Karakalem Resim Nasıl Çizilir?

'Güzel Sanatlar' forumunda Uygu tarafından 26 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Çizime başlamanın en faydalı yolu konu ile ilgili kaynaklardan faydalanmak. Çünkü çizimi öğrenmeye yönelik ve anatomileri doğru olan çalışmalara bakarak çalışmak, elimizin doğru bir şekilde gelişmesi için çok önemlidir.

    Bir resmin başarılı sayılabilmesi için kendi içindeki oran ve orantının iyi dengelenmiş olması gerekir. Komposizyon çizimlerinde de objelerin, figürlerin derinlik değerleri açısından perspektiflerin doğru ve oran orantı açısından birbirleriyle dengeli olması gerekir. Herhangi bir figür veya nesne kâğıda tam ortalanarak çizilmelidir.

    Aşağıda Figüre Drawing for all it's Worth kitabından alınmış perspektif, insan oranları ve portre çizimi için 3 örnek göreceksiniz. Bunlar resimdeki en temel basit kurallardan birkaçıdır.

    Perspektif: Resimlerde uzaklaşan nesneler, boyutları küçülüyormuş gibi görünür. Ancak bu, küçüldüklerini değil uzaklaştıklarını ifade eder. Dolayısıyla perspektifteki bu oranı yakalamak oldukça önemli bir detaydır. Aksi halde nesnelerin birbirleriyle oranları karışır ve gözü rahatsız eden sonuçlar ortaya çıkar.

    [​IMG]



    Bu çizim ''Figure Drawing for all it's Worth'' kitabından alınmıştır.


    İnsan oranları: Figür çizimlerinde belli oranlar vardır. Doğru bir figürü bu oranlar içerisinde çizmek gerekir. Bay ve bayan vücut ölçüleri çizim pratiğiyle aşağıdaki gibidir.

    [​IMG]


    Bu çizim ''Figure Drawing for all it's Worth'' kitabından alınmıştır.


    Portre çizmenin pratik yolu:

    [​IMG]

    Bu çizim ''Figure Drawing for all it's Worth'' kitabından alınmıştır.

    Doğru çizim tekniği ve desenin yerleşmesi açısından rönesans dönemi sanatçılarının resimlerine ve konu ile ilgili kitaplardaki çizimlere bakarak etüt etmek faydalı bir antrenman olacaktır. Zamanla akıldan çizim yapabilmek için değişik objelerin 3 boyutlu gerçek modellerine bakarak ya tek tek ya da komposizyon oluşturup çizim çalışmaları yapılmalıdır. Objeleri ezberlemeye çalışmak uzun bir süreçtir ve düzenli çalışmalar yapılması sonucunda fayda gösterecektir. Oran orantıyı geliştirmek için kendi elinize bakarak olabildiğince değişik açı ve pozisyonlarda çizim yapmalısınız. Çünkü elin geometrisi çok zor ve karmaşık bir yapıdır. Bu yapıyı oranlarıyla doğru çizmeye çalışmak gözün gelişimini sağlarken diğer yapılacak çizimlerin oran ve orantılarını yakalamakta kolaylık sağlayacaktır.

    İkinci sorunun cevabındaki gibi basit ve bilinmesi gereken teknikleri bilmek çizimlerin hatasız ve güzel görünmelerini sağlayacaktır.

    Herhangi bir resim kâğıdı ve 2B, 4B kurşun kalem yeterli olacaktır. Ben eskiz çizerken kurşun kalem, ince detaylı illüstrasyon çizimlerimde 0,5 mekanik kalem kullanıyorum. Bu açından kullanacağınız malzemenin alıştığınız malzeme olması en doğru tercih.

    Yetenek sınavları için hazırlık süreci kişiden kişiye değişmekte. Kimisine 1 yıl çalışmak yeterken kimisi ancak 2 yıl sonra başarılı olabiliyor. 3 aylık bir çalışmayla başarılı olanlar da vardır. Öğrenim süreci içerisinde doğru aşamalardan geçmek açısından eğitimli kişilerden yardım almak çok önemlidir. Düzenli bir şekilde çizim etütleri yapılmalı, 1. ve 2. soruya cevap olarak anlattıklarım dikkate alınmalıdır.

    Sınavlar genel olarak iki aşamalı ancak oluş biçimleri ve sınavlarda kullanılan kâğıt ebadı (50x70 veya 35x50 ) okuldan okula değişiyor. Birinci aşamayı baraj sınavı olarak adlandırabiliriz. Burada amaç çok sayıdaki katılımcı arasından belli seviyede olanları seçmek. İkinci aşamada ise bölümlere göre sınav yapılmaktadır. Bu sebeple her bölüm için sorulan sorular ve yapılan değerlendirmeler o bölüme yöneliktir. Benim girdiğim dönemde baraj sınavı konusu temizlik yapan iki kişi idi. Bölüm sınavı konusu ise yer döşemesi ahşap olan bir oda içinde üzerinde ütü bulunan bir ütü masası, bir koltuk, tek kanadı açık bir pencere ve perde çizimi idi. Konu yelpazesi oldukça geniştir.

    *Oran orantı: Resmin kâğıt üzerindeki yerleşimi ve resmi oluşturan obje ve figürlerin kendi içlerinde ve birbirlerine olan uyumları.

    *Derinlik: Doğru tonlama ve çizgi değerleriyle verilen 3 boyutluluk.

    *Perspektif: Resimdeki uzaklık yakınlık ilişkisini vurgulayan, derinliği kuvvetlendiren, nesnenin ufuk noktasına doğru uzaklaşırken küçülen 3boyut etkisi.

    *Özgünlük: Resmi diğer resimlerin arasında ön plana çıkarmak için gerekli olan nitelik

    *Çizim tekniği: Birbirini takip eden ve akıcı çizgiler, kopuk ve tırtık tırtık olmamalı, derinliği ve ışık gölgeyi anlatırken çizgi değerleri gerektiği yerlerde koyu veya açık olmalı.

    Bu alanda yetenekli olmak tabiî ki büyük bir avantaj. Ancak yetenekli olmayanlar da görece daha fazla zorlanmakla birlikte başarılı olabilirler. Çünkü yetenekli de olunsa belli bir eğitim sürecinden geçmek gereklidir. Düzenli ve disiplinli bir çalışma ile başarılamayacak bir şey yoktur. Diğer bir kilit nokta ise neyi ne kadar çok istediğin.

    Çizim konusunda faydalı olabileceğini düşündüğüm kaynaklar aşağıda görülmektedir. Resimlere tıklayarak kitaplar hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

    Alıntı
     
  2. alev1990

    alev1990 Banned

    Now, if Bentley can only ensure it won't be the ugliest.
     
  3. gulser06

    gulser06 Active Member

    :)
     
  4. sarem

    sarem Active Member

    Teşekkürler
     
  5. sarem

    sarem Active Member

    Teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş