır. )
    · Işınlamalar arasında 2 ile 3 günlük aralar verilmelidir.
    · Güneş yanığı ortaya çıkması durumunda ancak geçmesinden sonra yeniden ışınlamaya başlanmalı
    · Haftada azami 3 ışınlama
    · Ayda azami 10 ışınlama
    · Seri başına azami 10 ışınlama tavsiye edilir. Bunun ardından bir ara verilmeli
    · Yıllık azami 50 güneş banyosu ya da solaryum kullanımı tavsiye edilir.
     
  4. Özgür

    Özgür Administrator Staff Member

    Güneşle arasındaki fark

    Solaryumda güneş ışınlarının zararlı etkilerini kontrol altına alabilmek mümkündür. Solaryum makinelerinde ışınlar insan sağlığına en uygun şekilde filtre edilebilir ve ten tipine göre ayarlanabilir. Dolayısıyla güneşte oluşabilecek aşırı kızarma, soyulma, su toplama gibi durumlar solaryumda söz konusu değildir.
    Solaryum ile güneş eşit derecede bronzlaşmayı sağlar; bronzluğunun kalıcılık süreleri de aynıdır.


    D vitamini sentezi yapar mı?

    Evet, yapar.
    D vitamini kemik erimesini önlemede büyük rol oynayan önemli bir vitamindir.
    UV ışınları, ister doğal olsun ister yapay, vücutta D vitamini üretimini sağlayan en önemli kaynaktır. D vitamininin temeli derinin sentezidir. Yani derimiz ultra viyole ışınları ile temas edince D vitamini üretir.
    Giysiler ve camlar derinin bu üretimini engeller. Yaşlı insanlar ve küçük çocuklar güneş ışınlarıyla az temas ettikleri için D vitamini eksikliği çekme riski taşır.
    D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm, yaşlılarda ise osteomalasi hastalığına neden olabilir.
    D vitamini aynı zamanda hayvansal gıdalarla da alınabilir: somon, sardalya, ringa gibi yağlı balıklar, balık karaciğeri, yumurta sarısı ve sütlü ürünler gibi.






    12 soruda solaryum

    1. Solaryum zararlı mıdır?
    Kuralına uygun girilirse kesinlikle zararlı değildir.

    2. Zararlı olmadığının en önemli kanıtı nedir?
    Tüm solaryum üreticisi firmalar sağlık açısından TÜV,CE ve DIN gibi normlara uymak zorundadır.Aksi taktirde ürünlerini diğer ülkelere satamazlar.

    3. Ülkemizde bunları denetleyen bir kurum var mıdır?
    Elbette vardır. Aksi halde distribütör firmalar bu cihazları ithal edemez ve satamazlar.

    4. Solaryumun güneşten farkı nedir?
    En önemli fark solaryum cihazları filtreli olduğu için, güneş gibi ozon tabakası delindiği için kansorejen etkisi olan ışınlar cilde temas etmez.

    5. Solaryum cildi kurutur mu?
    Gereksiz derecede fazla girilirse tabi ki kurutur.

    6. Solaryuma girerken nelere dikkat etmeli?
    Tüplerin yeni olmasına, filtreli ve havalandırma sistemli olmasına ve dezenfekte edilmesine…..

    7. Kaç dakika girmeliyiz?
    Eğer kişi ilk defa giriyor yada uzun zamandan beri ilk defa giriyor ise cilt yapısına göre 5 yada 10 dk girmeli solaryuma girmeye alışmış ise maksimum 20 dk girmelidir.

    8. Toplam kaç seans girmeliyiz?
    Bu tamamen cilt yapısına bağlıdır. Fakat ilk etapta 6 ya da 7 seansı geçmemelidir. Daha sonra ara sıra girilerek renk korunabilir.

    9. Solaryuma girmeden önce ne yapmalıyız?
    Makyaj ve cilt üzerindeki deodorant, parfüm ve benzeri şeyler iyice temizlenmeli ve ayrıca gözlerde lens varsa çıkartılmalıdır.

    10. Solaryumda gözler açık kalabilir mi?
    Mutlaka özel gözlükleri kullanılmalıdır.

    11. Solaryumun faydaları nelerdir?
    Doğru girildiğinde yağ salgılamasını dengeler ve sivilcelerin kurumasına yardımcı olur,sırt ,omuz ve boyun ağrılarını azaltır, vücutta D vitamini sentezi oluşturarak kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.

    12. Solaryumdan sonra nelere dikkat edilmeli?
    Bol bol su içilmeli,yüz ve vücut için nemlendirici kullanmalı. Hem böylece çok daha kalıcı bir bronzluk ortaya çıkar.Hemen ardından makyaj,parfüm ve benzeri kullanılmamalı
     
  5. Curly

    Curly New Member

    güzel oluyor ama:) çok kararmayınca yada pembeleşmeyince.. ben direk pembeleşiyorum o güzellikten faydalanamıyorum:D
     

Share This Page