Emziren Annenin Beslenmesi

'Anne ve Çocuk' forumunda sha. tarafından 2 Eyl 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Anne bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de özel bir önem göstermelidir. Bebeğini emziren annenin yediği yemeklerde bebeğin anne sütüyle alması gereken besinler bulunmaktadır (630).
    Anne sütü veren annenin diyeti normalden daha fazla kalori protein ve kalsiyum içermelidir. Annelerin hamile iken günde 2500 kaloriye ihtiyacı varken emzirme döneminde 3000 kaloriye ihtiyaçları vardır. Emziren anne günde en az 2 bardak süt veya süt ürünlerinden almalıdır. Enerji ihtiyacını karşılamak için her öğünde et balık tavuk fasulye nohut gibi yiyecekler ve yeterli miktarda sebze ve meyve yemelidir (22928).
    Kurcaova (25)’nın yaptığı araştırmada; annelerin %32.50’sinin emzirme döneminde kendi beslenmesinin nasıl olması gerektiğini bildikleri ifade edilmektedir.
    Bunların dışında günde 3-5 dilim ekmek ve bir yumurta alınmalıdır. Emzirmek ile vücudun sıvı gereksinimi arttığından günde en az 2 litre sıvı içmelidir (6303).
    Sarımsak köri karnabahar gibi sütün tadını değiştirebilecek besinler anne tarafından yenilmemesi söylenirdi. İlgili literatürlerde cenin ile yapılan tüm araştırmaların sonucunda bugün artık bebeğin annenin karnındayken farklı tatlara alıştığı dolayısıyla da annenin beslenmesi ile ilgili özel önlemler alması gerekmediği kabul edilmektedir (28).
    Fakat emziren annelerin sakınması gereken bazı hususlar aşağıdaki gibi sıralayabiliriz (283):
    · Kahve ve çay aşırılığı alkol ve tütünden kaçınmalı.
    · Kabızlık durumunda çocuğu rahatsız edebilecek yumuşatıcı ilaç alınmamalı.
    · Doktorun öngörmediği sakinleştiriciler uyku ilaçları ağrı kesiciler ve hormon ilaçlarından sakınmalıdırlar.
    · Emziren annenin süt yapımını arttırmak için gerektiğinden fazla tahin pekmez hoşaf gibi tatlı gıdalar almasına gerek yoktur.
    Yorgunluk süt yapımını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir. Süt veren anne kendini fazla yormamalı ve sık sık dinlenmelidir
     

Bu Sayfayı Paylaş