Şerbetçi (Maya) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

'Şifalı Bitkiler' forumunda kuftadında tarafından 7 Nis 2018 tarihinde açılan konu

  1. kuftadında

    kuftadında New Member

    Maya otu, Ömer otu, haşişet-ül-dinar gibi isimlerle bilinen şerbetçi otu Kendirgiller ailesine mensup, şifalı bir bitkidir. Halk arasında genellikle göğüs büyütme özelliği ile bilinir. Çok yıllık, otsu bir bitki olan şerbetçi otu ideal dozda kullanıldığında muhteşem faydalar sağlarken, aşırısı ciddi zararlar doğurabilir.

    Halk arasında Ömer otu, haşişet-ül-dinar, maya otu gibi birçok isimle anılan şerbetçi otu, Kendirgiller (Cannabaceae) familyasından çok yıllık bir bitkidir. Yeşille beyaz arasında renge sahip olan şerbetçi otu, ince bir gövde yapısına sahiptir. Erkek çiçekleri bir arada salkım şeklinde görünürken dişi çiçekleri ise kozalak şeklini almaktadırlar.

    Türkiye’nin hemen her ilinde yetiştirilebilen şerbetçi otu, bira endüstrisi için olmazsa olmazdır. Bu nedenle ekonomik değeri yüksek bir bitkidir. Bunun yanında en sık kullanılma sebebi ise kadınlarda göğüs büyütmeye yardımcı olmasıdır. Sinir ve stres sahibi kişiler için yatıştırıcı özelliğe sahip olan şerbetçi otu aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarına da fayda sağlamaktadır.

    Boşaltım ve sindirim sistemiyle beraber sinir sistemi de şerbetçi otu tüketildiğinde daha rahat çalışmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda ya da aşırı tüketimlerde yan etkilere sahip olan şerbetçi otu, bilen kişiler tarafından kullanılmalıdır. Araştırıp alerjiniz olup olmadığını muhakkak öğrenmelisiniz aksi halde kızarıklık, baş dönmesi ve kusma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

    Şerbetçi (Maya) Otu Nedir?

    [​IMG]

    Bilim dünyasında Humulus lupulus ismiyle anılan şerbetçi otu aynı zamanda haşişet-ül-dinar olarak da tanınmaktadır. 7,5 metreye kadar uzayabilen şerbetçi otu, tırmanıcı ve otsu bir yapıya sahiptir. Kırmızı ve yeşil renkli gövde kısmının yanı sıra kozalak şeklini andıran çiçek kısımları bulunmaktadır. Bitki, yaz ayı boyunca ölü olarak yatmaktadır. Daha sonra Eylül ve Ekim aylarında kozalak kısımları toplanır. Bir süre serili kalan kozalakların kuruması beklenir. Kuruma işlemi sona erdikten sonra istenildiği gibi kullanıma hazırdır. Yapraklarıyla asma bitkisini andıran şerbetçi otu, asma yaprağı gibi büyümeye ve dolanmaya müsaittir. Bu nedenle kolay üreyip dallanıp budaklandığı görülür.

    Şerbetçi Otu Nerelerde Yetiştirilir?

    [​IMG]

    Anavatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan şerbetçi otu, Türkiye’de de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Uygun iklim koşulları göz önünde bulundurulduğunda şerbetçi otunun kendi kendine yetiştiği de gözlemlenmiştir. Bilhassa bira endüstrisinin olmazsa olmazı olan şerbetçi otu yalnızca bu nedenle dahi Avrupa’da bolca yetiştirilmektedir. Türkiye’de de aynı amaçla Bilecik ve Bursa illeri civarında üretilmektedir. Anadolu’nun Kuzey bölgelerinde doğada kendiliğinden ortaya çıkan şerbetçi otu da az değildir.

    Şerbetçi Otu Nasıl Kullanılır?

    [​IMG]

    Şerbetçi otunun birkaç farklı kullanım seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi demleme olarak çayının tüketilmesidir. Ama daha çok yaygın olan kullanım şekli, kadınların göğüs büyütmek amaçlı hazırladıkları kremlerdir. Şerbetçi otunun diğer bir kullanım şekli ise bira yapımıdır. Şerbetçi otunun farklı kullanım şekillerini, ayrıntılı bir şekilde aşağıda açıkladık.

    Şerbetçi Otu Çay Olarak Nasıl Kullanılır?

    Gerek toz haline getirilmiş gerekse tomurcuk şeklinde kurutulmuş olan şerbetçi otunu bir bardak suyun içine karıştırın. Suyun daha önce kaynatılması daha etkili olacaktır. Kaynayan suyun içine atılan otun 15 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Demleme sırasında ağız kısmını kapatmanız önemlidir. Sonrasında çayı süzüp tüketebilirsiniz. Demleyip hazırladığınız çayı gün ortasında yalnıza bir bardak içmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde yan etkileri ortaya çıkacaktır.

    Şerbetçi Otu Krem Olarak Nasıl Kullanılır?

    Şerbetçi otunu dilediğiniz kadar alıp sıcak suda haşlayın. Daha sonra robot ya da mikser yardımıyla ezerek püre haline getirin. Hazırladığınız püreye dilediğiniz herhangi bir vücut kremini ilave edebilirsiniz fakat kremin yağsız olmasına özen göstermelisiniz. Hazırladığınız karışımı bir gün boyunca dinlendirin. Daha sonra göğüs bölgesine eşit olacak şekilde sürün. Krem olarak hazırlanacak şerbetçi otu karışımlarından bir diğeri de çörek otu yağı ile yapılmaktadır. Bir tutam şerbetçi otu içine soğuk pres çörek otu yağından bir tatlı kaşığı karıştırın. İki karışımı 1,5 hafta kadar dinlendirin. Dinlenme işlemi sona erdiğinde tülbent yardımıyla süzün. Süzülen kremin içine iki damla tarçın yağı ekleyin. Her gün yalnızca bir kez kullanabilirsiniz.

    Şerbetçi Otunun Faydaları Nelerdir?

    [​IMG]

    Şerbetçi otu bilhassa göğüs büyütmek isteyen kadınlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Göğüsler üzerine krem olarak hazırlanıp kullanılan bitki, etkisini kısa sürede hissettirmektedir. Bununla beraber çayını tüketmeniz durumunda iştah açıcı özelliğe sahip olduğunu bilmelisiniz. İdrar söktürme özelliği olan şerbetçi otu, enfeksiyon ve kan temizleme konusunda oldukça etkili bir bitkidir. Bunlarla beraber sinir sistemini yatıştırmak ve vücuda enerji vermek için de şerbetçi otu kullanılmaktadır. Romatizma ağrılarına şifa olan şerbetçi otu, vücudun her noktasına iyi gelmektedir. Düzenli kullanıldığında adet sancılarına ve düzensizliklerine de çözüm olduğu bilinmektedir.

    Şerbetçi Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

    [​IMG]

    Şerbetçi otunun hormonal denge üzerinde oldukça etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle tüketimde aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Aşırı tüylenmenin yanı sıra vücutta cinsel isteksizliğe de neden olduğu bilinmektedir. Bununla beraber mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etkileri de bulunan bitkinin hamilelik sürecinde kullanılması yasaktır. Şerbetçi otu binlerce kadın tarafından kullanılan bitkilerden biridir. Düzenli ve az miktarda kullanıldığında herhangi bir sorun olmasa da bazı olumsuz etkileri meydana getirdiği bilinmelidir.

    Her şeyden önce göğüs bölgesine çok fazla sürüldüğünde meme kanseri ihtimalini doğurduğu görülmektedir. Bununla beraber göğüste kist ve yağ bezesi sorunu da oluşturan bitki, her karışıma uygun değildir. Aklınıza gelen, şifalı olduğunu düşündüğünüz her bitkiyi şerbetçi otu ile karıştırmamalısınız. Aksi halde olumsuz ve geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bununla beraber birkaç türü olan şerbetçi otunun doğru olanını bulduğunuzda emin olmadan asla kullanmamalısınız.




    Kaynak
     
    şarkılar seni söyler bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş