Şube (Phylum) : Rotifera (Rotatoria - Tekerlek Hayvancıkları - Çarklı Hayvanlar)

'Biyoloji' forumunda sha. tarafından 12 Eki 2009 tarihinde açılan konu

  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    [​IMG]


    Sularda yaşarlar. Genellikle erkekleri dişilerden küçüktür. Larvaları yoktur. Vücutları silindirik veya küresel olup iki çatallı bir ayakla sonlanır. Vücudun ön kısmında "Tekerlek (taç organı)" denen silli bir yapı yer alır. Yutak "Mastax" denen dallanmış öğütme çeneleri taşır. Protonefridiumları vardır. Partenogenetik üreme yaygındır. Vücutları sabit sayıda hücreden meydana gelmiştir. 1500 kadar türü vardır. Boyları 3 mm. ve çoğunluğu mikroskobiktir. Seisonidea, Bdelloidea ve Monogononta olmak üzere 3 sınıfı vardır.

    Erginlerde vücut şekli : Vücut örtüsü (integüment) altta hipodermis, üstte kitin kutikuladan ibarettir. Bazı türlerde kitin kutikula tabakası sert bir kılıfla "Lorica" halini almış olabilir.Vücut baş, gövde ve çatallı ayaktan ibarettir. Çoğunda vücudun ön kısmında bir sil çelengi bulunur. Siller çarptığı zaman tekerlek görünümü aldığı için bunlara "Tekerlek hayvancıkları" da denir. Vücut içinde boyuna ve halka kas lifleri vardır. Ağız çiğneme ve öğütme işini yapan dallanmış çeneleri (Mastax) taşıyan bir yutağa açılır. Vücut sabit sayıda hücreden oluşmuştur. Epiphones cinsinde vücut 959 hücreden meydana gelmiştir. Olumsuz şartlarda +78 ile -270 arasında uzun süre canlılığını sürdürebilir. Buna "Kriptobiyoz" denir.

    Beslenme : Tekerlek veya taç organ içeri doğru du akıntısı oluşturur, besinler ağıza çekilir. Avlar çeneler vasıtasıyla yakalanır. Tekerlek organ, ağız ve yutak huni şeklinde tuzak oluşturur ve besinler bu tuzağa düşürülür.

    Su düzenlenmesi ve boşaltım : Baş bölgesinde başlayıp idrar kesesine kadar uzanan 2 kanal ile bu kanallara bağlanan alev hücrelerinden ibarettir.

    Hareket : Kasılma, uzama ve çoğunlukla da tekerlek organ aracılığı ile yapılır.

    Sinir sistemi ve duyu organları : Özofagusun üstünde yer alan bir beyin ve buradan çıkan sinirlerden oluşur. Birçok duyu organalrı vardır.

    Dolaşım ve sölom : Dolaşım sistemleri yoktur. Yalancı sölomları bulunur.

    Solunum : Gaz değişimi vücut yüzeyi ile yapılır.

    Üreme : Erkek ve dişiler ayrıdır.
    Eşeyli Üreme : Spermleri dişiye iletirler
    Partenogenetik Üreme : Erkekleri bilinmeyen Bdelloidea sınıfında görülür.
    Eşeyli ve Partenogenetik Üremenin Birbirini Takip Etmesi : Döllenmemiş büyük yumurtalardan birkaç nesil boyunca partenogenetik yolla dişi fertler oluşur. Bu dişilerin ürettikleri küçük yumurtalardan bazıları erkek fertleri oluşturur. Erkek fertler haploid yumurtaları döller.
    a) Seisonidea'da normal eşeyli üreme : Erkek ve dişi fertlerden zigot meydana gelir. Daha sonra zigot gelişerek tekrar erkek ve dişi fertleri oluşturur.
    b) Monogononta'da döl değişimi :

    [​IMG]

    Rotifera Şubesinin Sınıflandırılması

    I. Sınıf : Seisonidea

    II. Sınıf : Bdelloidea

    III. Sınıf : Monogononta
     

Bu Sayfayı Paylaş