Zeytinyağlı Lahana Sarması

'Yemek Tarifleri' forumunda "DOĞU$" tarafından 5 Ağu 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. "DOĞU$"

    "DOĞU$" <b>Eurovision Delisi :)</b>

    Zeytinyağlı Lahana Sarması


    4-5 kişilik

    İçi: Tencerede 10-15 dakika kısık ateşte. Sarması: Tencerede orta ateşte 20 dakika
    Tencere, Kevgir, bıçak, kesme tahtası
    1/3 adet lahana, Su (Lahanaları haşlamak için 4 su bardağı sıcak su)

    İç hazırlığı: Soğan (4 adet orta boy), Çam fıstığı (2 çorba kaşığı), Kuş üzümü (2 çorba kaşığı), Karabiber (2 çay kaşığı), Yenibahar (1 tatlı kaşığı), Kuru nane (2 çorba kaşığı), Şeker (1 çorba kaşığı), Tuz (1 çorba kaşığı), Su (1-1.5 su bardağı sıcak su), Tercihe göre toz ya da dal tarçın (1 tatlı kaşığı ya da 2 adet küçük dal tarçın)

    Dolmanın alt hazırlığı: Lahana (2 büyük lahana yaprağı), Soğan (1 adet), Havuç (1 adet), Zeytinyağı (1 çay bardağı), Maydanoz (1 tutam), Şeker (1 tatlı kaşığı), Tuz (1 tatlı kaşığı), Su (2 su bardağı sıcak su), Limon (1 adet)


    Püf Noktası
    Lahanaları haşlarken yaprak yaprak ayırırsanız lahanalar 3 dakikada, lahanayı bütün halinde koyarsanız, yaklaşık 5 dakikada haşlanır.

    Lahana dolması için lahananın yumuşak olması önerilir.

    Dolmayı sararken artan lahanaları dolmanın alt malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

    Tencerenin en dibine artan birkaç lahana yaprağını yayarak tencerenin dibinin tutmasını önleyebilirsiniz.

    1.Adım

    Lahanaları yaprak yaprak ayırın. 4 bardak kaynar suda lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 3 dakika haşlayın.

    Suya bir miktar tuz koyun ki lahanaların diri kalsın. Bir kevgir yardımıyla haşladığınız lahanaları tencereden alın ve soğuk suyun içine alın. Lahanaları damarlarını alarak el içi büyüklüğünde kesin.

    2.Adım

    İç Hazırlığı: Tencereye 1 su bardağı sıvıyağ koyun.Yağ orta ateşte kızdıktan sonra 2 çorba kaşığı fıstık atın. Fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. 4 adet soğanı ince ince piyaz şeklinde doğrayın. Soğanları tencereye koyun ve pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte kavurmaya devam edin.

    Dolmanın alt hazırlığı: 1 adet soğanı ince halkalar halinde kesin. 1 adet havucu küçük halkalar halinde dilimleyin. 1 tutam maydanozu ince ince kıyın. Tüm bu malzemeleri yemeği pişireceğiniz tencerenin altına yayın ve üzerine 5-6 adet haşlanmış lahana serin.

    Yarım kg pirinci başka bir kabta, 5 dakika ılık suda ıslatın. Pirinci soğan ve fıstık karışımına katıp sürekli karıştırarak 10 dakika daha kavurun.

    3.Adım

    Sırasıyla 1 tatlı kaşığı ya da 2 adet küçük dal tarçın, 1 çay kaşığı yenibahar, 2 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı şeker ve 2 çorba kaşığı kuşüzümünü ilave ederek hepsini karıştırın.

    1-1.5 su bardağı sıcak suyu tencereye dökün ve tencerenin kapağını kapatarak iç malzemeyi 15 dakika kısık ateşte pişirin.


    4.Adım

    Haşladığınız ve büyüklüğünü hazırladığınız lahanaları hazırladığınız dolma içi ile sarın.

    Sardığınız dolmaları tencerenin altına yaydığınız malzemelerin üzerine sırayla dizin. 1 adet limonu kabukları ile birlikte dilimleyin. Dolmaların üzerine limon dilimlerini yerleştirin. Limonların üzerine 2-3 adet lahana yaprağını yayarak yerleştirin. Üzerlerine dilediğiniz kadar tuz,1 çorba kaşığı şeker ekleyin; 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 su bardağı sıcak suyu dökün. Tencerede 20 dakika orta ateşte pişirin.
     

Bu Sayfayı Paylaş