Kuşburnu

'Şifalı Bitkiler' forumunda MerikızZ tarafından 8 Ağu 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. MerikızZ

    MerikızZ <b>Öz ağlamadan , Göz ağlamaz</b>

    [​IMG]

    Kuşburnu,it burnu,gül burnu,gül elması ve şillan adlarıyla da bilinir.Ülkemizde bolca yetişir.C vitamini açısından çok zengindir.100 gr kuşburnunda 100 gr portakaldakinin 40 katı C vitamini var.Ne zaman soğuk alsam,gribin ilk belirtileri kendini gösterir göstermez kuşburnu içmeye başlarım ve hastalık daha başlayamadan biter.

    Kuşburnu meyvesi potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum mineralleri,protein,C,B1,B2,E ve K vitaminleri ile karoten içerir.

    Bitki ülkemizde Tansu Çiller sayesinde meşhur olmuştu.Güzellik bakımi için tabi ki.Gerçekten cilde çok faydalıdır.Çünki en kuvvetli antioksidanlardan biri olan C vitamini yani askorbik asit açısından çok zengindir.

    Kuşburnu içerdiği C vitamini sayesinde,deri ağırlığının % 70 ini teşkil eden kollajen dokunun sağlıklı olmasını sağlar,hasar görmüş dokuyu tamir eder,diş ve kemik sağlığını artırır,bağışıklık sistemini güçlendirir.

    İçerdiği,serbest radikal savaşçısı C vitamini ile,oksidasyonun neden olabileceği katarak,eklem iltihabı,kalp hastalıkları ve kansere karşı faydalıdır.

    Kuşburnunun rahatlatıcı etkisi vardır,öksürüğe,idrar yolu sorunlarına,böbreklere,ishale iyi gelir.Büzücü,anti depresan,spazm çözücü,iltihap kurutucu özellikleri ile bütün vücut sağlığı için faydalıdır.

    Kullanımı

    Çayı:1 çay kaşığı kuşburnu meyvesi 1 bardak kaynar suyla 5 dakika demlenir.Süzülüp içilir
     
  2. Özgür

    Özgür Administrator Site Yetkilisi

    KUŞBURNU: Başta C vitamini olmak üzere bol miktarda vitamin ve mineral içeren çok besleyici bir besindir.
    Kuşburnunun Faydaları: Vücut direncini arttırır. Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Cinsel isteği arttırır. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Bağırsakları yumuşatan ve sindirimi kolaylaştıran Kuşburnu iyi bir idrar söktürücü olarak kabızlıkta faydalıdır. İshali keser. Vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını düşürür. Kansere karşı koruyucudur. Romatizma şikâyetlerini ve ağrılarını hafifletir. Kandaki insülin miktarını ayarlamaya yardımcı olduğundan Şeker hastalarına çok iyi gelir. Selülit oluşumunu engeller. Basur rahatsızlığı olanlara da yararlıdır.
    Kuşburnu Nasıl Kullanılır? Daha çok Kuşburnu çayı yapılarak kullanılır. Kuşburnundan ayrıca reçel, meyve suyu, bebek maması ve yağ da elde edilmektedir. Kuşburnunun kurutulan yaprakları kaynatılıp soğuduktan sonra suyu süzülerek kırışmış ciltlere konursa faydası görülür. Kuşburnu çekirdeğinden elde edilen kuşburnu yağı Kuşburnu yağı cilt hücrelerini yenileyici, cildi koruyucu, kırışıklıları giderici ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri ile kozmetik alanın sıklıkla kullanılmaktadır.
     
  3. Özgür

    Özgür Administrator Site Yetkilisi

    LATİNCE ADI: Rosa canina
    FAMİLYASI: Rosaceae
    KULLANILAN BÖLÜMÜ: Çiçek yaprağı, yaprağı, meyvesi, tohumu
    Kuşburnunun Faydaları ve Tanımı
    Çokyıllık bir çalıdır. Çeşitli renkte hoş kokulu çiçekleri olur; meyvesine de kuşburnu denir. Cüce formları 10 santimetreden kısa olabilirken, büyük boyları 1 metreyi bulur.
    Kuşburnunun Faydaları ve Yetiştiği Yer
    Asya ve özellikle İran kökenlidir. Bugün ılıman ve subtropik bölgelerde yetişir.
    Kuşburnunun Faydaları ve Halkbilgisi ve Geleneksel Kullanımı
    Romalı Plinius, kuduz bir köpek tarafından ışınlan birinin, bu bitkinin köküylc iyileştirileceğine duyulan inanç nedeniyle bitkiye “itburnu” adının verildiğini düşünüyordu. Bitkinin bir diğer adı da gül-burnudur. Bazı kültürlerde gülyağı-nın, kısırlık sorunları yaşayan kadınların gebe kalmasına yardımcı olduğuna inanılırdı. Romalılar Bacchus adına gerçekleştirdikleri bayramlarda, kuşburnu kolyeleri takarlardı; ku.şburnunun, şarabın etkisini hafifleteceğine inanıyorlardı. Neredeyse bütün inançlarla bağlantısı olan bir bitki. Rönesans İngiltere’sinde, çiçeğin sembolik anlamı, “Güller Savaşı” döneminde ayrıca önem kazandi. Güzelliğinin yanı sıra, çiçek yaprakları kokusu ve tadı için de değerli bulunurdu. Kuşburnundan marmelat, reçel, şurup, çay ve şarap da yapılır.
    Kuşburnunun Faydaları ve Tıbbi Kullanımı
    Avrupaya, Ortaçağda, Asyadan getirildi. Genellikle başka maddelerle karıştırılarak çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldı. Botanikçilere göre, kuşburnu C vitamini açısından en zengin kaynaklardan biridir; nezle, grip ve idrar yolları rahatsızlıklarında kullanılır. Kuşburnu ayrıca A, K ve B vitamini de içerir. Gülyağı, damar büzücü işlevi görür ve ağız ile yutak iltihaplanmaları tedavisinde etkindir. Çinliler kuşburnu meyvesiyle yapraklarını bağırsak ve rahim rahatsızlıklarında kullanmışlardır.
     
  4. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Hiç sevmem :)
     
  5. Curly

    Curly New Member

    BİZim için önemli bir bitki :)
    baharda toplayıp kurutmak lazım orjinal çayı çok lezzetli
     

Bu Sayfayı Paylaş