Üzüm Çekirdeği Yağı

'Şifalı Bitkiler' forumunda sha. tarafından 12 Ağu 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI
    (Vitis viniferae seminae oleum)

    Latince Bitki Adı : Vitis vinifera
    Türkçe Bitki Adı : Üzüm
    Drog Adı : Vitis viniferae seminae oleum ( Üzüm Çekirdeği Yağı )


    Üzüm çekirdeğinin faydaları yıllar önce araştırılmaya başlanmıştır. Üzüm çekirdeği, yapısına oranla yüksek miktarlarda sabit yağ içermektedir. İklim koşullarına, üzüm çeşidine ve olgunluğuna bağlı olmak üzere yapısında, %5-20 oranları arasında sabit yağ taşımaktadır. Ortalama olarak yağ içeriği % 12 -13 arasındadır. 1 litre sabit yağ çıkarmak için 50 kg üzüm çekirdeği, yani 500 kg taze üzüm gerekmektedir. İşlem oldukça zahmetlidir ve teknoloji gerektirir. Üzüm çekirdeği yağı, başta Linoleik ve Oleik asit gibi doymamış yağ asitlerince zengindir. Bileşimindeki doymuş yağ asitleri ender olarak % 15’i aşar. Yani yüksek oranda doymamışlık özelliğindedir.
    Tablo, üzüm çekirdeği yağının içeriğindeki bileşenleri ve oranlarını özetlemektedir:

    Yağ Asitleri Yağ Oranları (%)
    Palmitik asit C16:0 7 - 10
    Palmitoleik asit C16:1 En fazla 0,5
    Stearik asit C18:0 3 - 6
    Oleik asit C18:1 14 - 22
    Linoleik asit C18:2 35 - 73
    Linolenik asit C18:3 En fazla 0,5

    Özellikleri ve Kullanımı:

    Dahilen: Üzüm çekirdeği yağında %64 oranında bulunan Omega 6 da Omega 3 yağ asidi gibi damar iç çeperlerini koruyucudur ve dolaylı yoldan kılcal damarlar dolaşım sisteminin sağlıklı işleyişini sağlayarak, kalp ritmini de düzenlemeye yardımcıdır. Yine yapısında doğal olarak bulunan E vitamininin güçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol (LDL-oksidasyonu) azaltılabilir. Yapılan araştırmalarda, diyetlerine belli oranda üzüm çekirdeği yağı eklenen deneklerin kandaki HDL seviyeleri yükselirken, LDL seviyelerinin de düştüğü gözlemlenmiştir.

    Haricen: Üzüm çekirdeği yağı, akışkan bir yağ olması ve esansiyel yağ asitlerince çok zengin olması nedeniyle mükemmel bir masaj yağıdır ve bu nedenle Aromaterapi’de tercih edilir. Deriye kolayca nüfuz eder ve nemlendirir. Yağların direkt olarak nemlendirme özellikleri yoktur, ancak cilt üzerinde ince bir film tabakası oluşturup deri yüzeyinden buharlaşmayla sıvı kaybını yavaşlattıkları için dolaylı olarak nemlendirirler.
    Doymamış yağ asitlerinden Linoleik asit (Omega-6) bakımından zengin içeriği, hücre membranlarını rejenere eder ve cildi korur. İçinde yüksek miktarda E Vitamini barındıran ve bu nedenle antioksidan özelliğe sahip bulunan üzüm çekirdeği yağının, kozmetolojide cildin yaşlanmasını yavaşlatıcı onarıcı ve yatıştırıcı etkilerinden yararlanılır. Fransa’da plastik cerrahi alanında estetik operasyon sonrası rehabilitasyon sürecinde, üzüm çekirdeği yağının kullanıldığı bilinmektedir.

    Prof.Dr.Ulvi Zeybek
    Ege Üniversitesi
    İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik
    Araştırma-Uygulama Merkezi


    Üzüm Çekirdegi - Grape Seed

    Üzüm Çekirdeği (Vitis vinifera); Fransa' da güçlü bir anti-aging maddesi olarak sunulmaktadır ve Amerika Birleşik Devletleri' nde de hızla popülerleşmektedir. Üzüm çekirdeği ekstresi, bioflavonoidlerin proanthocyanidin adlı benzersiz bir tipini içerir. Bu madde, C vitamini ile aynı yönde etki yapar ve bu vitaminin aktivitesini çok artırır. Gerçekte bazı araştırmacılar üzüm çekirdeği ekstresinin, C vitamininin hücrelere girmesine yardım ettiğini düşünür. Böylece, üzüm çekirdeği ekstresi, hücre zarlarını güçlendirir ve hücreleri oksidatif hasardan korur. Proanthocyanidinler ayrıca yabanmersininde, kola fındığında ve diğer bazı sebze ve meyvelerde de bulunur.

    Kanser Savaşçısı: Üzüm çekirdeği, güçlü bir antioksidan ve serbest radikal çöpçüsüdür. Serbest radikaller, normal hücrelere saldırabilen, onları harap eden ya da mutasyona uğratan dengesiz oksijen molekülleridir. Serbest radikal hasar, kansere eşlik eden bir çeşit hücre büyümesine yol açabilir. C vitamini kendi başına güçlü bir antioksidandır fakat çalışmalar üzüm çekirdeği ekstresi gibi proanthocyanidinlerle birlikte çok daha etkili olabileceğini öne sürer. Gerçekte Japonya' da Nagazaki Üniversitesi araştırmacılarına göre test tüpü çalışmaları, üzüm çekirdeği ekstresindeki bioflavonoidlerin C vitamininden daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.(Referans9)

    Kalp hastalığı: Bazı çalışmalar üzüm çekirdeği ekstresi gibi antioksidanların, arterlerde plak ya da yağ birikimlerinin oluşmasına katkıda bulunabilecek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ya da "kötü" kolesterol gibi kan lipitlerinin oksidasyonunu önleyebileceğini doğrulamıştır.

    Anti-İltihapsal: Üzüm çekirdeği ekstresi, artrit ve alerjiler gibi yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan bir anti-iltihapsaldır. Birçok bioflavonoid, iltihaplanmayı teşvik eden bazı enzimlerin salınımını baskılar. Artrit durumunda serbest radikal hasarın, bu hastalığa eşlik eden eklem ağrısında ve şişmelerde payı vardır.

    Dolaşım: Kılcal damarlar, serbest radikal hasar tarafından kolayca harap edilebilecek minik kan damarlarıdır. Ek olarak hücreler yaşlanırken, kolajen (Collagen: Kılcal hücreler de dahil hücrelerin onarımında ve büyümesinde önemli olan bir protein lifi) kaybeder. Zayıflayan kılcal damarlar, kolay morarmaya ve varis geliştirmeye yatkın hale gelir. Üzüm çekirdeği ekstresi, kılcal damarları güçlendirmeye iki şekilde yardım eder. Üzüm çekirdeği ekstresi, serbest radikal saldırıdan koruyarak kılcal damarların zayıflamasını önlemeye yardım edebilir. Ayrıca C vitamini kolajenin üretimi için gerekli olduğundan ve üzüm çekirdeği ekstresi C vitamininin performansını geliştirdiğinden dolayı kolajen üretimi ile de ilgilidir.


    [​IMG]
     
  2. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
    *Antioksidan özelliği gösteren A vitamini, taze üzümde daha yoğun miktarda var.
    *B ve C vitaminleri de üzümde bol miktarda bulunuyor.
    *Ayrıca üzümde bulunan ve antioksidan özelliği gösteren mineraller de vücudumuzdaki zararlı, hücrelerimizi güçten düşüren kökleri yakalıyor, ateresklerozu ve kötü huylu kolesterolü engelliyor.
    *Taze ve kuru üzümün yanı sıra üzüm suyunda yoğun bir şekilde bulunan potasyum minerali ise vücut sıvılarında basınç oluşmasına yardımcı oluyor ve asit-baz dengesini sağlıyor.
    *Taze ve kuru üzüm dışında, üzüm çekirdeği ekstresi de özellikle sigara içenler, alkol ve doğum kontrol hapı kullananlar için oldukça faydalı.
    *Antioksidanlar vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan sigara, alkol veya kirli havayla alınan zararlı maddeleri (serbest radikalleri) etkisiz hale getiriyor.
    *Üzümün antioksidan etkisi, E vitaminine göre 50; C vitaminine göre 20 kat daha fazla. İçeriğinde bulunan polyphenol (polifenol) keşfedilen en kuvvetli antioksidan olarak biliniyor.




    Üzümle tedavi...
    Avrupa'da, ortaçağda zenginlerin sağlıklarına üzümle kavuştuğunu biliyor muydunuz? "Traubenkur" adı verilen kürlerde üzümün antioksidan, toksin atıcı özelliklerinden yararlanılıyordu. İtalya'da Riva del Garda isimli kasabada Astoria Park Hotel, bu geleneği günümüze taşıyor ve üzüm kürlerine dayalı, güzellik ve sağlık terapilerinden oluşan bir program sunuyor.
     

Bu Sayfayı Paylaş