Yalova Koru Beldesi

'Marmara Bölgesi' forumunda sha. tarafından 14 Oca 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    [​IMG]

    Koru Beldesi’nin tarihi Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Beldeye o tarihte, Rumca güzel orman anlamına gelen Kuri ismini vermişlerdir. Bizans İmparatorluğu döneminde, kraliçenin annesi Eudoksia’nın sarayı deveboynu mevkiinde liman bölgesinde olması nedeniyle, iki liman alanı ve şimdiki belde merkezi yerleşim alanı olarak seçilmiştir. 1924 yılına kadar belde nüfusunun tamamını yerleşik Rum nüfus oluşturmakta idi. 1924 yılında mevcut Rum nüfus ile Yunanistan’ın Selanik ili Drama ilçesinde yaşayan Türk nüfus arasında yapılan mübadele neticesinde, belde nüfusunu tamamı Türk’lerden oluşmaktadır. Belde Türk nüfusun yerleşmesi ile Kuri yerine koru adını almıştır.



    Koru’ya hayat veren Doğan Dere, dağlardan inip denize ulaşır…



    Yalova’ya 13 km uzaklıkta olan Koru beldemiz, ova ve hafif engebeli bir arazi yapısına sahip, denizi ve plajı ile şirin bir sahil beldesidir. Küçük ovanın tamamı birinci sınıf bir tarım arazisidir. Samanlı dağları’ndan uzanıp Küçükova’yı baştan aşağıya geçerek denize ulaşan Doğan Dere beldeye bir başka güzellik bir başka renk katar.



    Tarımsal sulamada kullanılan doğan dere, beldeniz tek akarsuyudur. Koru beldesi geniş orman arazilerinin, meyve dolu ağaçların ve renğarek çiçeklerin süslediği tam bir doğa harikasıdır. Seracılık belde halkının önemli bir gelir kaynağını oluştururken zeytin yetiştiriciliği, bamya ve bezelye gibi tarla bitkilerinin yetiştirimi de yaygındır. Kesme çiçekçiliğin cenneti olan Koru beldesi, yazlık turizmin son derece hareketli olduğu bir köşemizdir.
     

Bu Sayfayı Paylaş