Marmara Ereğlisi - Tekirdağ

'Marmara Bölgesi' forumunda Uygu tarafından 5 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member


    Marmara Ereğlisi, İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile hoş bir haftasonu tatili geçirilebilecek ideal tatil beldelerinden.

    Sahil şeridinde oluşan ilginç kaya yapısı, uzayda başka bir gezegende olduğunuz hissine kapılmanıza neden olacak kadar etkileyici.

    [​IMG]


    Doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri, damakta tat bırakan lezzetleriyle Marmara Ereğlisi farklı bir tatil vaat ediyor. Doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri, damakta tat bırakan lezzetleriyle Marmara Ereğlisi farklı bir tatil vaat ediyor.

    Tekirdağ’a bağlı Marmara Ereğlisi İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile hoş bir haftasonu geçirebilecek ideal tatil beldelerinden. Sahil şeridinde oluşan ilginç kaya yapısı uzayda bir başka gezegende olduğunuz hissine kapılmanıza neden olacak kadar etkileyici. Açık hava müzesi görünümündeki bölgedeki kayalara halk arasında ”Kına Taşı” deniyor. Ördek kafası, köpek, kaplumbağa veya tekerlek biçimli taşların yanısıra ”Güngörmez Mağarası”, dehliz ve galeriler ilginizi çekecek.

    Eskiden denizden gelen korsan baskınlarında gözetleme kulesi vazifesi gören kalıntılar, kaya oyukları arasına yuva yapan kerkenez kuşları bakir bölgede doğaseverleri olduğu kadar fotğraf ve video tutkunlarını da memnun ediyor. Bu ortamdan olta balıkçılığı ise bir başka seçenek. Yaklaşık 30 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi yazın İstanbul ve Trakya’nın birçok yerinden gelen ziyaretçilerle dolarken Marmara Ereğlisi,yerleşim alanı sahil bantındaki lokantalar cafe ve yürüyüş alanları konukları ağrlıyor.

    [​IMG]

    Tarihi İstanbul kadar eski olan Perinthos antik kentindeki kazı çalışmalarında henüz yüzey temizlik çalışmaları yapılmış olmasına rağmen toprak altında Efes antik kadar önemli kalıntıların olduğu belirtiliyor. ilk çağlarda Perinthos daha sonra Heraklera, Trakya Ereğlisi, nihayet Marmara Ereğlisi adlarını alan bölge eski ve zengin tarihi geçmişe sahip. En eski yerleşmeler Tunç çağında kurulmuş.

    M.Ö.3000 yıllarına inen yerleşme birimleri ve çömlek parçaları ortaya çıkarılmış. Tüm Trakya’da olduğu gibi burası da denizden ve karadan gelip koloniler kuran Trakyalıların istilasına uğramış. Daha sonraları Frigler, İskitler, Grekler, Persler ve Makedonyalılar bölgeyi ele geçirmişler. Kent M.Ö. 340′da Büyük İskender’in ordularının kuşatmasına karşı koyup teslim olmamış. Roma dönemi boyunca Trakya’nın başlıca deniz üssü olma özelliğini koruyan, iki kez Arapların eline geçen 1204′de Venedik donanmasının uğrak yeri olup 1460′da Osmanlı egemenliğine girmiş. Ruslar, Bulgarlar, Yunanlılar, İtalyanlar bölgeyi ziyaret etmişler ve 1922 yılında bölge Türk birliklerince alınıp vatan topraklarına katılmış.

    [​IMG]

    Çevrede Nereleri Gezilir

    Marmara Ereğlisine 40 km. uzakta bulunan Tekirdağ’dan yazın Marmara Adasına feribot seferleri yapılıyor. Kumbağ’dan adaya kalkan motorların hareket saati 13.00. Tekirdağ içindeki Arkeoloji Müzesi Tekirdağ evleri ve Macar kralı Rakoczy’nin müze evi görebilecekleriniz arasında. Sahil boyunda yer alan çay bahçeleri, kafeler ve lunapark başlıca uğrak yerleri ama Tekirdağ deyince ilk akla gelenler şüphesiz haklı şöhrete sahip Yeni Rakı, içinde eser miktarda sarmısak bulunup kömür ateşinde pişirilen Tekirdağ köftesi, Hasanbey ve Kırkağaç karpuzu, Haziran ayının ilk haftasında festivali yapılan kirazı ve mandıralarda işlenen süt ürünleri, özellikle de peyniri. Şimdi bunları teker teker inceleyip özelliklerine bir bakalım.

    Marmara Ereğlisine nasıl gidilir:

    Marmara Ereğlisi’ne İstanbul ve Tekirdağ’dan E-5 ve Tem karayollarını kullanarak kısa sürede ulaşmak mümkün. Tekirdağ yolunu takip ederek yaklaşık bir saat gibi bir sürede Gümüşyaka ve Botaş’ı geçtikten sonra Marmara Ereğlisi sapağından yolu kontrol edip girebilirler. İstanbul’a 107 kilometre, Tekirdağ’a 40 kilometre, Çorluya 28 kilometre uzaklıkta bulunan tatil beldesine otogarlardan kalkan otobüslerle gelenler Marmara Ereğlisi’ndeki heykelin yanında saat başı kalkan otobüs seferleri ile dönebilirler.

    [​IMG]

    Marmara Ereğlisinde ne yenir:

    Marmara Ereğlisi sahilleri balık türleri bakımından oldukça zengin. Karadeniz, Boğazlar, Marmara, Ege balıklarının göç yolları üzerinde bulunan kıyılarda Tekir, Uskumru, Sinarit, Levrek, Sardalya, Lüfer, Çinekop, Fener, Mezgit, Dil gibi balıklar bulunuyor. Sahil bantı üzerinde yer alan beş balık lokantasında balık çeşitlerinin yanısıra kalamar, midye tava ve deniz ürünü çorbaları deneyebilirsiniz.

    Marmara’nın az tuzlu denizinin balıklarının daha leziz olduğunu anlatan balıkçılar ızgara, buğulama, güveç çeşitlerini de methediyorlar. Balık sevmeyenler Tekirdağ’ın ünlü köftesini tercih ederlerse Marmara Ereğlisi’nde de ünlü köfteyi, piyazı bulabilirler. Taze balık almak isteyenler balıkçı barınağında bulunan balıkhali tezgahlarına bir göz atmalıdır.


    Alıntı
     
  2. Emma

    Emma New Member

    Teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş