Günlük Karikatür

'Komik Resimler' forumunda Pl1 tarafından 28 Tem 2012 tarihinde açılan konu

  1. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Şimdi bu başlık ne diyeceksiniz :zuhaha::zuhaha:

    hemen anlatayım size... eskiden gazetelerde (bizim gibi büyükler iyi bilir) bir bölüm vardı ve bu karikatürler oraya eklenirdi... bende bulabildiğim kadarıyla bizlerle bu karikatürleri paylaşacağım.. sadece teşekkür butonuna basmanız yeterli teşekkür yazmak yerine bulabilirseniz bu karikatürlerden eklemenizi tercih ederim ama dediğim gibi günde bir tane;)

    sevgiler.....:bye:
     
  2. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi



    Basri & Fatoş (Blonde)
    [​IMG]


    Blondie, King Features Syndicate için 15 Eylül 1930'da Murat (Chic) Young tarafından yaratılmıştır. Blondie Boopadoop ya da ülkemizdeki yayın başlığıyla Fatoş, günlük bantın başlangıcında oldukça yeteneksiz bir playboy, demiryolu zengininin oğlu olan Dagwood Bunstead'ın (yani Basri) peşinde olduğu kuş beyinli, son moda giyinen bir kızdır. 17 Şubat 1933 tarihli bantta Blondie, kendisiyle evlenmesini istemeyen ve babası tarafından reddedilen Dagwood'la dünya evine girmiştir. Bu tarihten itibaren bant günümüze değin gelen kahraman görünüşlü bir mizahi çizgiroman ve aile çizgiromanı konseptleri arasında bir ortayol olarak kabul edilegelmiştir.

    Blondie, daima Bumstead Ailesinin gerçek reisi gibi davranan sadık bir eş ve sevecen bir arkadaş olmuştur. Cazibesinden uzun yıllar boyu hiçbir şey kaybetmemiş, buna cesaretin gerçek özelliklerini ve kararlılık meziyetlerini de eklemistir. Ayrıca kocası Dagwood'u kendi girdiği birçok zor durumdan kurtarmak durumunda kalmıştır. Henüz yeni evli bir çiftken, 1934 yılında Alexander adını verdikleri bir erkek çocukları olmuş, onu 1941'de kızları Cookie takip etmiştir. Yine Bumstead Ailesi'nin etrafında dolanıp duran birçok renkli karakter, -ki en önemlileri komşuları Herbert ve Tootsie Woodley, Dagwood'un huysuz patronu Mr. Dithers, rahat vermeyen postacı Mr. Beasley ayrıca ailenin köpeği Daisy ve onun beş yavrusu- seride boy gösterip sevimli karı kocaya eşlik etmiştir. Bu küçük ama sevimli dünya sürekli heyecan içindedir ve onun espri ve mizah temelli yapısı Blondie,ye muazzam, beğeni üzerine beğeni toplayan bir karizma kazandırmıştır.

    Bantın sadeliği, mutlu ve iyimser görünüşü, sabitlenmiş olan pozitif bakış açısı ona uluslararası bir popülerlik de sağlamıştır. Uzun bir süre transfer üzerine transfer gören çizgiroman serisi birçok yabancı dile çevrilmiş ve bu sayede ortaya çıkan uluslararası izleyici kitiesiyle birlikte yüz milyonlarca hayrana sahip olmayı başarmıştır. 1932'den 1950 yılına değin tam 28 adet filmi, televizyon dizisi çekilmiş ve pek çok roman versiyonu yayınlanarak serinin ününe ün katmıştır. Bu arada bir dönem yayınlanan periyodik Blondie çizgiroman dergi serisini Paul Fung çizmiştir.

    Ülkemizde ilk olarak 1950 yılında Hürriyet Gazetesi'nde Fatoş adıyla günlük bantdan, kısa bir süre sonra da renkli Pazar ilaveleri çıkmıştır. Blondie, ayrıca çeşidi dergilerde basılan maceralarıyla kariyerini zenginleştirmiştir: 1952 yılından itibaren yayınlanan 1001 Özel adlı haftalık derginin bazı sayılarında Basri, Basri ile Acar ve Fatoş başlıklarıyla boy göstermiştir. Sonraki yıllarda ise 1956'da Nihat Özcan'ın Resimli Fatoş Ailesi adıyla yayınladığı seride; 1967'de yine Nihat Özcan'ın Fatoş dergisinde dolgu malzemesi konumunda kalarak; 1960'ların sonunda 7 Gün'de; 1970'de Bücür'de; 1966, 1969, 1970, 1972, 1973 ve 1975'de Şilliler Yayınevi logosuyla sonradan ciltienen fasiküller halinde haftalık dergi, 1979'da ciltli Yeni Fatoş olarak; 1979'da Taner Yayınları'nca ve Fuat Yılmaz'ın Bora Yayınları tarafından kendi başlıklı dergisinde; 1980'lerde Mustafa Dilgül tarafından kendi adını taşıyan yarı renkli albümlü bir seride ve Televizyon Kahramanları adlı bir dergide maceraları ardarda yayınlanmıştır. Nisan 1982 tarihinden itibaren Türk çocuklarına İngilizceyi kolay bir yöntemle öğretme programı çerçevesinde Artun Altıparmak yönetiminde yayınlanan Hello adlı dergide Blondie başlığıyla renkli bantları yayınlanmıştır. 1991'de ise Hürriyet Magazinde bir süre haftalık olarak gözükmüştür.

    Hürriyet Gazetesi'nde uzun yıllar devam eden bant maceralarının ardından, Türkçeleştirilen ismi Fatoş ve Basri başlığını alarak Eylül 2002'den itibaren bu tarihte yayına başlayan Vatan Gazetesi sayfalarına taşınmıştır.
     
  3. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Garfield
    [​IMG]

    Garfield, Jim Davis tarafından yaratılan bir karikatür karesidir. 19 Haziran 1978'de ilk karikatür ana karakterlerle yaşamımıza girmiştir. Ana karakterler kedi Garfield(karakter) (Jim Davis'in büyükbabasının ismi) ve sahibi Jon Arbuckle ile Arbuckle'nin köpeği Odie'dir. 2007 yılında yapılan sayıma göre Garfield tamı tamına 2,580 gazetede yer almıştır ve Guinness Rekorlar Kitabı'nda en çok yer alan karikatür karesi olarak tarihe geçti.

    Garfield'ın ilk kitabı Muncie, Indiana'da bulunan evinde baskısı yapılmıştır. İlk kitap sonra ilk televizyon özel şovu olan Garfield Goes Hollywood (Garfield Hollywood'a Gidiyor)'u yaptı. Genellikle karelerin özü Garfield'ın lazanya yemesi, oburluk yaşaması, pazartesilerden nefret etmesi ve diyet yapmasıdır. Karelerde genellikle ana karakterler olan Jon, Garfield, Odie kullanılır.
     
  4. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    [​IMG]
     
  5. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    [​IMG]
     
  6. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    [​IMG]
     
  7. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    HASBİ TEMBEL ER
    (Beetle Bailey)

    [​IMG]


    Mort Walker tarafından yaratılan ve 1950'de King Features Syndicate tarafından satın alınan Beetle Bailey, yine bu firma tarafından sunulan önemli ve çok başarılı çizgiroman serilerinden biridir. Hatta bu nedenle King Features imzasıyla uzun yıllar boyunca başka bir çizgiromanı piyasaya sürme gereği duymamıştır. Aynı zamanda bu seri şirketin sahibi William Randolph Hearst'ün bizzat beğendiği son çizgiroman serisi olarak da bilinir. 3 Eylül 1950'de başlayan Beetle Bailey kısa zamanda en popüler çizgiromanlar arasıma girmiş ve uzun yıllar boyunca popülerlikte Peanuts'la ikinciliği paylaşmıştır. Birinci sırada 1980'lere dek her zaman Blondie/Fatoş yer almıştır. Camp Swampy/Bataklık Kampında geçen bu 'ordu bantı'ndaki tiplemelerin sayısı çizgiromanlar arasında sayıca en çok olanlardır. Aşağı yukarı elli yıllık hareketli tarihi boyunca kamp, içten veya dıştan herhangi bir saldırıya uğramadan ve dokunulmadan kalmıştır. Bantın yerini belirtmek ya da birtakım konuları enjekte etmek dürtüsüne karşı koyan Walker'ın benzerlerinden uzak dünyası, George Baker'ın Sad Sack'ından ve Bili Mauldin'in Willie and Joe'sundan daha iyi sonuç vermiştir.

    Beetle Bailey, çizgiroman kahramanı Örümcek-Adam'ın başlığındaki gibi miğferlerinin altından asla görünmeyen gözleriyle Mort Walker'ın 'herkes'i olmuştur. Beetle Bailey otoriteye karşı koyar, hep kestirme yollara kaçar. Ve Walker gibi o da isteksiz bir askerdir. Çavuş Orville Snorkel ise otorite figürüdür, Beetle Bailey'in sonsuza kadar sürecek antagonist'idir (karşıtı). Yiyecekten ve emir vermekten çok hoşlanır. Kızların yanında çok utangaçtır, tek bir gerçek dostu vardır: Köpeği. Çizgiromanların en komik köpeklerinden biri olan Beetie Bailey, aralarında devamlı süren savaşa rağmen bu talihsiz ve bahtsız er için haince sevgi duymaya devam eder ve her yıl Beetle, çavuşu izinde eve götürür.


    Diğer karakterlerin arasında başta; General Halftrack vardır. Anlamsız otoritenin yaşlı sembolüdür. Chaplain Staneglass son derece etkisiz ama sevilebilirdir. Beetle'in dostu Killer Diller ise kendini kadınların erkeği ilan etmiştir. Tombiş Plato, entelektüeldir ve Zero ise hep deneyip kesinlikle ve asla iyi birşeyler yapmayı başaramayan 'kasabanın aptalı'dır. Teğmen Sonny Fuzz, tam bir yükselme meraklısıdır, aslında bu tip Walker'ın o rütbeye geldiğinde kendi şişmiş başıyla ilgili duyduğu üzüntü tarafından ilham alınarak yaratılmıştır. Afro saçlı, zenci olan diğer teğmenin ismi ise Flap'dır. Kendi ordusunu yönetiyormuş gibi görünür. Bayan Buxley; General Halftrack'ın iri göğüslü, sarışın ve güzel sekreteridir. Bant onun sayesinde bir seferde birkaç haftalık 'gag'lar yakalamakta zorluk çekmez.


    Ülkemizde ilk olarak 1954 yılı yaz aylarında Vatan Gazetesinde basılan bantlarıyla ortaya çıkan ve Hasbi Tembel Er başlığıyla gözüken Beetle Bailey bantları, daha sonraki yıllarda yayın koleksyonunu giderek zenginleştirmiştir. 1965 yılı Ekim ayından itibaren ise Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu'nun çıkardığı Çocuk ve Yuva dergisi sayfaların da Er Bob adı altında tam sayfa maceraları basılmıştır. Ayrıca Nisan 1982 tarihinden itibaren Hello adlı dergide Beetle Bailey başlığıyla renkli bantları yayınlanmıştır. 1990 Mart ayından itibaren her hafta Pişmiş Kelle mizah dergisinde ve 1990'da yeniden yayına giren Milliyet Çocuk dergisinde Hasbi Tembel Er başlıklarıyla ve 1990'ların ortasında da Meydan Gazetesinde Hasbi Tembeler adıyla boy göstermiştir. Eylül 2002'den sonra Vatan Gazetesi sayfalarında başlığı Hasbi Tembeler şeklinde metamorfoza uğrayarak günlük bantları yeniden yayına başlamıştır.

    http://www.mediafire.com/?va9b9ht0ogtprtv

     
  8. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    [​IMG]

    beni hatırlattı garfield :zuhaha::zuhaha::zuhaha:​
     
  9. çitlenbikk

    çitlenbikk Well-Known Member

    eline sağlık pl1 eskiden severek okurdum. birde güngörmüşler vardı.
     
  10. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    [​IMG]


    GÜNGORMUŞLER
    (Bringing Up Father)


    1913 yılında yarattığı ve çizdiği başarılı günlük bir gazete bantı olan Bringing Up Father'ın ardından 14 Nisan 1918'de renkli Pazar sayfasını da devreye sokan George McManus, aslında konu olarak William Gill'in 1893 tarihli bir tiyatro eserinden yola çıkmıştır. The Rising Genaration; isimli bu tiyatro eserinden esinlenen McManus, bir aile bantı hazırlamıştır. Evin babası rolündeki Jiggs, zengin bir ailenin hayatta kalan son ferdidir ve eskiden çamaşırcı olan karısı Maggie'yle tanışıp onunla evlenmiştir. Lüks mimari dekorların önünde karşı cinsler arasındaki çatışmaları, hareketli sunuşlarla veren McManus, giderek kendisine ait bir anlatım stili geliştirmiştir. Şık ve iyi giyimli Jiggs, genelde arkadaşlarıyla sevdiği bir lokantada yemek yiyebilmek için buna karşı çıkıp duran Maggie'den habersiz evden ayrılmak için çareler üretirken; sosyetik ve bohem kızları Nora da gününü gün etmeye çalışan bir gösteriş meraklısıdır.
    Bringing Up Father, yüksek sosyeteyi, buradaki karizmatik olma telaşlarını, etraftaki ayak takımı kabilinden işçileri ve gençleri, onların bakış açılarını anlatan dev bir parodidir. Bringing Up Father günlük bantları, George McManus'un 1954'deki ölümünden sonra yazar Bill Kavanagh ve çizer Frank Fletcher'in ellerine teslim edilmiş; bir süre sonra da başlık, kendisini XXI. yüzyıla taşıyacak olan Frank Johnson'ın yetenekli fırçasına teslim edilmiştir. Renkli Pazar sayfalarını ise uzun süre Vernon Greene hazırlamış, onun 1965'deki ölümünü takiben de Hal Campagna yani kısaca Camp bu seriyi devralmıştır.
    Ülkemizde ilk kez 26 Mayıs 1925 (1341) tarihinde yayınlanan Resimli Perşembe'de Bican Efendi başlığıyla Türk okurunun karşısına çıkan Bringing Up Father, 25 yıl sonra bu kez Hürriyet Gazetesinin sayfalarında Güngörmüşler başlığıyla uzun yıllar yayınlanacak bir bant olarak okuyucuyla yeniden buluşmuştur. Hürriyet'de yayınlanan Güngörmüşler'de Jiggs tiplemesi Şaban, Maggie ise Tonton adını alırken kızları Nora'da Leyla ismini almış, seri ayrıca hafta sonu ilavesinde de ilgiyle izlenmiştir. 1936 yılında yayınlanmaya başlayan Yavrutürk adlı çocuk dergisinde Toraman Amca ve Adıgüzel başlığıyla boy gösteren Bringing Up Father, bu tarihten sonra da ilk olarak 1967'de Nihat Özcan'ın Fatoş dergisinde dolgu malzemesi konumunda; 1960'ların sonunda Hürriyet'in yayınladığı 7 Gün dergisinde; 1970'de Şilliler Yayınevi'nin Fatoş dergisinde dolgu çizgiromanı olarak ve 1979'da Taner ve Bora Yayınevleri tarafından kendi başlıklı serisinde; 1980'lerde Televizyon Kahramanları adlı bir dergide boy göstermiştir. Nisan 1982 tarihinden itibaren İngilizceyi kolay bir yöntemle öğretme programı çerçevesinde yayınlanan Hello adlı dergide de orijinal başlığıyla renkli bantları yayınlanmıştır. 1991'de ise Hürriyet Magazin''de bir süre haftalık olarak yer bulmuştur.
     
  11. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    [​IMG]
     
  12. zipper

    zipper quae nocent docent

  13. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

  14. zipper

    zipper quae nocent docent

    [​IMG]

    küflünün kızlarına ithaf olunur özellikle son mesaj grubuna;)
     
  15. curium

    curium Primus inter pares

    [​IMG]

    başka söze gerek yok ;)
     
  16. zipper

    zipper quae nocent docent

  17. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

  18. zipper

    zipper quae nocent docent

    Affınıza sığınarak:)

    [​IMG]
     
  19. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

  20. çitlenbikk

    çitlenbikk Well-Known Member

Bu Sayfayı Paylaş