Çocuk Uykusunun Gizli Düşmanları

'Anne ve Çocuk' forumunda sha. tarafından 7 Haz 2012 tarihinde açılan konu

  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Çocuk Uykusunun Gizli Düşmanları...
    Çocuğunuzun (ve sizin!) rahat bir uyku çekmesine mani olan gizli uyku düşmanlarını tanıyın!

    Çocuğunuzun bir türlü uykusunun gelmemesine, uykuya dalmakta zorlanmasına veya gece uykusundan uyanmasına aşağıdaki 5 durumdan biri yol açıyor olabilir...

    1 Parlak ışık

    Parlak ışık ve aydınlık ortam çocuğunuzun beden saatini sıfırlayarak uykusunun gelmesini geciktirebilir. Yatma zamanından yaklaşık yarım saat önce çocuğun bulunduğu odada ışığı azaltmak ve loş, sakin bir ortam hazırlamak yararlı olabilir.

    2 Uyku hırsızları

    Şunlar da çocuğunuzun kaliteli bir uyku çekmesini engelliyor olabilir:

    Televizyon: Gün içinde ve akşam boyunca ne kadar fazla televizyon izlerde uykuya dalması o kadar zorlaşır ve gece uykusundan uyanma olasılığı artar. Uzmanlar 2 yaşından küçük çocukların hiç, daha büyük çocukların ise günde 2-3 saatten fazla ekran başında kalmamaları gerektiğini vurguluyorlar.

    Kafein: Çocuk ve kafein kelimelerinin yan yana gelmesi saçma gibi gözükse de, çocukların kolalı içecekler, çikolata ve hatta bazı ağrı kesiciler kanalıyla kafein alabildiklerini unutmamak gerekir.

    Gündüz uykusu: Çocukların çoğu 4 yaş civarında gündüz uykusuna ihtiyaç duymaz ancak 3 yaşındaki çocuğunuzun da gece geç saatlere kadar uykusu gelmiyorsa gündüz uykusunu azaltmayı veya tamamen kesmeyi düşünebilirsiniz.

    Mizaç: Bazı çocuklar doğuştan gelen yapısı gereği gece kuşu olabilirler. Böyle bir durumda sabah düzeninizi çocuğunuzun biraz daha geç uyanmasına olanak verecek şekilde ayarlamaktan başka çareniz olmayabilir.

    3 Egzersiz

    Çocuğunuz uyku saatinden önceki 3 saat içerisinde fiziksel olarak aktifse –bahçede kısa süreli koşuşturmak şeklinde olsa bile- uykuya geçişte zorluk yaşayabilir. Bundan dolayı akşam saatlerini sakin, rahatlatıcı faaliyetlerle geçirmesi için gayret etmelisiniz.

    4 Dekonjestan (tıkanıklık giderici) ve antihistaminik ilaçlar

    Bu ilaçların bazıları uyarıcı işlev gören etken maddeler içerebilir. Dolayısıyla bu ilaçları gündüz deneyerek çocuğunuzu nasıl etkilediğini gözlemeli ve aşırı hareketlenmesine neden olması durumunda tuzlu su damlaları veya ortam havasını nemlendirme gibi seçenekleri denemeniz gerekebilir.

    5 Yoğun aktivite programları

    Dersler ve ders dışı aktiviteler nedeniyle sürekli eve geç gelmek çocuklar için stres verici olabilir. Çocukların sakince zaman geçirmeye de ihtiyacı vardır. Bu nedenle aşırı yoğun geçmesine neden olan aktivitelerden en sevdiği bir tanesini seçip diğerlerinden vazgeçmeniz gerekebilir.
     

Bu Sayfayı Paylaş