Çupra en iyi nasıl yapılır?

'Yemek Tarifleri' forumunda Özgür tarafından 28 Ara 2012 tarihinde açılan konu

  1. Özgür

    Özgür Administrator Site Yetkilisi

    Arkadaşlar yardıma ihtiyacım var... Bugün değişiklik olsun diye çupra aldım tarifleri alalım en sevdiğiniz ve yaptığınız şekliyle ben de denicem anneme bırakmadan :help:
     
  2. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    kızarta bilirsin yada buğlama yapabilirsin ama ben kızartmayı tercih ederim :)
     
  3. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Fırında Çipura

    2 kişilik

    Malzemeler

    2 adet deniz çipurası
    2 adet orta boy patates
    1 adet büyük boy soğan
    5-6 kiraz domates*
    zeytinyağı
    tuz
    karabiber
    1 adet fırın poşeti

    *kiraz domates yoksa normal domates ile de yapabilirsiniz.

    Hazırlanması:

    Balıklarınızı temizletip üzerlerine derin bir çizik attırın. Temizlenen balıkları yıkayıp kuruladıktan sonra iç kısmına ve dışına zeytinyağı sürüp tuz ve karabiber serpin.
    Soğanı soyup halka halka doğrayın. Patatesleri soyup uzunlamasına ikiye kesip doğrayın. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Hepsini karıştırın, üzerlerine bir miktar yağ gezdirip tuz ve karabiber serpin.
    Fırın poşetine sebzelerin yarısını yayın. Üzerlerine 2 balığı yerleştirin. Balıkların üzerine kalan sebzeleri dizin. Poşetin ağzını kapatıp birkaç yerine bıçağın ucunu batırın. Fırın tepsisine alıp önceden ısınmış 200C fırında pişirin.
     
  4. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Tavada Çipura Malzemeleri ;

    2-3 adet temizlenmiş yıkanmıiş çipura
    4-5 diş sarımsak
    4-5 çorba kaşığı zeytiyağı mümkünse evde yapılanlarından
    tuz, karabiber
    biberiye (şart degil)
    kızartmak için riviera zeytiyağı

    Tavada Çipura Nasıl Yapılır ;

    Sarımsakları soyup rendeleyin zeytinyağına koyun tuz karabiber ve biberiyeyi karıştırıp sosunu hazırlayın
    dilerseniz balıklarınızı ayrıca tuzlayabilirsiniz, balıklarımız büyük ise pişmesi için resimdeki balık gibi bıçakla 2-3 çizik atabilirsiniz .
    hazırlamış olduğumnuz sosu balıklarımıza elimizle sürerek yedirelim içine dışına heryerine
    sosu üzerinden akacağı için hafif çukur bir kapta30 dk balıkları marine edelim(bekletelim)
    Riviera zeytinyağını balık tavamıza döküp yağı kızartalım balığımızı önlü arkalı çevirerek pişirelim
    yanına güzel bir kaşık salatası soğan söğüş yada bütün taze soğan gibi salatalar ile servis edebilirsiniz

    Afiyet olsun..


    dipnot zeytin yağında kızartma ağır olabilir en iyisi ayçicek yağında kızartmak.

     
  5. MerikızZ

    MerikızZ <b>Öz ağlamadan , Göz ağlamaz</b>

    Defne Yapraklı Çipura

    1 tutam kuru kekik
    5 adet sarımsak
    2 adet limon
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    5 adet istenilen boy çipura
    5 adet defne yaprağı
    1 kahve kaşığı tuz
    1 Yemek Kaşığı Margarin benim tavsiyem tere yağı

    Kişi sayısınca çipura alınır temizlenir yıkanır. Arasına defne yaprakları birer adet ve limonlar ikişer dilim, sarımsak bir diş ikiye bölünerek yerleştirilir. Sonrasında zeytinyağı tuz ve kekik bir tabakta karıştırılıp sos elde edilir ve üzerine bir fırça yardımıyla sürülür. Fırın tepsimiz margarinle yağlanır. Balıklarımız önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirilir.

    Not: Balıkları temizlendikten sonra üzerine derin olmayan çizikler atarsan içinin daha iyi pişmesini sağlamış olursun.
     
  6. bermer

    bermer Well-Known Member

    Biz hiç uğraşmıyoruz o kadar...

    Temizlenmiş balığı aldık(migrostan veya balıkçıdan)
    şöyle bi sudan geçirdik(varsa yüzgeci kesip),
    az süzülmesini bekle
    zeytinyağı fırça yardımıyla sürüp elektrikli ocakta önlü arkalı ızgara yapıyoruz...

    Buğulama tarzı istersen...

    yıkadıktan sonra unla
    zeytinyağ sür,
    unla tekrar zeytinyağ sür...(un hamur kalıbı gibi olup balık onun içinde pişiyor, hem hafif hem buğulama oluyor)
    Fırınla 175-200 derece, 20-30 dk..
    Limon sıkıp yeşil bir salata ile afiyetle ye...
     
  7. Özgür

    Özgür Administrator Site Yetkilisi

    Tarifler için teşekkürler tek tek

    tercihim balığın üstünü tuzlayıp hafif fırçayla yağladıktan sonra etrafına soğan ve limon ile fırına vermek oldu.

    Sonuç muhteşem gerçekten nar gibi kızardıktan sonra :)
     
  8. curium

    curium Primus inter pares

    arkadaşım ilk önce başlığı çipura olara düzeltmeni rica ediyorum. doğru yazılışı bu çünkü. :zuhaha:

    ben çipura-levrek türü iri deniz balıklarını. fırında severim. üstelik sıcaklık doğru ayarlanırsa aynı mangal tadı verir.

    2 adet çipura için bir orta boy soğan yeter. soğanları halka halka doğra halkalar çok ince yada çok kalın olmasın. birarada kalmaları yeterli.

    daha sonra domatesleri yarım ay şeklide doğra ama çok kalın olmayacak!!

    biraz kaşar rendele. içi için lazım;)

    balıkları aldığın yerde temizletmeni öneririm. mutfak temiz kalır :zuhaha:

    balığı tamamen saracak kadar alüminyum folya kes. balığın üzerine zeytin yağı sürüp folyoya koy. içine doğradığın domatesleri yerleştir,tane karabiber, bir tutam biberiye (mümkünse taze ama kurusuda olur :) ) koy ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekle.

    balığın üstte kalan kısmına zeytin yağı sür. soğan halkalarını yerleştir. hatta üzerine limon halkaları koy, bir tane defne yaprağı ve son olarak, bir çay kaşığı kadar tereyağ ekle. çok sıkı olmayacak şekilde folyoyu kapat.

    200 derecede 20-25 dk pişir servis et.
     
  9. curium

    curium Primus inter pares

    ben yazana kadar atı alan üsküdarı geçmiş :zuhaha: :zuhaha: :zuhaha:
     
  10. qsawe

    qsawe Active Member

    Ayçiçek ve mısırözü yağını kızartmalarınızda kullanmayın (hiç kullanmayın hatta)

    Isıtılacak hiçbir şeye folyoyu temas ettirmeyin

    Sağlığınızı siz düşünmeyecekseniz kim düşünecek?
     

Bu Sayfayı Paylaş