Ülkemizi Tanıyor muyuz? Burası Neresi?

'Forum Oyunları' forumunda clondike tarafından 30 Tem 2012 tarihinde açılan konu

1. clondike

clondike Well-Known Member

Çok sevdiğim bir yeri soracağım sizlere yine...

Aslında bir ürünü var. Adını versem anında bilirsiniz onu gözardı edeceğim şimdilik..

Burası Hristiyan aleminin ilk dini konsülünün toplandığı yer - M.S. 325 yılında.
    Aynı adı taşıyan gölün kenarında kurulmuş kale içinde bir şehir. Ama öyle ilginç bir kale ki. Bir eşkenar dörtgen çizin. Köşegenlerini yol köşelerini de kapı yapın. Yemyeşil verimli bir arazinin ortasına yerleştirin. (Meyvası öyle bol ki)

4. Haçlı Seferine çıkan ordu Constantinopolis'i o kadar beğenir ki daha öteye gitmez ve 1214 de şehri işgal eder. Ve yağmalar... Bu durum 1261 e kadar devam eder. O arada Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğunun yönetim yeri bu şehirdir.

Çok sayıda tarihi eseri var. Günümüzde önemli bir ilimize bağlı bir ilçe...

2. anonim

anonim E-kitap Müdavim

iznik..

3. bermer

bermer Well-Known Member

Göl + Kale + tarihi + tarihte başkent +İstanbul'a yakın + ürün + ile bağlı ilçe

hımmm cevap veriyorum...

İznik + Çini + Kiraz vb.+ İli Bursa

4. clondike

anonim ve bermer ikinizi de kutlarım ama ilk cevap anonim den... Soru hakkı onun...

5. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Türkiye'de ,Türkçe isim taşıyan en eski şehir olduğu sanılmaktadır...

6. bermer

bermer Well-Known Member

7. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Cok güzel bir sehirdi ben gördügümde ..sehir planlamasinda Rus stili hakim olmasina ragmen (alt yapisi olsun , tas binalari olsun vs..)Türk sehri oldugu cok belirgindi.. ama özellikle son bes -alti yildaki belediyecilik ve yönetim anlayisi yapiyi biraz bozmus diye duydum…soru sirasi sende bermer

8. bermer

bermer Well-Known Member

Meşrutiyetin yeniden yürürlüğe girdiği yıllarda demokrasiye geçişi temsilen yaptırılan bir anıt çeşmesi vardır. Türkiyenin ilk demokrasi anıtına sahiptir.

Demokrasinin ana ilkeleri olan Hürriyet (özgürlük), Adalet, Müsavet (eşitlik), Uhuvvet (kardeşlik) sözcüklerini anıtın dört yanına mermer yazıtlar biçiminde yerleştirerek ölümsüzleştirmişlerdir.

Çanakkale savaşında, orduya malzeme sevkiyatı ve tedariğinde konumu önemli rol oynanmıştır.

Bir zamanların kavun memleketi, spor klubünün renkleri bile sarı yeşildir...

Çoooook(1390 metre) uzun bir de kesme taş köprüsü şehre adını verir...;)

9. clondike

En önemli ipucu bermer orada yaşamaktadır...;)

Edirne - Uzunköprü

10. bermer

bermer Well-Known Member

:zuhaha: Memleketin reklam fırsatını kaçıramazdım :zuhaha:

Bravo Clondike'm:saygilar::gül::gül:

11. clondike

Soru bulmak ne zor... Bir sürü yer var ama soruyu sorma biçimi çok düşündürüyor...:eek:ff:

Bütün resimlerinde yalnızca ayakları ayakta kalmış dev bir köprü kalıntısı göze çarpar. Çok önemli bir akarsuyumuzun kıyısında kurulmuştur.

Edirne Selimiye Camii minarelerinde gelişmiş versiyonuna rastladığımız tek minarede şerefeye farklı merdivenlerle çıkılabilen tasarım burada çok daha eskiden kullanılmıştır. Ama Selimiye de 3 şerefeye 3 ayrı merdivenle çıkılırken buradaki minarede aynı şerefedeki 2 kapıya 2 ayrı merdivenle çıkılır.
    Yine küçük saray ve büyük saray adı verilen tarihi yapı kalıntılarında tavanda kullanılan küpler sonraki dönemler için ilham kaynağıdır.

Çok sayıda mağara bulunmaktadır ve insanlar bu mağaraları ev gibi kullanırlar. (Eskisi kadar olmasa da hâlâ var.)

Panaromik olarak bakıldığında çarpıcı bir manzaraya sahip olan kent, yeni köprü yapımında bulunan eski darphaneye ait büyük depodan ne buldularsa götürenler yüzünden bir ara ciddi bir nüfus kaybı yaşamış ve bu olaydan sonra bir süre halka define arama izni verilmiştir.

Bir ilçe günümüzde ama aslında önemli bir ortaçağ kenti.

En bilinen ipucunu yazamıyorum... Bir koşulum var. Benim için önemli... Soruyu bilen kişinin cevabının doğru kabul edilmesi için bu ipucunu da belirtmesi gerekiyor.

12. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Hasankeyf..Planlanan Ilisu Baraji ile sular altinda kalma tehlikesi var...

13. clondike

Tebrikler anonim... Dicle kurbanı olacak güzelim yer...:eek:ff:

Teşekkürler...:sak sak:

Sorun hazırdır umarım....;)

14. anonim

anonim E-kitap Müdavim

maalesef..kültür miraslarimizi teker teker yok ediyoruz...bu vesileyle bir kez daha hatirlattigin icin ben de tesekkür ederim clondike...

bazi kaynaklara göre kentin kurulusu su sekildedir:
    "Yunanistan’ın Arkadia bölgesindeki Tegeia Kralı Aleos’a bir kâhin kızı Auge’den doğacak çocuğun dayılarını öldüreceğini söylemiştir. Olympia’ya gitmekte olan Herakles, Tegea’dan geçerken Augea ile karşılaşmış ve onu hamile bırakmıştır. Bir süre sonra Augea, Telephos’u doğurunca babası son derece hiddetlenmiş, kâhinin söylediklerini hatırlamış, Telephos’u Parthenion Dağı’na, kızını da bir sandık içerisinde denize bırakmıştır. Augea’nın içerisinde bulunduğu sandık Mysia kıyılarına ulaşmış, Mysia Kralı Teutras kızı beğenmiş ve onu kendisine evlat edinmiş. Diğer yandan oğlu Telephos’u arayan herakles onu Partheion Dağında bir arslan tarafından emzirilirken bulmuştur. Herakles çocuğu alarak Yunanistan’a götürmüş ve kral Karithos’a yetiştirmesi için bırakmıştır. Telephos büyümüş, annesini aramak için Anadolu’ya gitmiştir. O sırada Mysia kralı savaşmakta ve oldukça güç durumdadır. Telephos krala yardım etmiş ve bundan memnun olan kral da kızı Augea ile onu evlendirmek istemiştir. Ancak düğünlerinin yapıldığı gün anne ile oğul birbirlerini tanımıştır. Kralın ölümünden sonra Telephos onun yerine geçmiş ve şehri kurmuştur."

Artik sehir degil tabii..Bir ilce..Bu ilceyi hatirladiniz mi?

15. clondike

Aynı zamanda parşömen kağıdının da ilk imal edilip kullanıldığı yer. Adını da ondan alır.

Bergama - İzmir

16. anonim

anonim E-kitap Müdavim

19.yy sonundan itibaren yapilan kazilarda bulunan Zeus Sunagi ,C.Humann tarafindan parca parca Berlin Müzesi´ne gönderilmistir..

tebrikler clondike..

17. clondike

Şimdi söyleyeceklerimi bir yerden okuyarak yazmayacağım. Sadece hafızamda kaldığı şekli ile aktaracağım. O nedenle hatalar olursa kusura bakmayın.

Antik Yunan'da Megara kenti saldırılardan yılmış durumdadır ve halk göç etmeye başlamıştır. Gruplar halinde Ege Denizi'nin karşı kıyılarına yol alır ve kuzeye doğru giderek yerleşim yerleri ararlar. Bir grup da daha maceracıdır, Yola devam ederler, denizler aşarlar ve daha kuzeyde buldukları bir yere yerleşerek kendi kentlerini kurarlar.

Aslında efsane onları anlatmaz. Onlardan 17 sene sonra aynı yere gelen başka bir Megara kolonisini anlatır.

O yeni grubun başındaki kişi (Adını vermeyeceğim) yola çıkmadan Delphi'deki ünlü kahine danışır ve kahin de ona "Git, şehrini Körler Ülkesinin karşındaki yere kur." der. Geldiğinde kendilerinden önce gelenlerin yerleştiği yere bakan komutan bir de karşı tarafa bakar. Bu kadar güzel, uygun, korunaklı yeri görmeyip buraya yerleşenler olsa olsa körlerdir deyip kendi şehrini karşı kıyıya kurar...

Bu efsane M:Ö. 7. yüzyılı anlatıyor ama kentte yapılan kazılarda Neolitik dönem buluntuları yaşamın bu bölgede çok daha eski olduğunu kanıtlıyor. Çok da normal çünkü bu bir Yunan efsanesi....

Tabii ki sorum "Körler Ülkesi".... Neresi?

18. Emma

Emma New Member

İstanbul

19. clondike

Maalesef... Soruyu tekrar okursan bulacaksın...;) Tamamını oku, hata bende çok uzun yazdım...:eek:ff:

20. zipper

zipper quae nocent docent

kalkhedon yani Kadıköymüş sayende öğrendik clondikem

Bu Sayfayı Paylaş