Hiç Alerjik Nezle Olur mu?" Demeyin

'Sağlık' forumunda sha. tarafından 6 Nis 2012 tarihinde açılan konu

  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    İşte rahatsız edici bir alerji türü olan saman nezlesinin belirtileri ve tedavi yöntemleri...

    Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte alerjiler en hızlı zamanını yaşamaya başlıyor. En Yaygın alerji türü ise saman nezlesi.

    Çocuklarda en çok 5-6 yaş arasında görülen bu alerji türü, burun tıkanıklığı, art arda hapşırık, göz yaşarması gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

    Uzmanlar saman nezlesinin her 100 çocuktan 15'inde görüldüğünü belirtiyor. Saman nezlesinin mutlaka uzman bir doktor tarafından kontrol altına alınması gerekiyor. Aksi takdirde çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sanayileşme, hava kirliliği ve çevre kirliliği alerjik rinitin çocuklarda daha sık görülmesine sebep oluyor. Tedavisi mümkün fakat gerçekleştirilmediği takdirde astıma çevirebiliyor.

    Saman nezlesinin nedenleri

    Ortaya çıkış nedenleri araştırıldığında üç farklı saman nezlesi ile karşılaşılıyor.

    Mevsimsel saman nezlesi

    Bahar aylarının başlamasıyla ve polenlerin ortaya çıkışı ile kendini gösteren bu tip, ağaç, çimen, yabani otlara karşı alerjenlerden oluşuyor. Bahar mevsiminin dışında nefes almada bir zorluk görülmüyor.

    Yıl boyunca devam eden saman nezlesi

    Ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, hamam böceklerinin neden olduğu alerji türü yıl boyu alerjenlere temas olduğundan şikayetler devam ediyor. Tüm yıl devam eden tedavi gerektiriyor.

    Ortamlardan olan saman nezlesi

    Okullardaki tebeşir tozu, tozlar ve değişik laboratuar ortamlarının yarattığı alerji türü olarak ortaya çıkıyor. Ortamdan uzaklaşıldığında şikayetler azalıyor ve ortadan kayboluyor.

    Belirtileri

    çocuklarda saman nezlesi tanısı, laboratuar testleri sonucu çıkıyor. Eğer çocukta sürekli burun tıkanıklığı, nezle ve hapşırık oluyorsa mutlaka alerji testleri yapılmalı ve teşhisi uzman tarafından konulmalıdır.

    Burun tıkanıklığı, hapşırık, göz yaşarması

    Bu belirtilere eşlik eden terleme.

    Yorgunluk, iştahsızlık.

    Zor nefes alma ve ağız yapısında değişiklik.

    Öksürük, başağrısı.

    Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri

    Tedavisi

    Tedavide en önemli nokta alerji yapan polen, ev tozu, sigara dumanı, evcil hayvanlardan çocuğu korumak. Bunun yanısıra ilaç ve aşı tedavisi yapılıyor. İlaç tedavisinde çocuk iyi de olsa koruyucu olarak ilaç verilmeye devam ediliyor. Mevsimsel durumlarda kesinlikle uzman doktora başvurulup kontrollere devam ediliyor. Aşılar ise çevre kontrolü ve ilaç tedavisi iki yılı aşkın sürede devam eden çocuklarda bir iyileşme olmazsa uygulanıyor. Aşı ile bağışıklık sisteminin tepkisi değiştiriliyor. Bu tedavi üç ilA dört yıl uygulanıyor. Eğer tam olarak iyileşme olmazsa aşı tedavisi sonlandırılıyor.
     

Bu Sayfayı Paylaş