Tüp Bebek ve Çoğul Gebelik

'Biyoloji' forumunda sha. tarafından 15 Eki 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Tüp Bebek ve Çoğul Gebelik


    -Kısırlık nedir ve toplumda görülme oranı ne kadardır?
    Bir yıl süreyle düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması durumunda çift infertil (Kısır) kabul edilir. Eğer süre 1 yıl olarak alınırsa tüm çiftlerin %10-15’i infertildir. Eğer süre 2 yıl olarak alınırsa oran %5’e düşer.Çünkü çiftlerin yaklaşık %85’i evliliğin 1.yılında, yaklaşık %95’i ise evliliğin 2.yılında gebe kalır.Geri kalan %5 ise tedaviye alınmalıdır. Ancak burada yaş faktörünü unutmamak gerekir. Eğer bayan evlendiğinde 35 yaşında ise bunun çocuk sahibi olması için 2 yıl beklenmesi önerilmez.Hatta 6 aylık düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen hamile kalamamışsa tetkiklere başlanması gerekir. Çünkü otuzbeş yaşından sonra doğurganlık keskin bir şekilde düşmektedir.
    -Kısır çiftlerin ne kadarı tedavi edilebilir?
    Önceleri infertil bir çift için fazla bir umut ışığı yoktu. Ancak bugün elimizde bulunan teknoloji sayesinde doğru tanı ve tedavi ile çiftlerin %85’inin bir çocuk sahibi olmasını bekleyebiliriz.
    -Kısırlığın sebepleri nelerdir?
    Bunu 4 grupta inceleyebiliriz:

    Kadına ait sebepler (%35)
    Erkeğe ait sebepler (%30)
    Her ikisine ait sebepler (%20)
    Açıklanamayan infertilite (%15) -Kısır hasta sayısı artıyor mu?
    Evet, kısır hasta sayısında artış var. Bunun en önemli sebeplerinden biri insanların evlenmeyi ileri yaşlara bırakması veya evlendikten sonra çocuk yapmayı ertelemeleridir. Çünkü öncelikle kariyerlerini tamamlamak ve ekonomik durumlarını daha iyi bir seviyeye getirmek istemektedirler. Bu da hem yaşın ilerlemesine hem de çocuk yapmak için ayrılan sürenin daha dar bir zaman aralığına sıkıştırılmasına neden olmaktadır. Ayrıca yardımla üreme tekniklerinin gelişmesi ile etkili tedavilerin uygulanmaya başlaması ve insanların artık bu tür gelişmelerden haberdar olması müracaatları artırmıştır.
    -Çocuk sahibi olma isteğiyle başvuran bir çifte ilk etapta neler yapılmaktadır?
    Öz ve sogeçmiş ile ilgili bir sorgulamadan sonra hastanın muayenesi yapılır. Muayenede özellikle üzerinde durulan hastanın boyu, kilosu, sekonder sex karakterleri denilen kıl dağılımı, göğüs gelişimi ve göğüsten süt gelip gelmediğidir. Ayrıca rahim muayenesinde bir myom veya ymurtalıklarda kist olup olmadığı ve enfeksiyon nedeniyle oluşmuş bir akıntı olup olmadığına dikkat edilir.
    -Bu tetkikler normal çıktığında ileri tetkik olarak neler yapılır?
    Bunlara 2. Basamak testler denir. Burada spermin hareketliliğini etkileyen vajinal infeksiyonlar için bakteriyolojik inceleme yapılır. Ayrıca gerek duyulursa postkoital test (ilişki sonrası rahim ağzından alınan materyalin incelenmesi) antisperm antikor testleri yapılır.

    -Çocuğu olmayan bir kadın nasıl tedavi edilir?
    Eğer sebep yumurtlama ile ilgili bir problem ise buna neden olabilecek faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Bunlar şişmanlık, aşırı egzersiz, ilaç kullanımı, vb. dir. Buna rağmen problem devam ediyorsa yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Bunlara da cevap alınamazsa laparoskopik olarak yapılan bir girişimle yumurtlama uyarılabilir. Bununla da cevap alınamazsa yardımcı üreme tekniklerine başvurulur. Bunlar ise yapay dölleme veya tüp bebek uygulamalarıdır.
    -Çocuğu olmayan bir erkek nasıl tedavi edilir?
    Eğer erkek faktörü varsa bunu tedavisi oldukça zordur. Zaman zaman tıbbi ve cerrahi tedavilere cevap alınabilir, ancak bunlar genellikle tüp bebek uygulamalarına giderler.
    -Tüp Bebek nedir?
    Yumurtalıktan ultrason eşliğinde alınan yumurtaların laboratuvar şartlarında sperm ile döllenmesi sağlandıktan sonra tekrar rahim içine transfer işlemidir.
    -Tüp Bebek uygulamalarında başarı oranı nedir?
    Seçilmiş olgularda uygulama başına beklenen gebelik oranları şöyledir;
    döllenme oranı tüp bebek için %30-40, ICSI (mikroenjeksiyon) için %50-60’tır. Ancak devam eden ve eve giden bebek oranlarına baktığımızda %20 civarında bir sonuçla karşılaşmaktayız.
     

Bu Sayfayı Paylaş