Besin alerjisi ve alerjiye neden olan besinler

'Sağlık' forumunda ...... tarafından 8 Ağu 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. ......

    ...... Misafir


    Besin alerjisi: Immun sistem normal şartlarda zararsız olan bir maddeyi yani besin maddesini yanlışlıkla zararlı bir madde olarak algıladığı zaman besin alerjisi ortaya çıkar. Vücut buna yanıt olarak savunma sistemini harekete geçirerek o besin maddesine özgü IgE (immunoglobulin E) antikorlarını üretmeye başlar. Kişi aynı besin maddesini daha sonraları yediğinde immun sistem büyük miktarlarda kimyasal maddeler ve histamin salgılar. Bu kimyasal maddeler solunum sistemi sindirim sistemi cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini etkileyebilecek bir dizi alerjik reaksiyonu tetikler.
    Besin alerjisi ve alerjiye neden olan besinler
    Besin alerjileri bebeklik çocukluk döneminden ve hatta anne karnından başlayarak görüle bilmektedir.

    Ailesinde en azından bir ebeveyni veya bir kardeşinde alerji öyküsü (alerjik rinit astım besin alerjisi veya egzema) olan bebeklerin yaşamlarının ilk 5-7 yılı içinde besin alerjisi ortaya çıkma riski %20 kadar yüksek olabilir.

    Ailesinde alerji öyküsü olan bazı bebeklerde anne sütündeki ufak miktarlardaki alerjenlerin alınması yolu ile besin alerjisi gelişebilir. Alerji riski olan bebekler formül mamalardaki inek sütü ve soya proteinlerine karsı alerjik hale gelebilirler.

    Tüm çocukların yaklaşık %6’sında 2 yaşına kadar besin alerjisi çıkma olasılığı olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte ailelerinde alerji öyküsü bulunan bebeklerin normalden 2-4 kat daha fazla alerji riski vardır. Süt çocukluğu besin alerjisinin ortaya çıkması açısından çok hassas bir dönem olduğundan alerjiyi önlemek için gerekenlerin yapılmasına doğumdan hemen sonra başlanmalıdır.

    Besin alerjisi alerji öyküsü olmayan ailelerde daha az görülür.

    Yapılan araştırmalarda toplumda insanların en az %15-20’sinin alınan bir besinin kendisini rahatsız ettiğine inandığını göstermektedir.

    Besin alerjilerinin sıklığı genelde çocuklarda %2-8 arasında iken yetişkinlerde
    %1 civarında tüm nüfusta ise %2 oranında görülmektedir.

    Besinler çoğunlukla birden fazla maddenin karışımı şeklinde olduklarından besindeki hangi maddenin alerjiye yol açtığını anlamak kolay değildir.

    Besin alerjilerinde en sık rastlanılan belirtiler:

    * Kusma
    * Bulantı
    * Kramp tarzında karın ağrıları
    * Ürtiker
    * Egzama
    * Baş ağrıları
    * İshal
    * Astım
    * Öksürük hırıltılı solunum
    * Tekrarlayan orta kulak sorunları
    * Nezle (burun kaşıntısı aksırık geniz akıntısı)

    Besin alerjisi olan birçok insan için bu reaksiyonlar tehlikeli olmaktan çok rahatsızlık vericidir. Ancak ender de olsa bazı durumlarda anaflaktik (Duyarlı bir kişi alerjen ile karşılaştığında vücudunda kızarıklık şişlik kaşıntı nefes almada zorluk ve tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar buna anaflaksi denir ) reaksiyonlar oluşabilir.
    İnsanlar yaşamlar boyunca farklı besin ile karşılaşmaktadırlar. Bu besinlerin içerisinde
    besin öğesi (protein yağ karbonhidrat su ve vitamin ve minerallerdir )dediğimiz daha küçük yapı taşları mevcuttur.

    Hazır gıdalarda ise tüm bu besin öğelerine ek olarak gıda katkı maddeleri eklenmektedir.
    Süt ve yumurta meyve sebzelere göre daha sık alerjik reaksiyona neden olur.
    Besinlerden bazıları daha ciddi reaksiyonlara neden olurlar(yer fıstığı ve
    ağaç fıstıkları). Bazı besinler özellikle erken çocukluk döneminde
    alerjik reaksiyonlara neden olurken (12-24 ay inek sütü alerjisi) bazıları ise hayat boyu devam eder.

    Bazı besinlerin Kendileri alerjik reaksiyona neden olmanın yanında benzer türde besinlerle çapraz reaksiyonlara girerler. Örneğin ağaç fıstıklarından(badem ceviz vb) birine alerjisi olan birinin tüm diğer ağaç fıstıklarına da reaksiyon vermesi söz konusu olabilir.​
     

Bu Sayfayı Paylaş