İsrailli bilim adamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar. İsrail'de yapılan bir araştırmada, elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler. Türkiye’de Akdeniz, Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Hurmanın meyvesi tatli ve besleyicidir. Şeker oranı taze hurmalarda % 60–65 kurumuş hurmalarda ise % 75–85 civarındadır. Meyve şekeri içerdiği için, sanılanın aksine şişmanlatmaz. Yoğun tempo yüzünden kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bol bol taze hurma yiyin. Hurmanın içerdiği Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Hurmada bulunan oksitsin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder. Hurma,bilinen en eski meyve çeşitlerindendir.Yunanlı tarihçi Heredot; incilde ‘hayat ağacı’ olarak adlandırılan hurmadan, tatlı ihtiyacını karşılayan bir yiyecek ve şarap yapımında kullanılan meyve olarak söz etmektedir. Hurma; lezzetli, gıda değeri yüksek ,besleyici ve şifalı niteliklere sahip bir meyvedir. Son zamanlarda keşfedilen faydaları nedeniyle, hem gıda olarak hem de yardımcı tedavide kullanılmaktadır. Hurmanın taze meyvesinde % 60-65 ve Acuva denilen kuru meyvesinde ise %75-85 dolayında şeker bulunur.Alkol üretiminde kullanılan üzümdeki şeker oranının % 20-25 dolayında olduğu dikkate alındığında, hurmanın daha avantajlı olduğu görülür.Nitekim, halen Libya’da hurmadan önemli miktarda alkol üretilmektedir. Hurma mineral madde ve vitamin bakımından da oldukça zengindir.Mineral maddelerden,sodyum, kalsyum, mağnezyum, demir, kükürt, fosfor, ve klor içerir.Vitamin olarak da A ,betakaroten,B1 ,B2,B3, ve B6 bakımından zengindir.ayrıca % 1.2- 6.7 tanen içirir. Diğer meyvelerden farklı olarak protein bakımından da zengindir. 100 gr hurmada, ortalama 260 kalori vardır. Bu değer, kayısı ve şeftalide 52, muz’da 97, ve portokal’da 48 dir. Bedevilerin çölün kavurucu güneşine rağmen, cilt kanserine tutulmadıkları dikkate alınarak yapılan araştırmalarda, hurmada kanseri önleyici bir madde bulunduğu anlaşılmiştır. Kuranın Meryem suresinde (23-26)da hurmanın besi değerine dikkat çekilmektedir.Meyrem suresinde: ‘Derken doğum sancısı onu bir hurma ağacının altına sürükledi.’‘ bir ses ona seslendi:Hüzne kapılma,Rabbin senin alt (yan)ında bir ark kılmıştır.’Hurma dalını kendine doğru salla,üzerine henüz oluşmuş taze hurma dökülüversin.’ “Artık ,ye,iç,gözün aydın olsun.”Bazı kimselere göre, hurmanın doğumla ilgili faydalarının yakın tarihlerde tespit edilmesine karşın, Kuranda 1400yıl önce Allahın Hz. Meryeme hamilelik döneminde hurma ile beslenmesini vahyettiği ifade edilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, hurmada oksitosin isimli bir madde bulunduğu öğrenilmiştir.Oksitosin, doğum öncesi beyinde salgılanan ve doğum sancısını başlatan bir hormondur. Ayrıca, bu hormon yeni doğmuş bebeğin beslenmesi için anne sütünün salgılanmasını da sağlamaktadır.Bu maddenin modern tıpta kullanıldığı ifade edilmektedir. Hurma , içeriğindeki bol şeker nedeniyle insana enerji ve güç verir.Üstelik,hurmadaki şeker, kan şekerini hızla yükselten glikos değil,vücutta kolay parçalanıp kullanılabilen fruktos türündendir. Bilindiği gibi, çabucak enerji verdiği için, oruç açılırken, uzun süre açlık ve susuzluk sonucu doğan şeker ihtiyacının karşılanması için de eskiden beri hurma tercih edilmektedir. Hurma, çok zengin içeriği nedeniyle, zihni ve bedeni gelişmeye yardımcı olur.Kansere karşı vücudu korur.Soğuk algınlığı, bronşit, boğaz ağrısı ve kemik hastalıklarında faydalı etki yaptığı kabul edilir. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır. Kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Bilim adamlarına göre, günde 3-4 hurma yenilmesi, vücudun demir ve mağnezyum ihtiyacını karşılayabilmektedir. Berkeley Üniversitesinde yapılan araştırmalarda hurmanın stres ve gerginliği giderici etkiye sahip olduğu ve bunun da bileşimindeki mağnezyum ve B6 vitamininden kaynaklandığı ifade edilmektedir. Özetle belirtmek gerekirse,halen hatalı bir şekilde gelişi güzel her yerde, yol ve kaldırımlara süs ağacı olarak dikilmekte olan hurma ağacı aslında, hem besleyici hem de şifalı bir meyve türüdür.Bu nedenle, aşırı tuzlu ve kirli topraklar ile suda normal bir şekilde yetişebilme özelliğinin dikkate alınarak, Haspolat arıtma tesisi çevresindeki araziler için düşünülmesi yararlı olacaktır.Hatta gerekli organizasyonun yapılması halinde, halen dış alımla karşılanan alkol ihtiyacımızın hurmadan elde edilmesi mümkündür.