Kitaplardan Alıntı Cümleler ..

'Şiirler ve Güzel Sözler' forumunda SeaBoy` tarafından 21 Ağu 2011 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. zipper

zipper quae nocent docent

''İnsan başkalarının talihine imrenmeye meyillidir. Başka birinin başarısı veya eriştiği nimet ve mutluluk, pek çoğumuzda o "başka birinin" ne kadar talihli olduğu düşüncesine yol açar. Onun eline geçen fırsatlara gıpta ile bakar, bizim elimize hiçbir zaman böyle fırsatlar geçmeyeceğine hayıflanırız. Büyük olasılıkla biz böyle bir hayıflanma içinde iken, başkalarını bize imrendirecek fırsatlar da bizim önümüzden geçip gitmektedir.''

Ümit Şimşek / Sade Hayat

2. zipper

''Çocuklarınızı seviyorsanız, onlara onur duyacakları bir babayı veya anneyi miras bırakmayı hayal edin. Eğer milletinizi seviyorsanız, onlara sevgiyle anacakları bir evlâda sahip olmanın şerefini tattırmayı hayal edin. Sevecek kimse bulamıyorsanız, bu dünyaya yanlış gelmiş olmalısınız.''

Muhammed Bozdağ / Düşün ve Başar

3. zipper

''ilk kez öldürdüğünde bir değil, sanki bin kişiyi öldürmüş gibi olursun. yeni doğmuş ve annesi tarafından emzirilen o bebeği öldürmüşsündür, babasının başını okşadığı o çocuğu da, bir genç kıza aşkını ilân eden delikanlıyı da, zavallı bir kadının kocasını da, savaşa giderken ailesi tarafından uğurlanan o masumu da… bütün bu kişileri öldürmüş olursun. İkinci kez öldürdüğünde, alt tarafı bir tek kişi öldürmüşsündür..
    Üçüncü kez ise, kimseyi öldürmüş sayılmazsın...''

İhsan Oktay Anar / Amat

4. zipper

''...savaş dediğiniz şey, anlamadınız ne varsa odur.''

Louis Ferdinand Celine / Gecenin Sonuna Yolculuk

5. zipper

''Yaşamımda ilk kez, yeryüzündeki en büyük kötülüklerin kaynağının vahşet ve kötü niyet değil, kişilerin yenemedikleri zayıflıkları olduğunu anlıyorum.''

Stefan Zweig / Sabırsız Yürek

6. zipper

''Bizler nefret etmeye, bela okumaya çok kolay ve çok çabuk alışıyoruz, nefretimizin ve okuduğumuz belaların en ufak bir haklılığı olup olmadığını zamanla sorgulamaz oluyoruz.''

Thomas Bernhard / Yok Etme

7. zipper

''Yaşamak, tabiatın en küçük kımıldanışlarını sezerek, hayatın sarsılmaz bir mantık ile akıp gidişini seyrederek yaşamak; herkesten daha çok, daha kuvvetli yaşadığını, bir ana bir ömür kadar çok hayat doldurduğunu bilerek yaşamak... Ve bilhassa bütün bunları anlatacak bir insanın mevcut olduğunu düşünerek, onu bekleyerek yaşamak...''

''Bu yaşıma kadar mevcudiyetinden bile haberim olmayan bir insanın vücudu birdenbire benim için nasıl bir ihtiyaç olabilirdi? Fakat hep böyle değil midir? Birçok şeylere ihtiyacımızı ancak onları görüp tanıdıktan sonra keşfetmez miyiz?''

''İlk defa gördüğümüz bir peynirin evsafı hakkında söz söylemekten kaçtığımız halde ilk rast geldiğimiz insan hakkında son kararımızı verip gönül rahatıyla öteye geçiveriyoruz?''

Sabahattin Ali / Kürk Mantolu Madonna

8. zipper

''Günlük yaşam içinde çok büyük bir sır vardır. Herkesin bunda bir payı bulunur ve herkes onu bilir, ama pek az kimse bu konuya kafa yorar. Çoğu kimse onu olduğu gibi benimser ve ona asla şaşırmaz. Bu büyük sır zamandır.''

Michael Ende / Momo

9. zipper

"Ve üzüntün hafiflediğinde (zaman bütün acıları hafifletir) beni tanımış olmak hep seni mutlu edecek, dostum olarak kalacaksın.
    Benimle gülmek isteyeceksin. Bunun için de arada bir pencereni açacaksın...
    Dostların gökyüzüne bakıp bakıp güldüğünü görünce çok şaşıracaklar!
    Onlara 'yıldızlar hep güldürür beni!' diyeceksin. Deli olduğunu düşünecekler..."

''Her şeyin çok küçük olduğu gezegenimi gösteremem sana.. Belki böylesi daha iyi. Yıldızım senin için herhangi bir yıldız olsun. Böylece gökyüzündeki bütün yıldızlara bakmayı seveceksin... Hepsi senin dostların olacak. hem sana bir armağan vereceğim...

Yıldızlardan birinde ben yaşıyor olacağım. Ben gülüyor olacağım bir tanesinde. Ve geceleyin gökyüzüne baktığında bütün yıldızlar gülüyor gibi olacak... Yalnızca senin gülen yıldızların olacak!''

Antoine de Saint-Exupéry / Küçük Prens

10. zipper

''Ucunda ölüm olmayan şeyi ciddiye almak zorunda değiliz.!!''

İsmet ÖZEL / Şiir Okuma Klavuzu

11. zipper

''Şimdiye kadar nasıl yaşadıysan gene öyle yaşayacaksın sanırsın. Sonra beklenmedik bir anda biri çıkar gelir. Etrafındaki kimseye benzemez. Kendini bu yeni insanın aynasında görmeye başlarsın.
    Var olanı değil, sende eksik olanı gösteren sihirli bir aynadır ve sen bunca zaman aslında hep bir eksiklik duygusuyla yaşadığını bilmediğin bir şeye hasretlik çektiğini anlarsın. Şamar gibi iner hakikat suratına...''

''Hepimiz aynı televizyon programlarıyla büyüdük. Sanki hepimize aynı suni hafıza takılmış... Hepimizin belli başlı hedefleri aynı. Hepimizin korkuları aynı. Gelecek parlak değil...
    Çok yakında aynı anda aynı şeyleri düşünmeye başlayacağız.Mükemmel bir uyum içinde olacağız. Senkronize.. Birleşmiş... Eşit... Kati... Karıncalar gibi... Böcekler gibi... Koyunlar gibi...''

Chuck Palahniuk / Gösteri Peygamberi

12. zipper

"Beppo sokağı süpürürken yavaş. ama belli bir tempo ile çalışırdı. Her adımda bir nefes alır; her nefeste bir süpürge sallardı.
    Bir adım - bir nefes - bir süpürge... Bir adım - bir nefes - bir süpürge...
    Böyle sürüp giderdi. Arada bir durur ve önüne bakarak düşünürdü.
    Sonra tekrar bir adım - bir nefes - bir süpürge...

Bak Momo derdi, ne oluyor, biliyor musun? Bazen önüne upuzun bir cadde çıkıyor. Öyle uzun ki, insan bunun sonu gelmez sanıyor.
    O zaman acele etmeye başlıyorsun. Gittikçe daha çok acele ediyor insan.
    Her önüne baktığında yolun hiç de kısalmamış olduğunu fark ediyorsun.
    Daha hızlı ve daha gayretli çalışıyorsun; sonunda nefesin kesilip güçsüz kalıyorsun. Ve cadde hala upuzun bir şekilde seni bekliyor.
    İnsan caddenin tamamına bakıp hemen bir karara varmamalı. Her zaman adım adım ilerlemeli.
    Sürekli olarak bir adım sonrasını düşünmeli, bir adım, sonra derin bir nefes, sonra bir süpürge. İşte o zaman hayat zevkli olur.
    Önemli olan işini iyi yapmaktır. Öyle de olmalı.
    Bir de bakarsın ki adım adım bütün yolu bitirmişsin. Nasıl olduğunu anlamadan ve yorulmadan.
    Önemli olan da budur. ''

Michael Ende / Momo

13. zipper

"Satranç hayat gibidir David," demişti babası. "Her parçanın kendi işlevi vardır. Bazıları zayıftır, bazıları ise güçlü. Bazıları oyunun başında işe yarar, bazılarysa sonunda. Ama kazanmak için hepsini kullanmak zorundasın. Aynen hayatta olduğu gibi, satrançta da skor tutulmaz. On parçanı kaybedip, yine de kazanabilirsin oyunu. Satrancın güzelliği budur işte. İşler her an tersine dönebilir. Kazanmak için yapman gereken tek şey tahtanın üzerindeki olası hamleleri ve anlamlarını iyi bilmek ve karşındakinin ne yapacağını kestirebilmek."

Adam Fawer / Olasılıksız

14. zipper

''Daha çok seçme olanağımız var, bu yüzden daha çok özgürlüğümüz var. Hayır. Böyle değil. Özgürlüğün esası, bir nesneyi, bir kişiyi, bir düşünceyi ya da bir çiçeği bir diğerine tercih etmek değil. Daha çok bir kucaklama, içine alma eylemi.
    "Seçme özgürlüğü" bir kavram olarak özgürlük durumuna aykırıdır.
    Özgürlük, "ya bu ya da şu" değil, "ya hep ya hiç" ya da bir büyüme genişleme eylemidir daha çok.''

''Çoğu zaman ezilenler, kendilerini ezenler gibi olmaya özenirler. Bir zamanlar ezilmiş olanların, birinci sınıf ezenler olduğu görülmüştür. Tarih bu tür örneklerle doludur: Sömürgecilerin iktidarının yerini alan Afrika cumhuriyetlerinden tutun da toplama kamplarında, gönüllü olarak, gardiyan görevlerini devralan Yahudi mahkumlara varıncaya kadar.''

Gündüz Vassaf / Cehenneme Övgü

15. zipper

''Kendisinden daha dün ayrılmış gibi taze bir hasret duydum.
    Kaybedilen en kiymetli eşyanın, servetin, her türlü dünya saadetinin acısı zamanla unutuluyor. Yalnız kaçırılan fırsatlar asla akıldan çıkmıyor ve her hatırlayışta insanın içini sızlatıyor.
    Bunun sebebi herhalde, 'bu böyle olmayabilirdi!' düşüncesi, yoksa insan mukadder telakki ettiği şeyleri kabule her zaman hazır.''

Sabahattin Ali / Kürk Mantolu Madonna

16. zipper

''Hiçbir zaman tamamlanmış olmayayım, ne olur.
    Hiçbir zaman halimden memnun olmayayım.
    Hiçbir zaman kusursuz olmayayım. Kurtar beni,kusursuz ve tamamlanmış olmaktan...''

''Eğer ne istediğini bilmezsen, bir bakarsın istemediğin bir sürü şeyin olmuş..''

''...Mobilya satın alırsınız. Kendinize dersiniz ki, bu hayatım boyunca ihtiyaç duyacağım son kanepe...Sonra hayalinizdeki yatak. Sonra aradığınız tabak takımı. Sonra o güzel yuvanıza kısılıp kalırsınız. Bir zaman sahip olduğunuz şeyler artık sizin sahibiniz olur.''

Chuck Palahniuk / Dövüş Kulübü

17. zipper

''Geçmişi inkar etmek, geleceği inkar etmektir. İnsan kendi alın yazısını kendi yazamaz: Ya kabul eder, ya inkar eder.
    Eğer üvez ağacının kökleri derinde değilse, başı göğe ermez.''

"Şimdi söz konusu olan dengeni düzeltilmesi değil, bozulması. Bunu yapabilecek sadece bir tek yaratık var."
    "Bir insan mı?" dedi Arren, duraksayarak.
    "Biz insanlar."
    "Nasıl?"
    "Yaşam için ölçüsüz bir arzuyla."
    "Yaşam için mi? Ama yaşamayı istemek yanlış bir şey mi?"
    "Hayır. Fakat ne zaman yaşamın kendi üzerinde bir güç elde etmeyi şiddetle arzu edersek-sonsuz bir zenginlik, mutlak bir güvenlik, ölümsüzlük- o zaman arzu hırsa dönüşür. Ve eğer bilgi o hırsla işbirliği ederse, o zaman bela gelir. O zaman dünyanın dengesi sallanır ve tartıda yıkım ağır basar."

Ursula K. Le Guin / En Uzak Sahil

18. zipper

"... hayatlarını son derece çekilmez bulan insanlar her zaman vardır, ve yapacakları en iyi şeyin başka bir varoluş düzlemine geçişlerini hızlandırmak olduğuna inanırlar."
    "Kendilerini öldürürler mi demek istiyorsun?" dedi Bod. Yaklaşık sekiz yaşındaydı, saf ve meraklıydı, ama aptal değildi.
    "Evet."
    "İşe yarıyor mu? Öldüklerinde daha mı mutlular?"
    "Bazen. Ama çoğunlukla, hayır. Bu başka bir yere gidip orada yaşarlarsa mutlu olacaklarına inanan, ama işlerin öyle yürümediğini gören insanların durumuna benzer. Nereye gidersen git, kendini de yanında götürürsün. Ne demek istediğimi anladın mı?"

Neil Gaiman / Mezarlık Kitabı

19. zipper

''Yılın en uzun gecesinin hangi gece olduğunu müneccimler ile takvim düzenleyenler asla bilemezler. Onun hangisi olduğunu ancak gama müptela olmuş aşık bilir.''

İskender Pala / Katre-i Matem

20. zipper

''Düşünce şüphe ile başlar, düşünce tezatları ile bütündür. Zıt fikirlere kulaklarımızı tıkamak kendimizi hataya mahkum etmek değil midir?''

Cemil Meriç / Jurnal

Bu Sayfayı Paylaş