Mitoloji Osiris

'Tarih' forumunda Uygu tarafından 23 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Osiris Eski Mısır’da iyinin, gerçeğin tanrısı olup doğru yolu gösterendi. Bu tanrı maddi ve manevi iyinin temsilcisiyken, erkek kardeşi Seth de kötülüğün simgesiydi. Osiris efsanesinin bir açıklaması şöyleydi: O, Nil ırmağının tanrısıydı. Irmak taştığı anlarda toprakla (İsis’le) birleşti, ama ırmak çekildiği sırada onu kıskanan kuraklık devi (Seth ya da Thypon) tarafından öldürüldü. Çünkü toprakla taşkın ırmağın birleşmesindeki bolluk ve üretimin düşmanıydı Seth.


    [​IMG]


    Başka bir açıklamada, Osiris buğday tanrısıydı. Bu tanrı yeryüzünü dolaştı ve bildiklerini Mısırlılara öğretti. Onu kıskanan kardeşi Seth, dönüşünde onu bir sandığa soktu ve sandığı çiviledi. Nil’e attı. İsi, bunu işitince onu aramaya koyuldu. Osiris’in bulunduğu sandık Suriye kıyısındaki Biblos’a geldi. Buranın kralı sandığa bir yer yaptı. İsis sandığın yerini öğrenip geldi, gövdeyi çıkardı, öptü, ağladı ve yas tuttu. Sonra sandığı bir gemiye bindirerek geri götürdü.

    Oğlunu görmeye gittiği için sandığı bıraktı. Ama onu Seth buldu ve ondört parçaya böldü. Parçaları dört bir yana savurdu. İsi bulabildiği parçaları topladı, gömdü, bulamadıklarının da bir heykelini yaptı. Osiris’in erkeklik organını balıklar yemişti, İsis onun da heykelini yaptı. Apis denilen kutsal boğa Osiris’e adandı ve en iyi tarım yardımcısı olan bu hayvana Eski Mısır’da tanrı gibi tapıldı. Bir inanca göre de, İsis kanadıyla çamuru temizledi ve Osiris’i canlandırdı.
    *
    Alıntı
     
  2. Özgür

    Özgür Administrator Site Yetkilisi

    İsis aynı zamanda Osirisin karısı ve kardeşi :)

    Benim ilginç bulduğum hristiyanların sonradan kurduğu bağlantılar...
     
  3. Uygu

    Uygu New Member

    Teşekkürler yorumunuz için:))


    Bu konuda birkaç alıntı eklemek isterim:


    Isa ve Horus benzerligi gibi, iki Tanri’nin anneleri, Meryem ve Isis arasinda da ilgi cekici benzerlikler gorulebilinir.


    Eski Misir dilinde Meri/Mery kelimeleri, “kutsal” anlaminda kullanilir ve onemli tanri ve tanricalar icin sikca kullanilirdi. Horus’un bakire annesi Isis’e de Isis-Mery, yani Kutsal Isis denilirdi. Meshur Firavun Ramses II’nin esi Nefertari icin de Mery Mut ismi kullanilirdi. Ram icin Ra-Meri veya Meri-Ra, Amen icin Amen-Meri veya Meri-Amen’in kullanildigi gibi. Ornekler cogaltilabilinir. Dikkat cekici nokta iki bakire annenin de isimlerinin Mery, turkcesiyle Meryem (Ibranice de Miriem) olmasidir.
    Parthenogenesis, yani “iliski olmadan ureme” doktrini, Misirlilar doneminde Tanrica Neith ile ilk olarak anilmistir. Bu da Hristiyanliktan binlerce yil oncesine denk gelir. Tanrica Neith bakiredir ve gunes-tanri Ra’yi dogurur. Tipki Isis’in bakire olarak gunes-tanri Horus’u dogurdugu gibi. Veya Yunan Tanricasi Demeter’in bakire olarak Persephone’u dogurdugu gibi.

    Isis’in bilinen diger isimleri soyle siralanabilir: “Tanri ve Tanricalarin en yucesi”, “Tanrilarin Kralicesi”,”Tanri’nin Annesi”, “Hayatin Annesi”. Hristiyanlikta Bakire Meryem’e genellikle “Mother Mary” yani “Meryem Ana” seklinde hitap edilir.

    Hristiyanliktaki meshur Trinity(yani ucleme), Tanri, Ogul ve Kutsal Ruh, yukarida anlatilanlar sonrasinda artik cok uzak gelmemeli size. (Matrix’te Neo’nun sevgili Trinity’sinin isminin nerden geldigini biliyor muydunuz?) Hristiyanlikta bu ucleme tek tanrinin farkli formlarini temsil eder. Osiris ve Horus, Baba-ogul ikilemesinin aynisidir. Bakire Meryem de Horus’un bakire annesi Isis’i temsil eder. Set, kotuluk tanrisi da Satan yani Seytani temsil eder.


    Osiris ve Isis’in bir de ogullari vardi, Horus
    Horus, Gunesin ogluydu. M.O. 3000 yillarinda cok onemli bir Tanriydi. Gunesin hareketleri baz alinarak Horus’un davranislari tanimlanmis ve Horus bir nevi insanlastirilmisti. Horus, babasi Osiris’i temsil ediyordu ve gunes olarak buyuk bir dusmani vardi, Set.


    (Hristiyanlikta da seytana verilen isim “Satan“dir) Set, karanligin insanlastirilmis haliydi. Her sabah Horus ve Set savasirdi ve bu savasi Horus kazanir, Seti yeraltina gonderirdi. Boylece gun dogardi. Her aksamsa Set yeraltindan cikar ve Horus’a saldirir ve Horus’u oldururdu. Boylece karanlik hakim olurdu dunyaya. Bu, karanlikla aydinligin savasi, karanligi temsilen kotu, aydinligi temsilen de iyinin savasiydi.

    Horus 25 Aralik’ta bakire Isis-Meri tarafindan dogurulmustu. Dogumuna, doguda bir yildiz tarafindan eslik edilmisti ve bunun uzerine 3 kral yeni dogan tanrinin yerini gostermis ve kurtariciyi suslemislerdi. Horus 12 yasinda ogretimlerine baslamisti. 30 yasinda Anup tarafindan vaftiz edilmisti ve papazligini kurmustu. 12 tane havarisi (murit) vardi ve onlarla seyahat eder, hastalari hatta oluleri geri getirmek gibi mucizeler gerceklestirir, suda yururdu. Horus’un bilinen bazi lakaplari sunlardi: “Gercek”, “Isik”, “Tanrinin Oglu”, “Iyi Coban”, “Tanrinin Koyunu”, vb.




    Alıntı



    ***
    Mitolojiler tarihin karanlık yüzünün açıklanmasında rehber niteliğindedir..


     

Bu Sayfayı Paylaş