Dilin Anlamlandırılması

'Felsefe-Psikoloji-Sosyoloji' forumunda Uygu tarafından 2 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Dil günlük hayatımızın içerisinde yer alan ve çoğu zaman diğer canlılarla iletişim kurmamızı sağlayan bir araç olmuştur. Bebeklikten bu yana kazanılan birtakım yetilerle dilimizi geliştirmekte ve birçok kültürle gösterdiği farkı da yaşayarak onu kullanmaya devam etmekteyiz.

    Birçok bilim insanının en heyecan verici araştırmaları arasında yer alan dil, Paul Pierre Broca’nın hastalarından birinin geçirdiği beyin ameliyatı sonucu konuşma yetisini kaybetmesiyle “Broca alanı” şeklinde bir bölge olarak tarihe geçmiştir. Başka bir anlamda Afazi şeklinde de isimlendirilen dil kaybı, Broca alanının konuşma anlarında oldukça önemli bir rol üstlendiğini ortaya çıkarmıştır.

    1874 yılında Alman sinir-bilimci Carl Wernicke, kendi hastasının bir operasyon sonucunda konuşma yetisinin kaybolduğunu görmüş, ancak durum üzerinde yaptığı incelemelerde hastasının dil yeteneklerinin tamamen kaybolduğuna değil, dili anlamlandırma ve anlama gibi sıkıntılarının baş gösterdiğini fark etmiştir. Yani Wernicke de dilin belirli kurallar ve doğal bir ritime dayalı olarak ortaya çıktığını, belirli işlemlerin anlamlandırma bölgesi olduğunu savunmuştur.

    Bilişsel bilimciler için bilişsek psikoloji ne kadar önemliyse sinir bilim de o kadar önemli bir hal almaktadır. İnsanlar üzerinde deney yapma şanları olmayan sinir bilimciler genellikle fareler üzerinde yapılan testlerde nöron adını verdikleri birtakım beyin hücrelerinin çalışması konusunda birçok bilgi edinmişlerdir. Bunun akabinde özellikle biyoteknolojinin gelişmesi sayesinde dil yeteneğini yani konuşma yetisini ve beyin fonksiyonlarını kaybetmiş insanlar bilgisayarlar aracılığı ile eski yeteneklerine kavuşmuşlardır.

    Yani işin özü öncelikle mevcut dilin anlaşılması ve bunun detaylarına inilerek anlamlaştırılmasında yatmaktadır. Bu sayede gerekli teknik destek ve çalışmalarla insanlar eski konuşma yetilerine kavuşturulacağı gibi, beyin fonksiyonlarının da incelenmesi sayesinde birtakım becerileri yeniden kazandırmak mümkün olmaktadır.

    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş