Yalova Altınova Ilcesi

'Marmara Bölgesi' forumunda sha. tarafından 14 Oca 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    ALTINOVA



    Yalova'nin verimli topraklarina sahip oldugu ve sahil kenarinda denize sifir konumda kurulmus olan ilçesidir. Yalova'ya 27 Km. uzakliktadir. Altinova Ilçesi'nin tarihi eskilere dayanir. Gezip görülecek bir çok alani bulunmaktadir. Farkli dönemlere ait hamamlar, su kemerleri, çesmeler, kale gibi tarihi eserler bulunmaktadir. E-5 karayolu ile antik hac ve ticaret (ipek) yolunun kesistigi bölgede bulunan Altinova.1929 yilinda, Bulgaristan'in Rusçuk kentinden göç eden 40 aile tarafindan altinzade çiftliginin satin alinmasi ile kurulmustur. 1930 yilinda Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine bagli köy statüsüne kavusan Altinova, çevre köylerden gelenlerin yerlesimi ve dogu Karadeniz ve dogu Anadolu'dan göç edenlerin katilimlariyla kisa sürede artan nüfus ve merkezi konumu nedeniyle 7 haziran 1987 yilinda belediye statüsüne kavusarak belde oldu. 6 haziran 1995 tarihinde bakanlar kurulu karariyla Yalova iline bagli ilçe statüsüne kavusan Altinova ilçesinin 3 belde ve 12 köyü vardir
    Yalova - Istanbul karayolu üzerinde ilin en verimli topraklarina sahip tarim bölgesidir. Çiçekçilik, meyvecilik ve sebzecilik çok gelismistir. Ilçenin tarihi çok eskilere dayanir. Farkli tarihi dönemlere ait hamamlar, su kemerleri, çesmeler ve kale gibi tarihi eserleriyle gezip görmeye deger bir çok yeri bulunmaktadir.

    TARIHI YAPISI

    M.Ö. önce XII. Yüzyıl’da İzmit Körfezi kıyılarına insanların yerleşmesi sırasında bu çevreye yerleşmeler olmuştur. İsa’dan sonra 390 tarihinden itibaren Hersek üzerinden ve deltayı takip ederek geçen bu yerleşim üzerinde Altınova’nın yer alması ve Antik İpek (Hac ve Ticaret) Yolu’nun geçmesi ile buralarda insan varlığının çok eskilerde yaşadığı bilinmektedir. Altınova’nın şimdiki yerinde bir yerleşim olmadığı ancak buradan gelip geçen kervanlar için beslenen atların otlakıyesi bir yer olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmıştır. Burası eski yerleşim yeri olan Hersek’in içinde yer alıyordu.

    Altınova’nın kurulması ise 1929 yılında Bulgaristan’ın Rusçuk kentine bağlı Çernevi, Domegila, Solenik ve Sinanköy gibi yerlerden Alevilerin “Karyağdı Baba”adlı dergâhın yol göstermesi ile gelen 40 (kırk) hanelik göçmen ailesi tarafından alınarak yerleşmişlerdir.

    Yerin adını ise daha önceleri var olan Altunzade olarak bilinen çiftlikten almış, daha sonra Altınova olarak değişmiştir.

    Osmanlı-Rus Savaşı (1877–1878) sonunda Balkan ve Kafkaslardan gelen göçmenlerin iskânı için burası verilmişse de o dönemde çok yaygın olan sivrisinek ve sıtma hastalığı nedeni ile gelen göçmenler dağlara çekilmek mecburiyetinde kalmışlardır. Bunlardan 50 yıl sonra gelen buranın sakinleri de ilk dönemlerinde sıtmaya karşı direnmeye çalışmışlardır.

    GiZLiKAPI - Hayatınızdaki En Gizemli Kapı

    Türkiye ile Amerika arasında yapılan savunma işbirliği anlaşması sayesinde buranın çevresi değişmiş şimdiki Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın yerine gelen Amerikan Birlikleri, önce sivrisinek yuvası olan birçok göledi ıslah ederek kaldıkları 23 yıl boyunca sivrisineklerle mücadele ederek bugünkü konumu hazırlamışlardır.

    Amerikan askeri varlığının olduğu dönemde iş potansiyelinin oluşması nedeniyle ülkenin değişik yerlerinden gelen insanların da katılmasıyla Altınova’da yerleşim canlanması oluşmuştur. Amerikalıların (1956–1978) dönemi kapanırken ortaya çıkan özel sektörün çevrede üretim sahalarını açması yerleşimi kalıcı kılmıştır.

    Nüfusun artmasıyla 07 Haziran 1987 yılında Altınova Belediye statüsüne kavuşarak “Belde” olmuş daha sonra 4109 Sayılı Kanununun verdiği yetki ile Bakanlar Kurulunun KHK/550 Karar Sayısı ile 3Haziran 1995 tarihinde Altınova İlçe statüsüne kavuşarak 6 Haziran 1995 tarihli Resmi Gazetenin 22305 sayılı ve altı sayılı listede yayınlanmıştır.

    Altınova ilçe olmadan önceki ve sonraki dönemde çevre köylerinden buraya gelip yerleşen Boşnak, Çerkez, Gürcü ve Lazlar’ın yanında Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’dan gelen göçmenlerin katılması ile birlikte bir mozaik meydana getirilmiştir.

    Bu nedenle Altınova’da hâkim kültürden söz etmek zordur. Gelen tüm kesimler kendi kültürlerini de getirmişler zamanla kültürler arasında etkilenmeler olmakta ve kültür mozaiği oluşmaktadır.

    Yapılan tüm önemli olaylarda bayram, düğün, sünnet, doğum, asker uğurlama vb gibi her toplum kendi kültürüne ve adetlerini yerine getirmektedir. Yeni yetişen nesil bu çok kültür mozaiğinin birleşimini yapmakta, kız alıp vermelerle bu kültür alışverişi daha hızlı olmakta ve etkileşimlerden yeni kültürler veya kültürlerde değişimleri oluşmaktadır.



    Bu araştırmayı yaparken özellikle ilçe merkezi ve beldelerde bu kültür mozaiğinin etkileri daha çok anlaşılmaktadır. Kaynak kişilerle yapılan görüşmelerde kişiler geldikleri yörenin kültürünü anlatmakta ve yeni olarak gördükleri yeni kültürden etkilendikleri alanları anlatmaktadırlar.

    Coğrafi Yapı

    Hersek deltasından güneye doğru yükselen ve Samanlı dağlarına ulaşan bölgede kurulu ilçede en önemli akarsu Yalakdere’dir


    Nüfus

    6 Haziran 1995 yılında ilçe hüviyetine kavuşan Altınova merkezi, Cumhuriyet ve Hürriyet Mahalleleri’nden oluşmaktadır. Cumhuriyet Mahallesi’nde 377 mesken ve 107 ticarethane, Hürriyet Mahallesi’nde ise 422 mesken,190 ticarethane bulunmaktadır. İlçenin toplam nüfusu 2000 yılı sayımlarına göre 23.712’dir.Merkez ilçenin nüfusu 3.079,belde ve köyler toplamı 20.633’tür.Altınova’nın merkez, belde ve köylere göre nüfusunun dağılımı şu şekildedir:

    Merkez ilçe: 3.079, Kaytazdere Beldesi: 6.788, Subaşı Beldesi: 2.737, Tavşanlı Beldesi: 2.630, Ahmediye köyü: 261, Aktoprak köyü: 112, Çavuşçiftliği köyü: 3.638, Fevziye köyü: 368, Havuzdere köyü: 239, Hersek köyü :408, Karadere köyü :206, Örencik köyü: 117, Sermayeci köyü: 303, Soğuksu köyü: 656, Tevfikiye köyü: 239, Tokmak köyü:1.199, Geyikdere köyü: 672.

    2000 yılında yapılan nüfus sayımlarında merkez ve belde ile köyler toplamı 16.984 olan Altınova, geçtiğimiz üç yıl içerisinde nüfusunu %39.61 (6.728 kişi) oranında artmıştır.


    Eğitim

    Altınova 1995’in Haziran’ında ilçe olarak Yalova iline bağlanmıştır. Ekim 1995’te önce Koordinatör Müdürlüğü, ardından 15 Mart 1996’da da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kurulmuştur. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 10 ilköğretim okulu,1 çok programlı lise,1 Anaokulu ve 1 Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bulunmaktadır. Altınova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda 2.649 ilköğretim, 250 ortaöğretim öğrencisi öğretim görmektedir. İlçede 167’si ilköğretim okullarında,16’sı Bülent Özyürük ÇPL’de olmak üzere ,toplam 183 öğretmen görev yapmaktadır. Altınova’da 11 köyün öğrencileri,öğrenci azlığı nedeniyle merkez okullara taşınmaktadır.



    Halk Eğitim

    İlçede 8 Ağustos 1997 tarihinde kurulan Halk Eğitim Merkezi bünyesinde okuma-yazma,müzik,bilgisayarlı muhasebe ve benzeri alanlarda eğitim verilmektedir.


    Köyleri

    AHMEDİYE KÖYÜ

    AKTOPRAK KÖYÜ

    ÇAVUŞÇİFTLİK KÖYÜ

    FEVZİYE KÖYÜ

    GEYİKDERE KÖYÜ

    HAVUZDERE KÖYÜ

    HERSEK KÖYÜ

    KARADERE KÖYÜ

    ÖRENCİK KÖYÜ

    SERMAYECİK KÖYÜ

    AYAZMA KÖYÜ

    TEVFİKİYE KÖYÜ

    TOKMAK KÖYÜ
     

Bu Sayfayı Paylaş