Güneş Dönüyor mu?

'Diğer Dersler' forumunda Uygu tarafından 24 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Güneş üzerinde gözlemlenen lekeler, Güneş’in bir eksen etrafında döndüğünü de gösterir. Sürekli gözlenmeleri ile hem güneşin döndüğünü hem de süresinin uzunluğu saptanabilmektedir.

    Güneşin doğu kenarında gözlenen uzun ömürlü bir leke grubu yaklaşık 13gün sonra batı kenarına ulaşır ve güneşin görünmeyen yüzeyine geçer. Eğer ömrü yeterince uzunsa 13 – 14 gün sonra doğu kenarında yeniden görünür.

    [​IMG]

    Böyle uzun ömürlü bir leke grubunun Güneşin merkezsel boylamından ard arda iki geçişi arasındaki zaman yaklaşık 27 gündür. Bu 27günlük dönme süresi güneşin kendi ekseni etrafında 360derece dönmesi için geçen süre anlamına gelmez. Çünkü Dünya da Güneş etrafında dolanmaktadır ve dolanım yönü güneşin kendi ekseni etrafındaki dönme yönü ile aynıdır.


    Güneş 1turunu tamamladığında Dünya da yörüngesi üzerinde hareket etmiş olacağından , leke grubu henüz dünyadan görünen merkezsel boylama varmamış olur. Merkezsel boylama varabilmesi için , belirli bir açı kadar dönmesi gerekir ki , bu açı dünyanın güneş etrafındaki hareketinin açısal değeridir. Leke grupları yardımıyla bulunan dönme süresi Güneş’in kendi ekseni etrafında 360derece dönmesi için geçen zamandan daha uzundur. Buna sinodal (görünen) periyot (P’) denir. Güneşin kendi ekseni etrafında 360derece dönmesi için geçen süreye sideral (gerçek) periyot (P) denir.

    Diferansiyel dönme: Günlük açısal hız Güneş yüzeyinin her bölgesinde aynı değildir. Ekvatorda en büyüktür , yüksek enlemlere çıkıldıkça küçülür .Bunun sonucu olarak sideral periyot ekvatorda en kısadır , yüksek enlemlere çıkıldıkça uzar. Bu olaya diferansiyel dönme denir. Bu güneş küresinin bir katı cisim gibi dönmediğini gösterir. Eğer dönseydi her noktasında açısal hız aynı olurdu.

    Gökbilim
     

Bu Sayfayı Paylaş