İkametgah

'Hukuk' forumunda Pl1 tarafından 23 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Tanım: Şahısların başka şahıslarla olduğu kadar bir yer ile de bağlantısı vardır. Bu bağ iki şekilde olur . 1) Bir şahsın belli bir Devlet ile bir bağlantısı vardır ki buna “Tabiiyet(uyrukluk)” denir.
    2)Bu kimse ülkenin belli bir yerinde “oturmak”, “iş ve aile ilişkilerini orada toplamış” bulunmaktır. İşte şahısların bu şekilde bağlı bulundukları yere “İkametgah” denir.

    Türleri:

    1. İradi İkametgah: Bir kimsenin kendi isteğiyle seçeceği ikametgahdır. Bir kimsenin yerleşmek niyetiyle oturduğu yerdir. Bir yerin ikametgah sayıla bilmesi için –bilfiil oturması, -yerleşmek niyetiyle olması gerekir. Yerleşmek niyetiyle olmaksızın oturulan yer ikametgah değil, mesken(konut) olarak adlandırılır.
    2. İtibari İkametgah: İradi bir ikametgahı bulunmayan şahıslar hakkında söz konusu olur. İradi bir ikametgahı bulunmayan kimselerin halen oturmakta oldukları yer, yani meskenlerinin bulunduğu mahal onların ikametgahı addedilmektedir. Bu herkesin mutlaka bir ikametgaha sahip olmasından ileri gelmektedir.
    3. Kanuni İkametgah: Kanuni ikametgah, bazı şahıslar hakkında bizzat kanunun tayin ettiği ikametgahtır. “Koca ikametgahı karının, ana babanın ikametgahı velayetleri altındaki çocuğun ve mahkemenin(sulh mahkemesi) bulunduğu yer vesayet altındaki kimsenin ikametgahı addolunur.”

    İlkeleri:

    1. İkametgahın Gerekliliği İlkesi: Herkesin mutlaka bir ikametgahının bulunması zorunluluğunu ifade eder.
    2. İkametgahın Tekliği İlkesi: Herkesin ancak bir tane ikametgahı olabileceğini ifade eder. Bu ilkenin istisnası vardır; bu ilke , ticari ve sınai müesseseler hakkında cari değildir.(Bankaların şubeleri örnek verilebilir.)
     

Bu Sayfayı Paylaş