Panik Atak

'Felsefe-Psikoloji-Sosyoloji' forumunda Uygu tarafından 2 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Panik atak her zaman ve her yerde ortaya çıkabilen bir sorundur. Evde yalnızken, kamusal alanda, işyerinde, uyanık ya da uykudayken birdenbire gelişebilir. Atağın ortaya çıkma anında tecrübeli olup durumu algılamak, korku ve şikayetleri yatıştırabilmek önemlidir.
    Panik atağın en önemli belirtileri aşağıdadır. Belirtiler kişiye göre değişik kombinasyonlarda olabilir.

    Çarpıntı, titreme, nefes darlığı, terleme, hızlı soluma, üşüme ya da sıcak basması, bulantı, karın krampı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda gerginlik hissi, kas zayıflaması, yutma zorluğu, yaklaşan ölüm duygusu

    Panik atak yaşayan insanların kalp krizi geçirdiğinin sanılması sık karşılaşılan bir durumdur. Tipik bir panik atak zirvesi aniden başlar ve on dakikadan bir buçuk saate kadar sürebilir. Çok nadir karşılaşılan bir atak deseninin 24 saate kadar uzadığı bilinmektedir.

    Panik atakları yorgun ve yıpranmış hissedilmesine neden olur. Panik atak geçirenlerin büyük ihtimalle panik bozukluğu olduğu sanılmaktadır. Panik atakları tedavi edilebilir ve nöbetleri engellenebilirdir. İlaç, tedavi ve rahatlama teknikleri sayesinde yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Kadınlar erkeklere oranla çok daha fazla atak zirvesi yaşamaktadır.

    Panik ataklarında meditasyon teknikleri ile gevşeme sağlanabilir, baş ağrısı, endişe, tansiyon yüksekliği, uykuya dalma sıkıntıları, hızlı soluma, diş kenetlenmesi ya da bilemesi engellenebilir.

    Atak anında hasta rahat bir pozisyonda oturtulur ya da yatırılır. Gözlerini kapatması istenir. Çene ve göz kapaklarını çok sıkı olmamak kaydı ile kapaması istenir. Ayaklarından yukarıya doğru tüm bedenini tek tek hissetmesi istenir. Son olarak tek elde yoğunlaşmalıdır. Tüm vücudunun kaslarını tek tek sıkarak beşe kadar saymalı ve bir sonraki bölgeye devam etmelidir. 15 dakika kadar bu pozisyonda beklendikten sonra rahatlama sağlanmamışsa bir önceki adım tekrarlatılır.

    Atak zamanları dışında kalan sürelerde stresi azaltma teknikleri üzerinde çalışılmalı, yeterli uyunmalı ve kafein alınmamalıdır. Düzenli bir egzersiz programı atakların sıklığını azaltır. Bir ay içinde tekrarlayan ısrarcı atakların varlığında atak belirli bir yer ya da duruma bağlı gelişiyorsa bu durum terkedilmeli, değilse doktora başvurulmalıdır.


    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş