Kısır

'Yemek Tarifleri' forumunda bermer tarafından 28 Kas 2012 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. bermer

bermer Well-Known Member

Malzemeler ;

- 1 su bardağı ince bulgur (köftelik olandan)
    - 1 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)
    - 1 yemek kaşığı biber salçası (tepeleme)
    - 1 diş sarımsak
    - 4 adet yeşil soğan
    - yarım demet maydanoz
    - yarım demet taze nane (yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane, tepeleme)
    - 1,5 kahve fincanı zeytinyağı
    - 1 tatlı kaşığı nar ekşisi (veya balsamik sos)
    - 1 adet limonun suyu
    - 2 çay kaşığı kimyon
    - 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
    - arzu ederseniz 2-3 parça biber turşusu küçük küçük doğrayıp ekle.

Yapılışı ;

1- Bir kapaklı çelik tencereye bulguru koyup üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ocakta kısık ateşe koyun.

2- 5 dk. sonra kapağı açın, bulgur suyu çekmişse tahta bir kaşıkla karıştırın. Bulgurdan bir parça tadıp sertliğine bakın. Eğer sert geliyorsa yarım bardak sıcak su daha ekleyin. Kapağı kapatıp suyu çektirin, tencereyi ocaktan alın.

3- Bu ocakta pişirme işlemi daha çok değirmende öğütülmüş bulgurlar için gerekiyor, çünkü onlar ıslatmakla yumuşamıyor. Eğer fabrika tipi bulgur aldıysanız bu işleme gerek kalmayabilir. O zaman sadece sıcak suyu ekleyip ağzı kapalı olarak dinlendirmek yeterli, kışın ben kalorifer peteğinin üzerinde demlendiriyorum...

4- Tahta kaşıkla karıştırıp bulguru biraz soğutun. Biber ve domates salçası ekleyip iyice özümsene kadar hafifçe bastırarak karıştırın.

5- Kimyonu, toz kırmızı biberi, kuru naneyi ekleyin.(Kuru varsa yaşa, yaş varsa kuru naneye gerek yok, naneye boğmayalım di mi :zuhaha:)

6- Sarımsağı, yeşil soğanı, maydanozu, varsa taze naneyi ince ince kesin, ekleyin, karıştırın.

7- Nar ekşisini, limonu, zeytinyağını ekleyin.

Bermer'in Notu: Kısırı yapmayı hep çok zor olduğunu düşünmüşümdür ama bulduğum bu tarifi bilfiil 20-30 kere yaptım, beni hiç utandırmadı...:Lv:

Tuz eklemedim, çünkü biber ve domates salçasında özellikle ev yapımlarında tuz katkısı oluyor zaten... Her şey bittikten sonra tat kontrolü yapıp gerekirse ilave edersiniz.

Yanına domates, salatalık, marul gibi lezzetli şeylerde ekleyip bir de çay demlediniz mi değmeyin keyfinize....:füü:

Afiyet olsun efendim! :D

Bu Sayfayı Paylaş