Yalova da Turizm

'Marmara Bölgesi' forumunda sha. tarafından 14 Oca 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    YALOVA'DA TURİZM

    Çevresinde biriktirdiği tarihi değerleri ve özellikle doğal güzellikleri ile yurdumuzun güzide bölgelerinden biri olan ilimiz,Termal şifalı suları ile sağlık açısından yarar sağlarken,kentlerin aşırı gürültüsünden ve iş hayatından belirli sürelerle uzaklaşmaya çalışan, doğa ile içiçe yaşamayı seven yerli ve yabancı turistler için tercih edilen bir yerdir.

    Yalova ve çevresi denizin ve yeşilin birbiriyle kaynaştığı,doğanın eşsiz güzelliklerinin birleştiği bir bölgedir.Özellikle gençlik aşısı yerine geçen Hayat İksiri kaplıca suları ile dörtbin yıldan beri bilinen Termal ve yakın çevresi Roma ve Bizans dönemlerinden bu yana sağlık turizmine hizmet eden bir bölgedir.

    Günümüzde turizm olgusu her geçen gün farklı boyutlarda öne kazanmaktadır.Bunların başındada Termal turizmi gelmektedir.Yalova'mız bu alanda iki kaplıcayı bünyesinde bulundurduğu için şanslı bir ildir.

    Termal suyu 1911 yılında İtalya'nın Roma şehrinde yapılan Uluslararası Endüstriyel Fuarda birinci olarak Altın Madalya ile ödüllendirilmiştir.Aynı zamanda ilimiz Termal İlçesinde Türkiye'nin tek şifalı Gözsuyu bulunmaktadır.

    Armutlu kaplıcaları çok sayıda ana kaynaktan oluşmuş ve banyo olarak kullanılmaktadır. Ülkemizin ilk özel canlı ağaç müzesi,"Arboretum"Yalova'da bulunmaktadır.

    Bu özelliklerin yanında geniş orman alanları,yayla turizmi,spor amaçlı turizm ve dağcılık sporları için elverişli bir yapıya sahiptir.

    1929 yılında Atatürk'ün Yalova'yı ziyareti ile İl tümüyle şekil değişmiş ve yeniden doğmuştur.Atatürk "Benim Kentimdir" dediği Yalova için çok şeyler yapmıştır.Atatürk o günün harabe Yalova'sı için "Burası geleceğin Su Şehri Olacaktır." demiştir.bugünkü modern tesisler Atatürk'ün o dönemde vermiş olduğu direktiflerle yapılmıştır.

    Sağlık Turizmi

    Sağlık Turizmi tedavi amacı ile yapılan turizm türüdür.Doğanın sağlık verici özelliklerinden yararlanmak isteyen insanların, sıcak suyu, maden, hamam, kaplıca ve bunları tamamlayan kür merkezlerini ve bazı tıbbi malzemelerin sunulduğu sağlık merkezlerini ziyaret etmeleridir. Kaplıca ve içme suyu kaynaklarından yaralanmak için yapılan turizm uzun bir konaklama süresini gerektirmektedir.Doğal kaynak özelliği gösteren kaplıcalardan öncelikle iç turizm açısından yararlanılmaktadır. Ülkemizde orta yaş gruplarının çoğunun tercih ettiği turizm türü Termalizm'dir. Bu bakımdan Yalova İli çok şanslı konumdadır. Özellikle kaplıca olanakları 3. Yaş turizminin sürekliliğini sağlamaktadır.Termal ve Armutlu Kaplıcalarında yaz ve kış hizmet verilmektedir. Yalova Termal ve Armutlu kaplıcaları Türkiye'nin 1. Derece önemli ve öncelikli kaplıcalarındandır.

    GiZLiKAPI - Hayatınızdaki En Gizemli Kapı

    Termal Kaplıcaları

    Roma ve Bizans dönemi eserlerinden olan Yalova Termal Kaplıcaları, il merkezine 12 km mesafede olup,kaplıca tesisleri içerisinde Sultan banyo-Valide banyo-Kurşunlu banyo ve Köylü hamamı gibi tarihi banyolar mevcuttur.Tarihi kurşunlu hamamı içinde sauna ve açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Tesis bünyesinde şifalı mide suyu-göz suyu ve ayak suyu olarak adlandırılan şifalı sular mevcuttur. Çınar ve Çamlık Otelleri mevcut olup,bu otellerin bodrum katlarındaki hamamlarda, banyo suyu olarak kaplıca suları kullanılmaktadır. Fiziksel ve kimyasal analizler sonucu bu suyun sülfatlı,sodyum ve kalsiyumlu hipotermal ve hipotonik bir Maden suyu olduğu saptanmıştır.Mide ve bağırsak hastalıklarında,kronik gastrit, nezlevi bağırsak hastalıkları,spastik kolit ve bağırsak salgısı ve safra yetersizliğine bağlı ishallerde,asabi kaynaklı kabızlık,bağırsak parazitleri ve hemoroidlerde, dejeneratif romatizmaları (artroz) ve yumuşak doku romatizmaları da kürden şifa bulan hastalıklar arasındadır. Kaplıcalar çevresindeki Gökçedere ve Üvezpınar mahallelerinde çok sayıda konaklama ve yeme içme tesisi mevcuttur.

    Armutlu Kaplıcaları

    Kaplıca, ilçe merkezinin 2.5 Km kuzeyinde olup, Armutlu Kaplıcaları Yalova'ya 50 Km. mesafededir. Kaplıca bölgesinde; Otel, Restorant,Türk Hamamı,Masaj Salonları,Jakuzi ve Kapalı Yüzme Havuzu bulunmaktadır. Kaplıca suları kimyasal sınıflandırma bakımından sülfatlı,bikarbonatlı, klorürlü, kalsiyumlu, sodyumlu ve karbondioksitli bir bileşime sahiptir.Kaynaklarda mineral miktarı 2100-2421 mg. arasındadır. Banyo ve içme kürlerine uygun olan kaplıca suları banyo,içme ve çamur olarak uygulandığı gibi, sudan çıkan gazlar teneffüs yoluyla da uygulanır. Armutlu kaplıcaları, radyoaktivitesi yüksek kaplıcalar sınıfına girmektedir.Kaplıcalar kalbin işlemesinde, asidin vücuttan atılmasında,sinirler üzerinde,iltihabi hastalıklarda ve kadın hastalıklarında,mide ve bağırsak hastalıklarında,yaraların iyileşmesinde,karaciğerin düzenli çalışmasında,hormonların düzenlenmesinde ve idrar söktürücü olarak yararlar sağlar. Armutlu ilçesinde çok sayıda konaklama yeme-içme ve eğlence tesisi mevcuttur.

    Doğa Turizmi
    Günübirlik Turizm

    Yalova günübirlik Turizm olanakları zengin olan bir ildir. İlde çok sayıda mesire yeri bulunmaktadır. Günübirlik turlar rekreasyon alanlarında ve doğal özelliklere sahip alanlarda yapılmaktadır. Hasanbaba piknik alanı mesire alanı ve hayvan koruma parkıdır.

    Çınarcık-Hasan Baba-Esenköy

    Termal ve Çınarcık ilçeleri arasında ve Çınarcık sırtlarında bulunan Hasan Baba Piknik ve mesire yeri geniş bir alana yayılmış olup,meşe,kestane ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı, denize nazır, foto safari yapılabilecek doğal güzellikler içermektedir. Ayrıca bu alanda doğal ortamda Geyik koruma alanı mevcuttur.Hasan Baba mesire yerinde, içme suyu ve yeme-içme hizmeti sunan Restorant bulunmaktadır.

    Çınarcık-Esenköy sahilleri, denize girmek için en çok tercih edilen sahil bandıdır. Çınarcık-Esenköy arasında bulunan "Kumluk Plajı" kumsalı ve altyapısıyla en düzenli plaj durumunda olup, en yoğun olarak denize girilen plajdır. İlçede çok sayıda konaklama , yeme-içme ve eğlence tesisi mevcuttur.

    Yayla Turizm

    Yalova İli, kıyı, orman, yayla olanakları ve uygunluğu ile gençlik turizmine uygun bir yöredir. Yurtiçi ve yurtdışından gelen gençler gruplar halinde kamp yapmaktadırlar. Bilhassa Delmece yaylası ve Sudüşen Şelalesi tercih edilen merkezlerdendir.

    Sudüşen Şelalesi

    Üvezpınar köyünden 8 km mesafede bulunan Şelale ve çevresi eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.Şelaleye giden yol,mükemmel bir doğa yürüyüş (Trekking) parkuru olup,yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerce yoğun olarak tercih edilmektedir.Şelale'ye çıkan yol güzergahında eşsiz bir baraj gölü,deniz ve doğa manzarası mevcuttur ki,bu güzergah foto safari,doğa yürüyüşü ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

    Delmece Yaylası

    İlimizin önemli yaylaları; Kocadere ve Teşvikiye beldelerinin güneyinde yer alan Erikli ve Delmece yaylalarıdır. Delmece Yaylası içerisinde Yalova'nın tek doğal Göl'ü Dipsiz Göl adı ile bilinen krater göl'ü bulunmaktadır. Bu yaylalar büyük oranda;çam, meşe,kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır.Yaylalara ulaşım ise Teşvikiye beldesinden ayrılan toprak yolla yapılmaktadır.

    Trekking, Hikking, Biking

    Yalova İlinin özellikle iç kesimlerinde ormanlık alanları yürüyüş (trekking),kırda gezinti (hikking) ve dağ bisikleti (biking) olanakları açısından son derece önemlidir.Teşvikiye'de bulunan Delmece ve Erikli Yaylası Üvezpınarda bulunan Sudüşen Şelalesi, Yalova Üvezpınardan Gemlik Haydariye , Teşfikiyeden Erikli, Delmece, Gemlik Şahin tepesinden KurtKöy ideal dağ bisikleti ve Trekking alanlarıdır. Ayrıca Kılıçköy, Kabaklı, Denizçalı, İlyasköy, Çukurköy, Dereköy, Laledere, Gacık, Soğuksu, Kocadere, Valide köprü İznik Gölüne kadar ideal bisiklet parkur alanlarıdır. Amatör bisiklet turu yapılabilecek sahalar; Yalova- Samanlı köyü, Akköy yol ile Akköy yolundan Yenimahalleye devamla Gökçe barajı çevresi ve aynı güzergahtan geri dönüş yaklaşık 50 km.lik bir parkur oluşturur. Profesyonel bisikletçiler için ; Yalova- Samanlı köyü ,Akköy yol ayırımından Termal Arap mahallesi , Ortaburun, Çınarcık üzerinden Yalova'ya dönüş güzergahı parkur alanı olarak kullanılabilir bir sahadır. Ayrıca Çiftlikköy İlçesinden hareketle Sultaniye , Gacık, Elmalık, Kazimiye köyleri üzerinden Sultaniye ve Çiftlikköye dönüş yapılabilecek alan bisiklet parkur alanı olarak kullanılabilir ve bu alanda 1998 yılında amatör bisiklet yarışması yapılmıştır. Yatak kaya Sudüşen Şelalesinin üstünde bulunan alan eko turizmine elverişlidir.

    Kamp Karavan Turizmi

    Yalova kamp ve karavan turizmine elverişlidir. Özellikle doğal güzelliklere sahip kıyılarda, gençlere yönelik doğal değerleri koruyarak kamp yapma olanağı vardır. Üvezpınar ve Kurtköy bölgesi. İl merkezi kıyı şeridinde kamplar bulunmaktadır.

    Av Turizmi

    Av Turizmi av meraklıları için düzenlenen avlanma programlarıdır. Av hayvanlarının varlığı av turizminin gelişmesi amacıyla kullanılabilir. Yalova hem kara hemde su avcılığı bakımından önemli bir konumdadır. İl, doğal yapısı nedeniyle çeşitli hayvan türlerinin yaşamasına olanak vermektedir. Bu yüzden av turizm cazip bir hal almaktadır. Bıldırcın ve üveyik avı bol miktarda yapılmaktadır.

    Kara avcılığı

    Mecidiyeköy, Armutlu göleti, Delmece yaylası, Esenköy, Ortaburun, Hacımehmet köyü, Esadiye, Sugören, Elmalık, Kapaklı, Kılıçköy, Ahmediye civarlarında yapılmaktadır.

    Deniz avcılığı

    Su avcılığı Çobankaya burnu, Çalıdere burnu, Deveboynu, Çiftlikköy, Eski Mağara açıklarında yapılmaktadır. Üvezpınar Köyü'nün batısında bulunan Sudüşen Çağlayanında Alabalık avlanabilir. Elmalık köyü ve Kurtköy yakınlarında Teşvikiye, Esenköy ve paşaköyde Alabalık Tesisleri bulunmaktadır. Altınova Fevziye Köyünde yağlı güreş müsabakaları her yıl 8 Haziranda yapılmaktadır.

    Zıpkınla Dalma

    Armutlu çevresinde bulunan kayalık alanlar Türkiye'nin zıpkınla dalmaya ve su sporlarına uygun bölgelerimizdendir.Bu spor faliyeti Bozburun ve Ayıburnu açıklarında yapılmaktadır. Esenköy, Armutlu kıyı şeriti ile Çınarcık Deveboynu ve Şenköy mevkii kıyı şeritinde Levrek, Karagöz vb. zıpkınla avlanabilecek balık türleri bol olarak bulunmaktadır. Balıklar için yaşama ortamı olabilecek nitelikte kayalık kıyı kenarı denize dik olarak inen bir yapıda olan bu alan, ülkemizin zıpkınla dalmaya en uygun sahalarından birisidir.
     

Bu Sayfayı Paylaş