Yeşilköy Havacılık Müzesi

'Marmara Bölgesi' forumunda Uygu tarafından 3 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Dünya havacılık tarihine geçmiş önemli gelişmeleri maket, model ve dökümanlarla gözler önüne seren, gelen ziyaretçilere aydınlatıcı bilgiler veren, Türk havacılık tarihinde kullanılmış uçak örneklerinin de sergilendiği muhteşem bir müze var İstanbul’da. Yeşilköy’de kurulmuş olan bu müze, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir Komutanlık olarak Havacılık Müzesi adı altında hizmet veriyor.

    [​IMG]


    Türkiye’de Havacılık Müzesi kurulması fikri ilk defa 1960’lı yıllarda ortaya atılmış ve çok geçmeden 1963 yılında yapılan ön çalışmalarla, elde kalmış olan eski uçak ve malzemelerin envanteri çıkartılmaya başlanarak, 1966 yılında bu konuyla ilgili bir komisyon oluşturulmuştur.

    15 Mayıs 1971 tarihinde İzmir’in Cumaovası sivil havaalanında, ilk Havacılık Müzesi’nin açılışı gerçekleştirilmiştir. Ancak, müze alanının kısıtlı oluşu, modern bir müzecilik anlayışı için gerekli koşulların yetersizliği ve bulunduğu yerin ulaşım yönünden zorluklar içermesi nedeniyle Türkiye’de yeni bir müze binasının inşası söz konusu olmuş; yapılan inceleme ve araştırmalardan sonra da, müzenin Türk Havacılığı’nın doğduğu yer olan Yeşilköy’de, tren istasyonunun hemen arkasındaki Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 15.000 metrekare genişliğindeki alana yapılmasına karar verilmiş; yapılan çalışma ve düzenlemelerin ardından modern müzecilik anlayışı içinde inşa edilen Havacılık Müzesi 16 Ekim 1985 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin 3000 metrekarelik kapalı alanında 8 sergileme salonu bulunmaktadır.

    [​IMG]


    Havacılık Müzesi, bilhassa gençler tarafından rağbet gören İstanbul müzelerinin başında geliyor. Bu nedenle de Müze Komutanlığı, her yıl Ekim ayında gençlere yönelik “Türkiye Plastik Model Uçak Yarışması” adı altında önemli bir aktivite düzenliyor ve çeşitli gruplarda dereceye giren yarışmacıları ödüllendiriyor. Müzenin kafeterya salonunda, hafta sonu tatillerinde gelen değişik yaşlardan gençler, beraberlerinde getirdikleri malzemelerle model uçak çalışmalarını sürdürüyor ve aralarında fikir alış verişi yapıyorlar.

    Müzede ayrıca, havacılığa ait tatbikat ve gösteri filmlerinin sunulduğu 56 kişilik bir sinema-video salonu mevcut.Havacılık Müzesi’nin salonlarında, çok sayıda döküman, fotoğraf ve malzemeyle zenginleştirilmiş, dünyada ve Türkiye’de günümüze dek havacılık tarihinin gelişimini gösteren vitrinler yer alıyor. Bu vitrinlerde balondan zepline; ilk “motorlu” uçaklardan helikopterlere; süper tepkili savaş uçaklarından uzaya fırlatılan füzelere kadar çok zengin bir model-maket koleksiyonu mevcut. Ayrıca, Hezarfen Ahmed Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar Doğancılar’a uçuşunu ve gene Sultan IV. Murat döneminde yaşamış olan bilimadamı Lagari Hasan Çelebi’nin, 64 kg barutla çalışan yedi kollu roketi ateşleyerek Sarayburnu açıklarında göğe doğru yükselişini gösteren maketlerin yer aldığı vitrinler müzenin ilgi çeken köşeleri arasında.

    Bunların yanı sıra, değişik vitrinlerde sergilenen, Selçuklular zamanında yapılmış ilk roket çalışmalarına ait plan ve krokiler; Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılmış olan uçaklara ait maketler; 1914 yılında Bleriot ve Deperdussin uçaklarıyla gerçekleştirilmiş olan Türk pilotlarının ilk uzun menzilli uçuşları; İstanbul-Kahire-İskenderiye seferine ait görsel malzemeler; 1924 yılında ilk Türk uçağının yapımını gerçekleştiren Vecihi Hürkuş’a ait grafik ve resimler; Türk hava şehitlerine ait şahsî eşyaların sergilendiği Anılar Salonu; geçmişten günümüze Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılan üniforma, madalya ve bröveler; uzay uçuşlarıyla ilgili bilgiler ve Türk havacılık tarihinin değişik dönem ve önemli olaylarını yansıtan yağlıboya tablolar, müzenin koleksiyonlarında yer alan birbirinden değişik malzemelerin bazıları.

    Bütün bunların dışında, Havacılık Müzesi’nin içinde ve bahçesinde sergilenen, Türk pilotları tarafından değişik tarihlerde kullanılmış kimi uçaklar da, gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken bölümlerden biri.

    Bunlar arasında, 1958-1977 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılmış Sikorsky UH19B Chikasaw tipi helikopterden, 1936-1940 yılları arasında hizmet veren, Kayseri Tayyare Fabrikası’nda yapılmış Polonya lisanslı PZL-XXIV tipi tek pervaneli uçağa ve Türk Hava Yolları’nın ilk kullandığı uçaklardan De Havilland DH-89’a kadar 43 adet uçak yer alıyor. Sergilenen uçaklar arasında, 1914-1918 yılları arasında Rus ordusunda kullanılmış ve Birinci Dünya Savaşı sırasında esir alınmış Grigorovitch M-5 tipi bir deniz uçağı da var.

    Bütün bu anlatılanların fotoğraflarınıda çekebileceğiniz Havacılık Müzesi, güzel bir haftasonu tatilinde gezilebilecek ve ziyaretçisine ilginç olduğu kadar, hoşça vakit geçirtebilecek müzelerden biri. Pazartesi ve Salı günleri dışında hergün 08.00 - 17.00 saatleri arasında ziyarete açık.


    Alıntı
     
  2. Emma

    Emma New Member

    Teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş