Kahvaltılık Ajvar(Patlıcanlı Ezme) - Hala usulü :)

Discussion in 'Yemek Tarifleri' started by bermer, Aug 13, 2012.

1. bermer

bermer Well-Known Member

3 kg patlıcan, 4 kg domates, 1 kg havuç, 1 kg kırmızı/yeşil biber...Patlıcan tuzlu suda bekledi bir 45 dk, (aklınızda olsun, eğer kararmasın ve daha lezzetli olsun ama acısı da çıksın derseniz sütte bekletin, benim sütüm kalmamıştı, markete gitmeye üşendim. Patlıcan sakız gibi bembeyaz ve lezzetli oluyor.)

Domatesi kabuğu ile çoban salatasına doğrar gibi doğradım.
    Havuç küp küp, Kırmızı uzun biberlerden yoktu, dolmalık biber kullandım, hem etli hem diğer yeşil biberlere göre tadı daha yoğun oluyor...
    Sırasıyla altta domates, patlıcan, havuç, biber olacak şekilde aynı anda kısık ateşte hiç su koymadan pişirdim..
    Ocağın en küçüğünde en kısık modda 4-5 saat kaynadı (büyük ateş hem yakıyor, hem de suyunu salmasını engelliyor, o zamanda özlenmiyor) Arada sürekli karıştırdım.
    Soğuduktan sonra kevgirden salça gibi ezilip geçecek.
    Tuz ve zeytinyağ katılıp ile yine kısık ateşte kaynayacak...

Eğer kışa saklayacaksanız: Henüz kaynarken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın ve kuru bir yere ters çevirin.

Bir hafta içinde tüketecekseniz: Sosu kavanozlara koyup üzerini kapatacak kadar zeytinyağı koyarak hava almasını önleyin. Sosdan aldıkça, üzerini yeniden zeytinyağıyla kapatın.

Çok güzel makarna sosu oluyor, ya da pizza yaparken alt sosu olarak kullanın veya en basiti bayat ekmeklerin üzerine sürüp peynir dilimleyerek fırınlayın, kahvaltıda iyi oluyor...

Tadını zenginleştirmek isterseniz maydanoz(2 demet çöpünü ayıklayıp sapını koparmadan yarım saat sirkeli suda beklettim), sarımsak(en az 1 kafa ve 1,5 kafa rahat alıyor) ve istediğiniz baharatları(kimyon, yeni bahar, kuru nane, karabiber, kekik, biberiye, fesleğen, isterseniz ceviz) robottan geçirip son kaynatmada da tuzuyla(en az 2-3 yemek kaşığı, tabii tadarak miktarı azaltıp çoğaltın) ilave edebilirsiniz...

Tadına bakmak için tadımlık kaseye koyup ekmeği banarak bakarsınız istediğiniz lezzette olup olmadığını daha iyi anlarsınız...

Son not; denemelerinizi daha küçük miktarlarda yapıp beğenip beğenmeyeceğinize göre çeşit miktarlarını ayarlayabilirsiniz...Örnek; 2 adet orta boy patlıcan, 4 adet iri domates, 3 adet iri kırmızı biber, 2 orta boy havuç

Afiyet Olsun!

2. eun sung

eun sung Well-Known Member

çok lezzetli gibi geldi bana denemem lazım önce az miktarıyla deneyeyim eşim beğenirse artık 5 10 kilo şeklinde hazırlarım artıkın ....

3. alkane

alkane Well-Known Member

Ellerine sağlık bermer :gül:senin tarifi burada yapıyorlar ama ben daha önce hiç denemedim, ama sen harika makarna sosu olduğunu söyledikten sonra mutlaka deneyeceğim;)

Share This Page