*''Çok tefekkür ediniz. Tefekkür gafleti izale eder. Ölümü tefekkür etmek fani lezzetleri acılaştırır. Eşyanın üzerindeki fena damgasını gösterir." *''Hasta akraba dost ve arkadaşları ziyaret edin. Onlara teselli ve ümit verin,ziyareti uzun tutmayın. Hastanın hoşa gitmeyecek hallerini başka yerde anlatmayın''.
Senin sayende Allah’ın bir kimseye hidayet etmesi, Senin için dünyadan ve dünyada olan her şeyden daha hayırlıdır. (Buhari,Cihad,102) Cehennem nefse hoş gelen, Cennet ise nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle kuşatılmıştır." [Buhari] Büyük bir güçlüğün içine düştüğünüzde “hasbunallah ve ni’mel vekil” deyin. (Camiüs Sağir)
''Kim Cum'a günü üzerime 100 selavat okur, Allah o kimsenin 30'u dünyada 70 i ahirette,100 ihtiyacını giderir.En hafifi mağfireti olur.''
*"Özür dileyecek davranışlarını azalt." (Camiüssağir, No.790) *"Bahtiyar, fitneden kaçınan kimse ile, belâlarla karşılaşınca sabreden kimsedir. Ne mutlu ona!" (Ebu Davud, Fiten 2, (4263)) *"İnsanların çoğunun kıymetini bilemedikleri ve aldandıkları iki nimet vardır ki, bunlar, sıhhat ve boş vakittir." (Buhari)
ââ¬Kimin kız çocukları olur, onların sıkıntılarına katlanır, iyi yetiştirir ve dengi ile evlendirirse, bu kız çocukları onun için cehennemde perde olur.â⬠Hadis-i Şerif / Tirmizi Evlâdına Kurân-ı Kerîmi öğreten ana babaya kıyâmet günü sultan tâcı giydirilir. Hâdîs-i Şerîf, Kenzü-l- Ummâl
Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: ''İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, o vakit müminin kalbi tuzun suda eridiği gibi eriyecek!'' buyurmuşlardı. Ashâb-ı kirâm: Niçin eriyecek yâ Rasûlallah?''diye sordular. Bunun üzerine Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm-: ''Kötülükleri görüp de onları değiştirmeye güç yetiremediği için.'' buyurdular. (Ali el-Müttakî, III, 686/8463)
Bir kimsenin çocuğunu terbiye etmesi ve ona edep öğretmesi, her gün bir miktar sadaka vermesinden daha hayırlıdır. Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlâkın gereğine göre davran. Tirmizî, Birr, 55. Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur. Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat, 1/275; Beyhakî, fiu’abü’l-Îmân, 4/334.
Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Cennete giren hiç kimse dünyaya geri dönmek istemez, yeryüzünde olan her şey orada vardır. Ancak şehid böyle değil. O, mazhar olduğu ikramlar sebebiyle yeryüzüne dönüp on kere şehit olmayı temenni eder. ” Ali (ra) rivayet ediyor; “Boğularak ölen şehittir. Yanarak ölen şehittir. Gurbette ölen şehittir. Yılan ve benzeri haşeratın ısırmasından dolayı ölen şehittir. Karın sancısından dolayı ölen şehittir. Göçük altında kalan şehittir. Damdan düşüp ayağı veya boynu kırılarak ölen şehittir. Üzerine taş yuvarlanarak ölen şehittir. Meşrû ölçüde kocasını kıskanan kadın Allah (cc)yolunda cihad eden gibidir.Ona bir şehit mükâfatı vardır. Malı uğrunda öldürülen şehittir. Canı uğrunda öldürülen şehittir. Din kardeşini savunurken ölen şehittir. Komşusu uğrunda öldürülen şehittir. İyiliği emredip kötülüğü sakındırırken ölen şehittir. (İbn-i Asâkir)
Cuma günleri bana çok salevât getirin! Ümmetimin bana en yakın olanı en çok salevât getirenleridir. Ey Âdemoğlu! “Benim malım, benim malım.” dersin. O maldan senin olan, yiyerek yok ettiğin, giyerek eskittiğin ve Allah için vererek sonsuz yaşattığındır .