Anayasa değişikliğinde Anayasa Mahkemesinde yapılan değişiklikler

'Gündemdeki Haberler' forumunda Küflü Siyah tarafından 26 Nis 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. Küflü Siyah

    Küflü Siyah <b>Siyah İnci'miz (: </b>

    Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesi, 407 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada 331 kabul, 72 ret oyuyla kabul edildi. 2 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.

    Maddeyle, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor.

    YENİ ANAYASA MAHKEMESİ KAÇ ÜYELİ OLACAK?

    Buna göre, halen 11 asıl 4 yedek üyeli olan Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulu'nun gösterdiği 3'er aday arasından; 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek.

    Cumhurbaşkanı; 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nce gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzre 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

    Teklifte, ilgili yüksek yargı organları ile barolardan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilecek kişilerin seçim sürecine ilişkin düzenlemeler de yer alıyor.

    Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek.

    Anayasa Mahkemesi üyeliğiyle ilgili olarak Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak.
     

Bu Sayfayı Paylaş