Balmumu Heykel Yapımı

'Güzel Sanatlar' forumunda Uygu tarafından 26 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Canlı modeller üzerinden büst ve el kalıpları çıkarıp, doğal büyüklükte insan figürleri yapma düşüncesi. İlk kez Fransa'da A.Benoist'nin bu yöntemle Louis XIV'ün büstünü yapmasıyla doğdu.Günümüzde bu tür balmumu'heykellerden oluşan çeşitli müzeler vardır. Ancak, bunların en ünlüsü, Londra'daki Madam Tussaud Balmumu Heykeller Müzesi'dir.

    Bu müze 1770 yılında Paris'te, kuruldu. 1802 yılında İngiltere'ye taşınıp 1835 yılında Londra'ya yerleşti.

    1973 yılında Madam Tussaud Müzesi'nin çatı katına yeni stüdyolar yapıldı ve yontucular burada, kalıpçılar, berberler ve terzilerle işbirliği halinde çalışmaya başladılar. Bu merkezden hem kendi, hem de kendilerinden önceki sanatçıların yaptıkları heykellerin bakımını sağlar ve sık sık Madam Tussaud'nun Amsterdam'daki sergisine gidip oradaki heykellerle de ilgilenirler.

    Madam Tussaud müzesinde uygulanagelen yöntemler, temelde, 200 yıldan beri değişmemiştir, ama çeşitli gelişmeler olmuştur.

    Bir heykelin yapılmasındaki ilk adım, ön bilgiler toplamaktır. Bu konuda, eğer heykeli yapılacak olan kişi yaşıyorsa, basında çıkan fotoğraf ve makalelerden, eğer ölmüş İse başka kaynaklardan yararlanılır. İkinci adım, heykelin, müzenin hangi kesimine yerleştirileceğine, nasıl bir poz verileceğine ve öteki balmumu heykellerle ne gibi bir bağlantı kurulacağına karar verilmesidir.

    Eğer heykeli yapılacak kişi yaşıyorsa, yontucu onu görmeye, fotoğraflarını çekmeye çalışır:
    Bunun için başın sekiz, bedenin de, seçilen pozda dört kadar fotoğrafına gerek vardır. Saç ve göz renkleri saptanır, ellerin fotoğrafı çekilir, givsiler not edilir. Başın ve bedenin ayrıntılı Ölçüleri alınır. Bir balmumu heykelin tamamlanması yaklaşık üç ay kadar sürer.

    Çelik ve tel bir çerçeve olan "iskelet" in yapımına geçilmeden önce, giysilerin ve aksesuvarların nasıl olacağına karar verilmesi gerekir.

    Daha sonra yontucu, tel çerçeve üzerine kil bir heykel yapar. Madam Tussaud müzesinde, yaşayan kişilerden yüz kalıbı (mask) alma yöntemine pek başvurulmaz (özellikle son yirmi yılda hiç yüz kalıbı alınmamıştır). İster canlı, isterse ölmüş bir kişiden alınmış olsun, bir yüz kalıbı üzerinde çalışmak, yontucu için, modele bakarak baş yontmak kadar özen isteyen güç bir iştir.

    Buna karşılık, eller hemen her zaman canlı modellerden alınır ve katı balmumu kalıba dökülür.
    Kil model bitirilince bas, boyun ve gövdenin on ikişer tane çıplak kalıbı yapılır. Sıcak baş kalıbının içine balmumu dökülür. Balmumunun bir santimlik bir bölümü katılaşınca.henüz yumuşak olan orta bölüm dışarı akıtılır ve bir su kazanı içine yerleştirilmiş kap içinde 60°C'a kadar ısıtılır. Bu balmumu karışımı, üç ölçü kadar ağartılmış balmumuna, bir ölçü Japon mumu (bir bitkisel yağ) ve renk versin diye biraz da es ki balmumu katılarak elde edilir. Gerekirse mum ya da resim boyasıyla, biraz daha renk verilebilir. Balmumu, havayla temas ettikçe, zamanla kararır. Bunu gidermenin tek yolu, heykelden yeni bir kalıp çıkarmaktır. Kil gövdenin giydirilecek olan kesimleri, iki parçalı boş bir alçı kalıba dökülüp, camla pekiştirilmiş plastikten heykel yapılır.

    Sonradan alçı kalıp kırılarak çıkarılır ve içindeki gövde giydirilir. Camla pekiştirilmiş plastik son derece dayanıklıdır; o nedenle alçı kalıbın saklanması gerekmez. Oysa, baş kalıbının yapıldığı alçı, kil heykelin girinti çıkıntılarını tüm olarak alabilecek kadar ince ve nitelikli olmalıdır. Dikkatle çalışılırsa, bundan, başka balmumu kalıplar da alınabilir.

    Baş kalıbının alçı parçaları kırılıp çıkarılır ve içindeki balmumu kalıp, beze sarılıp ağır ağır soğumaya bırakılır.

    Bundan sonra, gözlerin (cim küreler) takılması aşamasma geçilir:
    Gözler, kimi zaman hazır malzemeden, kimi zaman da özel olarak biçimlendirilip renklendirilmiş camdan yapılır. Gözçukurları, gözyuvarlağı biçiminde, ısıtılmış bir alet sokularak genişletilir. Sonra yontucu gözleri özenle yerine yerleştirir.

    Saç (rengi ve inceliği tıpatıp uyan insan saçı), bir elektrik ampulüyle ısıtılmış balmumu kafatasına tek tek dikilir ve taranıp biçim verilir. Uzun saçlı heykellerde peruk kullanılır, ama bu durumda da alnın üstüne gerçek saç dikmek gerekir. Kirpikler kalemle çizilir. Ancak gerçek yaşamda takma kirpik takan kişilerin balmumu heykellerine de bunlardan takılır.

    Balmumu heykelin giydirilmesinden Önce uygulanan son işlem, boyanmasıdır. Bunu da yontucu yapar ve çeşitli ışıklar altında doğal görünmesine özen gösterir. Kimi zaman heykele makyaj yapmak da gerekebilir. Yılda bir ya da iki kez, boyalar, su ve sabunla yıkanır, saça şampuan yapılır. Sonra yüz boyası yenilenir, saç da taranıp biçimlendirilir.

    Yontucunun son işi, heykeli giydirip istenilen yere yerleştirmek ve gerekli biçimde ışıklandırmaktır. Ama Madam Tussaud Müzesi'nde iş bu kadarla da bitmez. Çünkü sadece bir gün (Noel günü) kapalı olan bu müzeyi yılda, en azından iki milyon kişi ziyaret eder ve müzenin stüdyosunda çalışanlar, yalnızca kendi yapıtlarından değil, kendilerinden önceki sanatçıların yaptıkları heykellerin bakımından da sorumludurlar.

    Alıntı
     
  2. Uygu

    Uygu New Member

    Bu tarz çalışmalar günümüzde oldukça kolaylaşmış olup kaliteli malzeme kullanmak şartıyla Parmak izi detaylarına kadar alınabilmektedir.
    [​IMG]


    Adım-1

    Nasıl bir çalışma yapacağımıza karar verip modelimizi seçtikten sonra ilk önce bunun kalıbını alıyoruz (Kalıpçılık işin en kritik noktası)


    Kalıp almak için en hassas en kolay yol silikon kalıplardır. Piyasada Rtv silikonlar olarak adlandırılırlar, çift komponentli malzemelerdir ve donma sürelerini ayarlama imkanımız vardır.


    Aynı işi alçı ve bez kullanarakta yapabiliriz; silikonlara nazaran çok daha ekonomik olurlar.Yalnız 3. bir madde vardırki kalıpçılıkta gözardı edilemez; alçıyla silikon arasında bir yeteneğe sahip; diş teknisyenlerinin kullandığı alganit isimli bir malzemedir; (tek kullanımlık kalıplar için öneririm). Bunu ecza veya diş depolarından temin edebilirsiniz.
    Silikon Malzeme
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG]


    Adım-2
    Malzememizi, modelimizi ve konumuna karar verdikten sonra Kalıbı alınacak olan orjinal nesneyi kuru bölge kalmayacak şekilde hafifce yağlıyoruz,( eşya, insan, sert veya yumuşak farketmiyor)
    Bu işleme başlarken kalıbı neresinden açacağınıza, ne şekilde uygulayacağınıza önceden karar vermiş olmanız önemli. Hızlı ve eşit miktarda silikonu kalıbı alınacak nesnenin üzerine döküyor ve donmasını bekliyoruz; silikon donar donmaz üzerini alçı emdirilmiş sargı beziyle kaplıyor ve sert bir yüzey oluşmasını sağlıyoruz
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    DİKKAT: 3 Boyutlu kalıp alma işleminde, alçı en az 2 parçada ayrılacak şekilde kaplanacak, yoksa kalıbı açamazsınız.
    Alçı donduktan sonra imkanımız varsa silikon ve alçı kalıbı orjinal nesneden aynı anda ve birbirinden ayırmadan çıkartıyoruz;
    Yok orjinal nesne 3 boyutlu ve insan başı şeklinde bir şeyse önce 2 parça halinde kapladığımız alçıları hafifce esneterek silikon kalıptan ayırıp kenara koyuyor ve daha sonra en uygun noktasından keserek silikon kalıbı da çıkartıyoruz.
    Kalıplar ayrıldıktan sonra eğer silikon kalıbı keserek çıkarttıysak bunu kestiğimiz yerden tel zımba ile birleştiriyoruz ve silikon kalıp alçı kalıba oturacak şekilde tekrar geri topluyoruz ve alçı kalıbın ayrılmaması için bunu bantla sabitliyoruz.

    Adım-3
    Hazırladığımız kalıp tek kullanımlık bir şeyse fazla özene gerek yok, fakat birden fazla döküm yapacağınız kalıplara koruyucu maddeler sürmenizde fayda var. Silikon kalıplar için malzemeyi temin ettiğiniz yerden alabilirsiniz; alçı kalıplarda plastik sprey kullanabilirsiniz.
    [​IMG]

    Çalışmanın en zevkli kısmı burası; döküme geçmeden önce kalıp ayırıcı olarak uygun malzemeyi kalıba dikkatlice sürüp döküme uygun pozisyonda sabitliyorsunuz; Bu aşamada kalıbı dolduracağınız malzeme önemli; eğer sadece balmumu ile dolduracaksak malzemeyi eritiyor ve kalıbın en alçak noktasından başlayıp yavaşca ve hava kabarcığı oluşmayacak şekilde doldurup donmaya bırakıyoruz.


    Eğer alçı, plastik veya hazır malzemeler kullanıcaksak bu malzemeyi 8 dk civarı karıştırdıktan sonra (Hava kabarcığı yapmadan) mümkünse vakumlamak suretiyle içindeki kabarcıklardan arındırıp kalıbımızı dolduruyoruz.

    Adım-4
    Malzeme donduktan sonra kalıbımızı açıp dökümünü yaptığımız parçamızı çıkartıyoruz; titiz bir çalışma yaparsanız rötuşlamaya bile gerek kalmadan boyama işlemine geçebilirsiniz.

    [​IMG]

    Adım-5
    Boyama işleminden sonra saç, sakal veya göz gibi malzemelerle ürününüze hayat verebilirsiniz. Bu kısım tamamen sizin beceri ve hayal gücünüzle sınırlı...
    [​IMG]


    Alıntı​
     

Bu Sayfayı Paylaş