İznik Gölü - Bursa

'Marmara Bölgesi' forumunda Uygu tarafından 5 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Bursa´daki gölün Antik Çağ´daki adı Askania´ydı.

    Türkiye´nin 5´inci büyük gölü. 298 kilometre karelik gölün en dar yeri 11 km, doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 32 km. Suyu tatlı. Batı kıyısındaki kum ve çakıl yığınlarından sızarak Garsak Deresi´ni oluşturuyor, Gemlik Körfezi´ne dökülüyor.

    Kış ve ilkbahar mevsimlerinde yükselen suları yaza doğru alçalıyor. Gölde en çok sazan, yayın balığı yetişiyor, çevresi zeytinlikler, bağlar, meyve ve sebze baçeleriyle kaplı.

    [​IMG]

    İstanbul yönünden gelirken Orhangazi´den ayrılıp İznik´e giren yol, gölün kuzey kıyısından zeytinlikler arasından sürüyor. Köyleri aşıp iznik´e ulaşıyor. Göl kıyısında piknik alanları, balık lokantaları sıralanıyor. Şişte yayın ve bulgur pilavları meşhur. Güney kıyılarındaki kumsalları plaj olarak kullanılıyor. İznik´ten Gemlik´e doğru inilip gölün güney kıyısından gidildiğinde, bir dizi köy karşılayacak sizi.

    İki katlı ahşap evlerden oluşan köyler, Osmanlı´nın ilk yerleşimlerinden. Yoldan biraz içeride kalan Gürle tepesine sırtını veren köyde, sadece minaresi ayakta kalmış 600 yıllık Orhan Bey Camisi bulunuyor. Gürle Tepesi köyden 1282 metre yukarıda. Tepeye çıkış sık bitki örtüsü nedeniyle zor olsa da, köylüler bölgenin trekking için uygun ve olduğunu söylüyor. İznik, tarihte üç kez başkent olmuş. Dört kapısından üçü ayakta

    . İskele kapısı ise yok olmuş. Sayısız cami ve kilise görmek mümkün. Merkezdeki hamam kalıntısının 800 yıllık olduğu, Cenevizliler´den kaldığı iddia ediliyor. Ayasofya Kilisesi, Ayatrifon Kilisesi, Koimesis Kilisesi, Yakup Çelebi Türbesi, Hacı Özbek Camisi, Yeşil Cami diğer önemli yapılar. Süslemede geometrik biçimlerin yerine bitkisel bezeme kullanılması meşhur İznik çiniciliğinin buluşu.

    Alıntı
     
  2. Emma

    Emma New Member

    Teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş