Yüzölçümü ve Nüfusu

'Karadeniz Bölgesi' forumunda MerikızZ tarafından 18 Ara 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. MerikızZ

    MerikızZ <b>Öz ağlamadan , Göz ağlamaz</b>

    Yüzölçümü

    Gerçek alanı olan 122.121 km² ile Türkiye topraklarının %18’ini kaplar. Alan bakımından 3. büyüklükteki bölgemizdir. Bölge Doğu-Batı doğrultusunda 1400 km, Kuzey-Güney doğrultusunda 100-200 km ile bir şeride benzer.

    Nüfus

    Bölgenin toplam nüfusu 8.462.451'dir.Nüfusu en yüksek olan il 1.228.959 kişilik toplam nufusuyla (2007 sayımı) Samsun ilidir.Nüfus yoğunluğu ise 61,1 nüfus/km2'dir.Bu ne yazıkki Türkiye ortalamasının altındadır.

    Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genel olarak dağlıktır. En gelişmiş şehri Kastamonu'dur. Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır. Bolu ve Düzce çevresinde çok sayıda kereste fabrikası bulunmaktadır. Zonguldak çevresi maden çıkarımı, Ereğli-Karabük çevresi maden işletmeleri ile Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunur. Batı Karadeniz'in en önemli katkısı ise maden çıkarma ve işleme alanındadır. Bölgenin önemli şehirlerinden birisi olan Zonguldak'da giderek gelişimini sürdürmektedir. Bu bölümde yağışlar doğu bölümüne göre daha azdır. Çünkü burada ki dağlar,doğudakiler kadar yüksek değildir. Denize etkisi iç kesimlere kadar sokulabilmektedir.Bu durum,kıyı ile iç kesimler arasındaki iklim farklılıklarının belirgin olmamasına neden olmuştur.

    Doğu Karadeniz ise bölgenin en engebeli bölümüdür. En büyük şehri Trabzon, olup ardından Rize ve Giresun gelmektedir.Ordu,hem Doğu Karadeniz Bölümü'nde hemde Orta Karadeniz'de yer almaktadır. En küçük şehirleri Ardahan ve Bayburt'tur. Artvin ve Ardahan Türkiye'nin Gürcistan'a sınır illeridir. Türkiye'nin sayılı barajlarından biri olan Deriner barajı Artvin ili sınırları içinde inşa edilmektedir. Doğu Karadeniz'de Ardahan'ın belli bölgeleri hariç, ova ve plato yoktur, ama dağların eteklerinde verimli tarım alanları bulunur. Kıyı kesimlerde Giresun ve Rize dağları uzanır. Dünya'da da meşhur bir bölümdür. Vakfıkebir'de ekmek, Trabzon'da hamsi, Akçaabat'ta köfte, Ordu ve Giresun'da fındık, Rize'de çay, Artvin'de bakır, Ardahan'da Atatürk Silueti ve Kafkas ırkı arılarından üretilen bal, kentlerin sembolleri haline gelmişlerdir.
     

Bu Sayfayı Paylaş