Rasathanenin Tarihi

'Tarih' forumunda Uygu tarafından 7 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Rasathanelerin Tarihi Babil, Eski Yunan ve Mısır medeniyetlerine Kadar uzanır. Ayşe devirlerde rasathanelere önem verilmesi dini törenlerin ve ibadetlerinzamanabağlı olmasından İleri gelmektedir.

    Sonradan bozulup sapık dinler haline dönmesine ragmen,zamanabağlı olarak ibadetlerin mevcûdiyeti, Aslinda met medeniyetteki insanlara peygamberlerin geldiğine işaret etmektedir. İlim tarihinde müessese olarak arzu Edilen şekliyle tür Rasathane, İslam Diyarında görülür.

    Rasathaneleri İslam Medeniyeti ortaya koyup geliştirmiş, Dünya Kültür ve medeniyetine sunmuş, met Yolun öncülüğünü, kılavuzluğunu yapmıştır.

    Rasathanelerin, TAM teşkilatlı olarak, Uzun yillar Devamli ve sistemli çalışacakları Click büyük boy masraflara ihtiyacı vardir.

    Ayşe sebepten, incelendiğinde met binaların Hükümdar ve Devlet adamları tarafmdan kurulduğu ve desteklendiği görülür. 829 senesinde Halife El-Me'mun'dur Bağdatta Astronomi rasathanesi kurdurdu. 877 senesinde imkb El-Battani kurduğu rasathanede Astronomi Tabloları hazırladı ve Ekinoks açılarını Hassas Bir sekilde Yeniden Hesap etti.

    Bağdattaki rasathanenin location Postalar arası Şemmasiye, Şamdakinin location Postalar arası Kasiyûn IDI. Ayrıca; Fatimi Halîfesi El-Aziz (ölm. 996) Kahirede Mukaddem Dağında El-Hakim (990-1021) ettik; Büveyhî Hükümdarı Şerefüddevle (982-987) nin 1075te Bağdatta; Selçuklulardan Melik Şah (1054-1092) ın 1075te İsfehanda; Horasan ve Maveraünnehr Hükümdarı Uluğ 1421 yilinda Semerkantta ve Bey (1394-1449) Osmanlı Hükümdarı ÜÇÜNCÜ Murad (1574-1595) ın 1576 yilinda istanbulda (Tophanede) kurdukları rasathaneleri belirtebiliriz. Bunların Devamli çalışabilmeleri for Zengin'in Vakıflar kurulmuştur.

    İslam Diyarında Devlet kuruluşları Olan rasathaneler yanında, ferdi (kişisel) olanlarına da rastlanmaktadır. Astronom Musa bin Şakirin oğullarından Muhammed (825-972) ve Ahmedin Bağdatta Dicle Irmağı kenarında yararlanılır evlerinde kurdukları Rasathane bunlardan biridir. Ayşe Iki kardeş yer küresinin çapını tür defa ölçmüşlerdir. Ayşe ölçüm Eklendi çok Hassas olup bugünkü hesaplamalara Eklendi çok yakındır. Kasiyûn Rasathanesinde Harezmi'den (780-850) gezegenlerin gökküresindeki yerleri (koordinatları) ve dolanım süreleriyle ilgili olarak Ziyc-ül-Harezmi'den Adlı eserini hazırladı.

    Sarkaç tür defa astronomide, İbn-i Yunus tarafmdan kullanıldı. Küresel trigonometride görülen ötelemesi eşitlikler, Ebul-Vefa tarafmdan ortaya kondu. İbni Sina, 1025 yilinda Hemedan Rasathanesini kurdu. Ayşe rasathanede mikrometreye Benzer Bir alet tip defa kullanılmıştır. 1260 senesinde Meraga yakınında Nasiruddin teleskopla Eklendi çok Kıymetli çalışmalarda bulundu. Horasan ve Maveraünnehr Hükümdarı Uluğ Bey tarafmdan yaptırılan Semerkant Rasathanesinde, Devrin Ünlü astronomları çalışmışlardır. Bursalı Kadızade Rumî (1337-1430), Gıyasüddîn Cemşit (ölm. 1429), Ali Kuşçu (ölm. 1474) bunlardandır.

    Ayşe astronomların yaptıkları cosmetic alaninda genis sonucu 1449 yilinda, oğlu Partial Uluğ Bey tarafmdan Tamamlanan, Uluğ Bey'in Zîci olarak tanınan eser hazırlandı. Ayşe eser Uzun yillar Batı rasathanelerinde ötelemesi kitap olarak kullanıldı. Kopernikin (1475-1543) Ünlü De Revolutionibus Adlı eseri, Dini Bir ​​Suç işlediği for 1882 yılına Kadar yasak Kitaplar arasında Ilan edilirken, Erzurumlu İbrahim Hakkı (1703-1780) kendi dergahındaki RASAT'ın kulesinde cosmetic alaninda genis yapıyor ve Eserler ortaya koyuyordu.

    8. Yüzyıl Ile 17. Yüzyıl arasındaki İslam rasathaneleri Akademik nitelik taşıyor, ekserisinde asrını aşacak tarzda Öğretim ve Araştırma faaliyetleri yapılıyordu. Kısaca met bilgilerden anlaşılıyor ki, Gerçek ve çağdaş anlamlı rasathaneler ferdi kuruluş olarak İslam Diyarında doğmuş ve büyük boy gelişme Devreleri geçirmiştir. İslam dünyası alimlerinin tür İltifat'ı ettikleri İlim astronomidir. Diger ilimler Içinde astronomiye büyük boy Eklendi çok önem vermelerinin Esas sebebi:

    Allahü tealanın Kuran-ı kerîmin birçok Yerinde beyleri mealen, "Yerleri, gökleri, canlıları, cansızları ve kendinizi inceleyiniz, gördüklerinizin içini Ozunu araştırınız, BÜTÜN bunlarda yerleştirmiş olduğum kuvvetimi, kudretimi, büyüklüğümü ve hakimiyetimi bulunuz , görünüz, anlayınız! " buyurmasıdır.

    İmam-ı Gazali de; ". Astronomi ve anatomik bilmeyen Allahü tealayı tanıyamaz" demistir. Astronomiyle uğraşan İslam alimleri, çağımız Astronomi ve matematiğine Işık tutmuştur. Roger Bacon, Galileo, Giordano Bruna ve Kopernik Ile çağdaşlarının yetişip ortaya çıkmalarına Sebep olmuşlardır. Kopernik Ünlü eserinde, Batrûcî, İbn-i Satır ve Nasiruddin Tûsînin eserlerinden ilham aldığını belirtmektedir.

    Avrupada rasathaneler 1400 senelerinde kurulmaya başlandı. 1418 senesinde Yalniz Denizcilik maksadı Ile Güneşin Doğuş Batis ve yücelim noktalarını tespit for Portekizin Vincent şehrinde Rasathane kuruldu. 1471 senesinde Nürnberg Rasathanesi, 1501 senesinde de döner Kubbeli Kassel Rasathanesi kuruldu.

    1609 senesinde teleskopun bulunması Ile rasathanelerde büyük boy Anadolu Kardiyoloji Dergisi Oldu. 1672 senesinde paris, 1675 senesinde Greenwich, 1700 senesinde Berlin'de rasathaneleri kuruldu. Zamanımızda Dünya uzerinde 150yi Aşkın Rasathane faaliyet göstermektedir. Ayrıca uzaya gönderilen Uydular da Bir nevüs Rasathane vazifesi görmektedir.


    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş