Balık avlama Balık nasıl tutulur ?

'Hobiler' forumunda Özgür tarafından 6 Oca 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. Özgür

    Özgür Administrator Site Yetkilisi

    Balık avlama sanatı ve balık nasıl tutulur avlanmak balık
    Amatör balıkçılığın dört temel yöntemi; yemli veya yemsiz el oltacılığı, kamışla yapay veya canlı sinek oltacılığı, kamışla kıyıdan veya sandaldan oltayı atıp makineye sarmak suretiyle yapılan oltacılık, canlı ve ya yapay yemle tekneden motor çalıştırarak hareket halinde sırtı veya kaşık çekmektir. Bu yöntemlerin tümü hem tatlısuda hem denizde kullanılır.

    Yemli oltacılık kuşkusuz en eski ve dünyada en yaygın olan yöntemdir. Bu tür balık avında kullanılan en yaygın yemler solucanlar, küçük balıklar (akyemler), midye, karides, suline, sübye, kalamar, yengeç ve ekmek içidir. Av sırasında iğneye yem geçirildikten sonra olta denize koyverilir. Balık yeme atladığında oltayı kullanan kişi kısa ve seri bir hareketle (tasmayla) oltayı çekip iğnenin balığın ağzına girmesini sağlar.

    Dipte veya istenilen derinlikte avlanabilmek için oltanın ucundaki iskandilin (kurşunun) ağırlığından yararlanılır. Balıkları av yapılan mahalle çekmek için çeşitli balık ve midye parçaları, ıslatılmış ekmek, balık unu veya iğneye takılan yemin küçük parçacıkları suya atılır ve buna da yemleme (mazmoz) denir.

    Kuzey Amerika ve Avrupa''da çok yaygın olan ve yapay sinekle yapılan balık avı bu yöntemi kullananlar tarafından oltacılığın en yüce biçimi olarak kabul edilir ve bu yöntemi kullanan balıkçılar, kendilerini olta balıkçılığının gerçek ustaları sayarlar. Sinek balıkçılığında başta canlı sinekler kullanılıyordu. Burada maharet oltanın ucundaki sineği bir balığın (genellikle alabalık) yakınına fırlatmak suretiyle mümkün olduğu kadar hafif kondurmak ve balığın yeme atlamasını sağlamaktı.

    Zamanla canlı sineklerin yerini yapay sinekler almış, bunların su üstünde yüzenleri ve dibe batanları özel olarak imal edilmeye başlanmıştır. Dünyada balık avı için yapay sinek imalatı çok yaygın olup çeşitli şekil ve renklerdeki yapay su sinekleri amatör balıkçılar tarafından çok rağbet görmektedir.

    Hareket halindeki bir tekneden yapılan balık avında genellikle canlı, cansız ve yapay yemler su içinde çekilerek kullanılır. Bu yöntem başlangıçta kürekli teknelerde uygulanıyordu. Daha sonraları küreğin yerini motor aldı ve açık denizlerde veya büyük göllerde bu yöntemle av yapılmaya başlandı. Bu avlanma şekli bugün okyanuslarda büyük balık avında kullanılan başlıca yöntemdir. Avantajı, 6 mile kadar çıkabilen bir süratle büyük balıkların bulunduğu bölgenin kısa bir süre içinde taranması ve balıkların yerlerinin tespit edilmesidir.

    20. yüzyılın ikinci yarısında sonar aletinin devreye girişi tekneden yapılan balık avına büyük ölçüde yardımcı olmuştur. Bu tür av tekniğinde kullanılan kamışlar, 1. 5-2. 1 metre uzunlukta olup makineleri çıkrıklıdır. Takımda beden olarak dakron veya çelik tel, yapay yemlerin istenilen derinliğe indirilmesi için çeşitli ağırlıklarda iskandil veya kıstırmalar kullanılır.

    Denizlerde balık avcılığı 20. Yüzyılın ikinci yarısında giderek daha yaygın bir hale gelmiştir. Bu tür av sahilden, kayalıklardan, rıhtımlardan veya tekneden yapılır.

    Hangi Balıklar, Hangi Takım, Hangi Yemle?
    Yapı itibariyle avcı olan insanoğlu, varolduğundan bu yana balık için birçok av tekniği bulmuş ve bunları devamlı geliştirmiştir. Önceleri elleriyle yakaladığı balıkları daha sonra mızrakla, kapanla, kemikten yaptığı iğnelerle, lifleri büküp hazırladığı oltalarla avlamıştır. Gün gelmiş atın kuyruk kıllarını bükerek, gün gelmiş ipekten oltalar yapmıştır. Göllerde, nehirlerde avlanmak için her biri bir sanat şaheseri denilebilecek güzellikte yapay sinekler hazırlanmış, kamış ve çıkrıklı makineyi de av aracı olarak kullanmaya başlamıştır. Günümüzde teknolojiyle birlikte takımlar gelişmiş, malzemeler çeşitlenmiş, kullanılan modern araçlar balık avına yeni boyutlar kazandırarak yepyeni bir endüstrinin temel taşlarını oluşturmuşlardır.

    Amatör balıkçılığı, olta takımlarını kullanım şekline göre kıyıdan ve tekneden olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Balık türlerine göre kullanılan bu takımları ve yemlerini şöyle sıralayabiliriz: Şemamızda belirtilen av takımları çok çeşitli olmasına rağmen, bunların arasında "klasik oltalar" diye adlandırabileceklerimiz:
    a- Çift köstekli takımlar
    b- Uzun köstekli dip sürütmesi takımları
    c- Uzun oltalar
    d- Zokalı takımlar
    e- Sırtılar''dır
     

Bu Sayfayı Paylaş