Fransa'da kırmızı-beyaz günler başlıyor!

'Gündemdeki Haberler' forumunda Zuzu tarafından 9 Eki 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. Zuzu

    Zuzu <b> " inatçı zuzu " </b>


    [​IMG]
    Fransa'da Jean-Marie Le Pen'in liderliğini yaptığı aşırı sağcı Ulusal Cephe, yayımladığı bir bildiriyle, ''Türkiye Mevsimi'' etkinlikleri çerçevesinde, Eyfel Kulesi'nin Türk bayrağı şeklinde ışıklandırılacak olmasını protesto etti.

    ''Türk Eyfel Kulesi'ne Hayır'' başlığıyla hazırlanan protesto bildirisinde, aşırı sağcı partinin, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığı hatırlatıldı. Parti tarafından yapılan açıklamada, Eyfel Kulesi'nin Türk bayrağı şeklinde ışıklandırılmasına izin verdiği için Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'nin Perşembe günü düzenlenecek gösteriyle protesto edileceği duyuruldu.



    CUMHURBAŞKANI GÜL FRANSA'DA

    Dün Paris’e giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Fransa Başbakanı Francois Fillon ile bir araya gelecek, yarın Türk Mevsimi etkinlikleri çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile sergi açılışı yapıp öğle yemeği yiyecek. Gül’ün, Fransa’da devletin zirvesinin de dahil olduğu bir ortamda Türkiye’nin AB üyeliği için lobi imkânı bulması, Fransa’da farklı yorumlara yol açtı. AFP ajansı, Gül’ün “İktidara geldiğimizden beri AB üyeliği için çalışıyoruz. Türkiye, müzakerelere başladığında da Müslüman bir ülkeydi, bunda bir yenilik yok. Ayrıca AB din temelinde bir birlik değil” açıklamasını aktardı ve Sarkozy’nin, Türkiye’nin
    üyeliğini savunan ABD Başkanı Barack Obama ile bile çatıştığını yazdı. Sarkozy’nin Türkiye ile ortaklık anlaşması savunmasına karşın Türk Mevsimi düzenlenmesindeki tezata dikkat çeken ajans, Paris’teki Uluslararası Stratejik
    İlişkiler Enstitüsü’nden Didier Billion’un şu görüşlerini aktardı: “Son beş yılda ilişkiler çok geriledi, köprüler atıldı. Kibar konuşmalar bir şeyi değiştirmez. Fransa’nın diplomatik tavrı bilinirken jestler yapması şizofrenik bir davranış.”

    FRANSA'DA TÜRK MEVSİMİ

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fransa’daki ‘Türk Mevsimi’ etkinliklerinin olumlu etkiler bırakmaya başladığını belirterek, ‘’Bu yıl Fransa’dan gelen turist sayısında yüzde 10 artış var. Bu yıl gelen turistin 1 milyonu Fransa’dan olacak’’ dedi. Günay, etkinliklerinin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Fransa’da önemli etkiler yaratabileceğini ifade etti.

    BİZİ GERÇEKTEN TANIMIYORLAR

    İki ülke arasında çok büyük bir gelişme yaşandığına dikkati çeken Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Etkinliklerin, ortalama Fransız’ın üzerinde olumlu etkisi olacağını düşünüyorum. Ne yazık ki Türkiye’nin Fransa’yı bildiği kadar Fransa Türkiye’yi bilmiyor. Böyle bir kopukluk yaşanmış. Bir dönem Osmanlı Fransa’ya yardım etmiş, ondan itibaren Fransa ile Türkiye’nin ilişkileri genelde iyi gitmiş. Aramızda Sevr’den sonra Antep yöresinde küçük işgal girişimi var, onun dışında ilk işgali kaldıran ve Atatürk’le iyi ilişkiler kuran da Fransızlar.”

    LE MONDE'NİN YORUMU

    Le Monde Gazetesi, Türkiye Mevsimi etkinlikleri nedeniyle 8 sayfalık ek yayınladı.
    Mevlana’ya, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Elif Şafak’a yer veren gazete, İstanbul’u da “uyumayan şehir” diye tanıttı. 2010 mart ayına kadar devam edecek etkinliklerle ilgili Michel Guerrin imzalı yazı şöyle: “Türkiye Mevsimi, organizasyon üzerindeki siyasi ağırlık nedeniyle tuhaf bir havada geçiyor. Siyasi yük sanatı hassaslaştırıyor. Ermeni ve Kürt meselesinin işe karışması durumu zorlaştırıyor.
    Sarkozy’nin Türkiye’ye muhalefeti ortamı geriyor. Fransızlar Türkiye’yi iyi tanımıyor. Türk sanatçı ve aydınları ise bizi sevdiklerini söylüyorlar. Türkiye Mevsimi onlara yaklaşmamız için önemli bir şans.”


     

Bu Sayfayı Paylaş