Su Asit Baz Tuz Mineraller ORGANİK BİLEŞİKLER Vitaminler Enzimler Yağlar Proteinler Karbonhidratla Nükleik asitler İNORGANİK BİLEŞİKLER:Canlıların kendi vücudunda üretemeyip dışardan hazır olarak aldıkları bileşiklere denir A. Su: Ortalama bir insan vücudunda %65-70 oranında su bulunmaktadır. Su bitkilerin de bu % 95e kadar çıkmaktadır Özellikleri 1.Sindirime yardımcı olur 2.Vücut ısısının dengede tutulmasını sağlar 3.Vücuttaki Zaralı maddelerin dışarıya atılmasının sağlar 4.Suyun akışkan özelliğinden dolayı moleküllerin bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlar. B. Mineraller:Hücreleri karbonhidrat, yağ ve protein gibi organik bileşikler ile vücuda alınan inorganik tuzlardır. Özellikleri: 1.Mineraller enzimlerin yapısına katılarak katalizör görevi yapar. Katalizör:Kimyasal tepkimelere girerek tepkimenin daha kısa sürede ve daha az kullanılmasını sağlayan proteinden oluşmuş kısımdır. 2.Eksikliklerinde bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkar. Ca eksikliğinde Çocuklarda kemik erimesi yaşlılarda raşitizm. P eksikliğinde kemiklerde ve dişlerde yumuşama. Fe eksikliğinde anemi iyot eksikliğinde guatr. 3.Mineraller kanın ozmotik basıncının dengede tutulmasını sağlar. 4.Kas kasılmasında sinirsel uyartıların iletilmesinde görev alır. 5.İyon konsantrasyonunu sağlar. Alıntı